Με περισσότερες από 65 εκδηλώσεις θα γιορταστούν τα φετινά Αισχύλεια στην Ελευσίνα. Η πρεμιέρα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Αυγούστου με την θεατρική παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο Του Πολέμου». Το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι «Ο πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής!». 

Το φεστιβάλ διοργανώνει εδώ και 42 χρόνια ο δήμος, σε μία χρονιά που αποτελεί ορόσημο για την Ελευσίνα καθώς η πόλη πέρασε στην τελική φάση και διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, το Φεστιβάλ Αισχύλεια  φιλοξενεί εκδηλώσεις που στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη.

Με περισσότερες από εξήντα πέντε εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, έναν ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνή ημερίδα, ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.

Την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου», ακολουθεί στις 18 Αυγούστου βραδιά πανσέληνου με τη Σόνια Θεοδωρίδου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Τον λόγο έχει, στις 24 Αυγούστου, ο Σωκράτης Μάλαμας με τη συναυλία «πώς λαβώνεται ο χρόνος…», ενώ στις 28 Αυγούστου η Hangzhou Opera Theater παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear” βασισμένη στον «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Huizhu Sun, Chunfang Fei.

Ακολουθεί στις 29 Αυγούστου η παράσταση “Η ασπίς και το συμπόσιο” των Μενάνδρου-Λουκιανού. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Η είσοδος σε όλα τα ΑΜΕΑ θα είναι δωρεάν.

Στις 31 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Μπάμπης Στόκας και ο Κώστας Παρίσσης δίνουν συναυλία την 1η Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Μαγούλας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Ακολουθεί η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου δίνει συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στις 8 Σεπτεμβρίου η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει το έργο «Ο κουρέας της Σεβίλλης» βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί και στις 9 του μήνα ο Γιάννης Κακλέας το «Συρανό».

Μια διαφορετική διοργάνωση στις 10 Σεπτεμβρίου με τον 2ο Ημιμαραθώνιο «Στα ίχνη της ιεράς οδού».

Στις 12 Σεπτεμβρίου έρχεται από το Εθνικό Θέατρο η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και στις 15 του μήνα «Ίων του Πλάτωνα-ένα μικρό συμπόσιο», σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη.

«Όλοι ένα φίλα με» μας λέει ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζοντας τρεις γενιές τραγούδια στις 16 Σεπτεμβρίου. Στις 18 Σεπτεμβρίου η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας ανεβάζει τους «Ιππής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου. Στις 21 Σεπτεμβρίου το τρίδυμο της επιτυχίας, Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος μας προσκαλούν στη δική τους μουσική «Βαβέλ». Τέλος στις 2 Οκτωβρίου δίνει συναυλία η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας.

Πλούσιο είναι και το εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ. Στις 30 Αυγούστου ο κόλπος της Ελευσίνας μετατρέπεται σε θάλασσα πολιτισμού με το Video Installation Art πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία “Europass”- Eye’s Walk Digital festival.

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος η εικαστική έκθεση “Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες” και στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο η εικαστική έκθεση της Ελένης Πανουκλιά “Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία”.

Παράλληλα, από τις 26 ως τις 19 Σεπτεμβρίου, ο θερινός κινηματογράφος στην παραλία της Ελευσίνας θα προβάλει αγαπημένες ταινίες για το κοινό, ενώ από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνται συναυλίες σε τζαζ, κλασικές, έθνικ και έντεχνες διαδρομές.

Ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ, γεμάτο θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικές ημερίδες, αφιερώματα και εκδηλώσεις, ξεδιπλώνει χρόνο με το χρόνο τις ιδιαίτερες και ποικίλες πτυχές του και προσκαλεί το θεατή να γίνει σύγχρονος μύστης της τέχνης και του λόγου.

Η πρόσβαση στο χώρο μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς:
Προαστιακός: Αποβίβαση στο Σταθμό Μαγούλας και μετά επιβίβαση στα λεωφορεία της γραμμής 879 ή 863 Θριάσιο Νοσοκομείο – Ελευσίνα.
ΜΕΤΡΟ: Αποβίβαση στο Σταθμό Αγίας Μαρίνας και μετά επιβίβαση στο λεωφορείο της γραμμής 876 Σταθμός Μετρό Αγίας Μαρίνας – Ελευσίνα.
Λεωφορεία: ΚΤΕΛ Νομού Αττικής, Δρομολόγιο: Μέγαρα – Αθήνα, επιβίβαση από Θησείο. 861 Μάνδρα – Ελευσίνα 845 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Θηβών) 871 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Λ. Σχιστού) 881 Ελευσίνα – Ασπρόπυργος – Ρουπάκι Α16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα (μέσω Ιεράς Οδού) 876 Σταθμός Μετρό Αγίας Μαρίνας – Ελευσίνα