Ένα από τα περίφηµα γλυπτά του Γιάννη Μόραλη, τοποθετηµένο στο πιο ειδυλλιακό σηµείο του λιµανιού της Αίγινας, σηµατοδοτεί από την περασµένη ∆ευτέρα τους εορτασµούς για το «Έτος Μόραλη», όπως έχει χαρακτηριστεί επισήµως από το πουργείο Πολιτισµού το 2016.

Η Αίγινα, αγαπηµένος τόπος διαµονής και έµπνευσης του µεγάλου ∆ασκάλου, διεκδικώντας το δικαίωµα της εκκίνησης των εκδηλώσεων για τη συµπλήρωση 1 ετών από τη γέννησή του, πραγµατοποιεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 20.30, τα εγκαίνια  της έκθεσης του γλυπτού, ευγενική και συγκινητική συγχρόνως δωρεά στον ∆ήµο Αίγινας εκ µέρους της κ. Πέγκυς Ζουµπουλάκη. Το εν λόγω έργο, µε τίτλο «χωρίς τίτλο», είχε εκτεθεί το 2004 στην γκαλερί «Ζουµπουλάκη», µε µία σειρά γλυπτών του µεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, εµπνευσµένων από τα έργα ζωγραφικής του. «Για εκείνους που ξέρουν να διαβάζουν το έργο του Γιάννη Μόραλη, η σειρά αυτή των γλυπτών του, µεγάλων διαστάσεων, είναι προέκταση του συνόλου του έργου του» υπογράµµιζε στο δελτίο Τύπου η Πέγκυ Ζουµπουλάκη, αγαπηµένη φίλη του Μόραλη και θεµατοφύλακας –η ίδια και η οικογένειά της– του συνόλου των έργων του, σύµφωνα µε δική του επιθυµία.

Το γλυπτό της Αίγινας –όπως θα λέγεται πολύ σύντοµα– θα έχουν την ευκαιρία να θαυµάσουν στον ίδιο χώρο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού έως τις 18 Σεπτεµβρίου, ηµέρα λήξης της Γιορτής Φιστικιού. Στη συνέχεια µία 5µελής επιτροπή, αποτελούµενη από τους Γιώργο Καλόφωνο, Νίκο Μπακουνάκη, Κώστα Γαλάνη, Νεκτάριο Κοντοβράκη και Γιώργο Μούρτζη, θα διαχειριστεί το ζήτηµα της δωρεάς, καθώς και της µόνιµης τοποθέτησης του γλυπτού σε άλλο χώρο