Περισσότερα από 450 πουλιά κατασχέθηκαν στην μεγάλη επιχείρηση που έγινε την Κυριακή στο παζάρι του Σχιστού. Με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά (ΚΣΠ) πραγματοποιήθηκε παρεμβατική δράση για την απελευθέρωση παράνομα αιχμαλωτισμένων άγριων πουλιών.

Στην κοινή επιχείρηση, που συντόνισε η Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία, συμμετείχε η ομάδα Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ, το Δασαρχείο Πειραιά, ο ΚΣΠ, η Ομοσπονδιακή θυροφυλακή, η ΟΠΚΕ και η ΑΝΙΜΑ. Κατατέθηκαν 20 μηνύσεις και τέσσερα άτομα οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ κατασχέθηκαν ένα αυτοκίνητο και πολλά παράνομα σύνεργα παγίδευσης. Στα κατασχεμένα πουλιά περιλαμβάνονται δύο γκιώνηδες, αηδόνια, παπαδίτσες, μαυροσκούφηδες, καρδερίνες, σπίνοι, φανέτα, φλώροι, λούγαρα και σκαρθάκια. Τα περισσότερα απελευθερώθηκαν στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους παρουσία όλης της επιχειρησιακής ομάδας και πολιτών, ενώ οι γκιόνηδες και όσα είχαν μικρά προβλήματα, μεταφέρθηκαν στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη και φροντίδα.

Αμέσως μετά την αίσια ολοκλήρωση της επιχειρησιακής δράσης η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ Μαρία Γανωτή δήλωσε ότι: «Το παράνομο παζάρι του Σχιστού είναι μια παλιά πληγή για όλους όσοι αγαπάμε την άγρια ζωή. Ελπίζουμε με την πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ και τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων να μπει ένα οριστικό τέλος σ΄ αυτό το όργιο παρανομίας. Η ΑΝΙΜΑ θα συμβάλει όσο μπορεί σ΄ αυτήν την κατεύθυνση».