Με κοινή επιστολή τους, οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για την κατηγοριοποίηση της Π.Ε. Νήσων στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό covid-19. 

Αποδέκτες της κοινής επιστολής των δημάρχων είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης,  ο Υφυπουργός Προστ. του Πολίτη & Διαχ. Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. 

Η επιστολή κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και στους Βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά.

Την επιστολή υπογράφουν οι Δήμαρχοι: Αγκιστρίου Ιωάννης Αθανασίου, Αίγινας Ιωάννης Ζορμπάς, Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης, Σαλαμίνας Γεώργιος Παναγόπουλος, Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης και Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης.  

Με την επιστολή τους οι Δήμαρχοι των νησιών της Αττικής, ζητούν να πληροφορηθούν για ποιο λόγω δεν διαφοροποιείται η Π.Ε. Νήσων Αττικής από το επίπεδο υγειονομικής κατάστασης (3 - Αυξημένης Επιτήρησης) της ηπειρωτικής επικράτειας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς ηεικόνα που έχουν όλοι οι υπογράφοντες Δήμαρχοι, για την επιδημιολογική κατάσταση των περιοχών τους δεν δικαιολογεί την σχετική κατηγοριοποίηση.

 

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της κοινής επιστολής των Δημάρχων Π.Ε. Νήσων Αττικής: 

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,


Αναμφίβολα η διακριτική μεταχείριση των νησιών της χώρας την περίοδο της Άνοιξης με την επιβολή απαγόρευσης μετακινήσεων μη-μονίμων κατοίκων προς αυτά, αποτέλεσε ορθό μέτρο, το οποίο πιθανώς να κριθεί εκ νέου ως αναγκαίο και στο μέλλον. Από την πλευρά μας, είχαμε ζητήσει οι ίδιοι την υπαγωγή μας στο σχετικό μέτρο και είχαμε τονίσει ότι θα πρέπει οι περιοχές μας να έχουν διακριτή αντιμετώπιση από την ηπειρωτική επικράτεια της Περιφέρειας Αττικής. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η ίδια σκοπιμότητα της διακριτικής μεταχείρισης των νησιωτικών περιοχών, φαίνεται ότι ήταν και ο λόγος που ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας που παρουσιάστηκε και ισχύει από τις 9.10.2020 διαιρείται, όχι σε Περιφέρειες, αλλά σε Περιφερειακές Ενότητες.

Έτσι, βλέπουμε ήδη στην πρώτη εκδοχή του εύλογες διαφοροποιήσεις επιπέδων υγειονομικής ασφάλειας ανά Π.Ε. εντός όλων των αμιγώς νησιωτικών Περιφερειών και των «μεικτών» Περιφερειών που περιλαμβάνουν ταυτόχρονα ηπειρωτική και νησιωτική επικράτεια.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Π.Ε. Νήσων Αττικής, η οποία με έκπληξη είδαμε ότι δεν διαφοροποιείται από το επίπεδο υγειονομικής κατάστασης (3 - Αυξημένης Επιτήρησης) της ηπειρωτικής επικράτειας της Περιφέρειας Αττικής.

Το γεγονός αυτό μάς προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία υγειονομικού και «διοικητικού» χαρακτήρα, καθώς η εικόνα που έχουμε όλοι μας για την επιδημιολογική κατάσταση στις περιοχές μας δεν δικαιολογεί την σχετική κατηγοριοποίηση. Άλλωστε, μόνο τυχαία τα νησιά μας θα μπορούσαν να είχαν ίδια επιδημιολογική εικόνα με το λεκανοπέδιο, δεδομένης της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς τους.

Τα ερωτήματα αυτά μπορούμε να τα απαντήσουμε μόνο με τις ακόλουθες δύο εναλλακτικές εξηγήσεις: 1) Ή υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα για τα νησιά μας (και την ηπειρωτική επαρχία Τροιζηνίας) τα οποία τελούν εν αγνοία μας, 2) Ή η ένταξη στο «επίπεδο 3» δεν είναι αντικειμενική και η Π.Ε. Νήσων -ή τουλάχιστον τα νησιά- θα έπρεπε στην πραγματικότητα να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Και οι δύο εξηγήσεις είναι εξίσου επικίνδυνες για την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας και με την παρούσα επιστολή οφείλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή σας ώστε αφενός η όποια κατηγοριοποίηση της Π.Ε. Νήσων Αττικής (και ειδικά των νησιών μας) να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της και όχι από ευκολία ή παράβλεψη και αφετέρου, αν πράγματι η κατάσταση στις περιοχές μας είναι τόσο ανησυχητική όσο μαρτυρά ο Χάρτης τότε να προβείτε σε άμεση ενημέρωσή μας για τα δεδομένα που αγνοούμε, καθώς η άγνοιά μας αυτή μετά βεβαιότητας συμβάλει σε έκθεση κινδύνου ημών και των κατοίκων μας.

Τέλος, αν κάποιο από τα νησιά μας παρουσιάζει αισθητά διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από τις άλλες (θετική ή αρνητική), θα πρέπει προφανώς να διαφοροποιηθεί στον Χάρτη σε σχέση με την υπόλοιπη Π.Ε. Επισημαίνουμε, δε, τα ανωτέρω εν όψει πιθανής επιδείνωσης του επιπέδου υγειονομικής κατάστασης στο λεκανοπέδιο, η οποία θα επισύρει την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων.

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι τις ίδιες παρατηρήσεις θα κάναμε αν θεωρούσαμε ότι οι περιοχές μας έχουν ενταχθεί σε «ασφαλέστερη» κατηγορία απ’ ότι τους αντιστοιχεί και με την ίδια καλή προαίρεση θα σάς ζητούσαμε να λάβετε περισσότερα μέτρα για την προστασία τους. Όσο όμως/αν η επιδημιολογική κατάσταση δεν το δικαιολογεί και δεν το επιβάλει, είναι άδικο να υποστούμε περισσότερα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε τα νησιά μας να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται με την ίδια μεγάλη προσοχή με την οποία αντιμετωπίζονται και οι άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Με τιμή, Οι Δήμαρχοι

 

πηγή:saronicmagazine.gr