Με 10 ψήφους επί 17 μελών, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με κατεπείγουσα Απόφασή του, έκανε αποδεκτό το αίτημα 25 επιχειρηματιών της παραλίας του Πόρου για παράταση των μέτρων πεζοδρόμησης (με ελεύθερη διέλευση 07:00-14:00 & 17:00-19:00) και ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων επί της οδού έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Τα μέτρα, η ισχύς των οποίων έληξε στις 31 Αυγούστου, αποδείχθηκαν απολύτως αναγκαία για τη στήριξη των καταστημάτων εστίασης της περιοχής, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα εντυπωσιακά την εικόνα και τη λειτουργικότητα των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου του νησιού. Μέσω αυτών, τα καταστήματα ανέκτησαν από τις αρχές Ιουλίου το σύνολο σχεδόν των 700 καρεκλών που είχαν απωλέσει λόγω των μέτρων του κορωνοϊού (1.000 από 1.700), γεγονός που αποδείχθηκε ζωτικό για τις επιχειρήσεις, το προσωπικό και τους προμηθευτές τους. Έτσι, από τους 30 επιχειρηματίες που έλαβαν πρόσθετες παραχωρήσεις πάνω στην άσφαλτο, οι 25 αιτήθηκαν με κοινή επιστολή τους προς τον Δήμο τη συνέχιση των μέτρων μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, χαρακτηρίζοντάς τα «αναγκαία για την επιβίωση των επιχειρήσεων και για την εξυπηρέτηση των τουριστών».

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 9 συμβούλους της πλειοψηφίας και από τη σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Αγγελική Μακρή, η οποία είχε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσει το ευεργετικό αποτέλεσμα των μέτρων, με τα οποία είχε διαφωνήσει στις αρχές του καλοκαιριού. Η σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ε. Κανατσίδη ψήφισε αρνητικά (ο Δήμαρχος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα τήρησης «παραταξιακής πλειοψηφίας»), η σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Μάνδηλα επανέλαβε την πρότασή της για ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στο (στενό) παραλιακό πεζοδρόμιο, χαρακτηρίζοντας την πεζοδρόμηση αντιαισθητική και την πρόταση των επιχειρηματιών «χωρίς λογική», ενώ οι υπόλοιποι σύμβουλοι της μειοψηφίας υπέβαλαν ξεχωριστές προτάσεις για ισχύ πεζοδρόμου μόνο από 19:00 έως 07:00, κάτι που ο Δήμαρχος είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι είναι ανεδαφικό, καθώς συγκρούεται με τη νομοθεσία, και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμα και αν υπερψηφιζόταν. Σημειώνεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Πόρου δεν έλαβε ξεκάθαρη και έγκυρη θέση επί της πρότασης, αλλά με «διαβιβαστική επιστολή», οι εκπρόσωποι της προσωρινής του Διοίκησης εξέφρασαν άποψη υπέρ του ανεδαφικού μέτρου πεζοδρόμησης 19:00 με 07:00.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης στην εισήγησή του, «οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί έχουν δημιουργήσει μια μοναδική ευκαιρία επίτευξης συναίνεσης όλων των κοινωνικών φορέων (δημοτικών παρατάξεων, επιχειρηματιών, συλλογικοτήτων), καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η πεζοδρόμηση αποτελεί τεράστια τομή για τον Πόρο και ότι υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία στην κοινωνία υπέρ του μέτρου, ειδικά μετά την επέκταση του πρωινού ωραρίου ελεύθερης διέλευσης. Η αποδοχή, δε, από τους επισκέπτες είναι απόλυτη και αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κριτήριο για την αναγκαιότητα της παγίωσής του. Θεωρώ ότι όποιος δεν το βλέπει αυτό, θα μείνει πίσω από τις εξελίξεις και θα εγκλωβιστεί να πρεσβεύει μειοψηφικές θέσεις, χάνοντας μια μοναδική ευκαιρία να γίνει συμμέτοχος μιας συναίνεσης για την παγίωση ενός μέτρου, το οποίο μετά βεβαιότητας θα αποτελέσει το θεμέλιο για την αλλαγή κατηγορίας του Πόρου ωςπροορισμού».