Μια μεγάλη συγγνώμη ! Στον Πόρο και στους Ποριώτες !. Όλοι αυτοί που μας κουνούν επιτιμητικά το δάχτυλο. Όλοι αυτοί που προσπαθούν να μας συντρίψουν "ως σκεύη κεραμέως". Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές "Οι διιλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες".

 

Φταίνε τα κακά παιδιά του Πόρου, τα ατίθασα. Φταίνε οι κακοί επαγγελματίες της εστίασης και εν γένει όλοι οι κάτοικοι του Πόρου !! Φταίνε σε τι;  Μετέδωσαν σκόπιμα (;) τον κορωνοιό !!  Κι έτσι άρχισε το κυνήγι μαγισσών!

 

Η τρομολαγνεία ! Τα κανάλια. Ο Πόρος στα. "μανταλάκια". Βούκινο σε όλη την Ελλάδα. Και σε όλο τον Κόσμο. Το "Μοντέλο Πόρου" παίζει από τις 6 Αυγούστου 2020 νυχθημερόν σε όλα τα δελτία ειδήσεων, μέχρι σήμερα. Ο Πόρος το κόκκινο πανί, παράδειγμα προς αποφυγήν, και τόπος μιαρός, μια νέα Σπιναλόγκα!

 

Οι παραθεριστές του Πόρου από τις 6 Αυγούστου όπου φύγει – φύγει. Με αυτοκίνητα με καράβια…κολυμπώντας..!  «Τοπικό lockdown»! Φράση απατηλή, που ο καθένας παρερμήνευσε σαν υποχρεωτικό κλείσιμο στο σπίτι, συγκοινωνίες κομμένες, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 23.00!

 

Μάσκες παντού. Μέσα και έξω, στους δρόμους... Έλεος πια παιδιά!! Μολυσμένη η ατμόσφαιρα του Πόρου, δίπλα στη γαλάζια θάλασσα, με το ιώδιο, με τα πουλιά να κελαηδούν στα κλώνια! Με τις  βοκαμβύλιες,  τα γιασεμιά, τα ζουμπούλια και την άγρια  μέντα που ευωδιάζουν!  Και στην Αθήνα την "καθαρή" όπου συγχρωτίζονται  Ιουδαίοι, Σαμαρίτες, ντόπιοι, μετανάστες, αλλοδαποί, ο ένας πάνω στον άλλον, μάσκες ΟΧΙ !  Αν είναι δυνατόν! Κάτι σαπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας!

 

Αλλά ας μιλήσουμε σοβαρά. Ναι ο κορωνοιός είναι αόρατος αλλά ΥΠΑΡΚΤΌΣ. Ύπουλος, επικίνδυνος, πραγματική απειλή. Το χειμερινό lockdown γιατί πέτυχε; Διότι μπήκαν λογικά  μέτρα και ο κόσμος πειθάρχησε. Έπαρση για την επιτυχία!  Ναι και καλό όνομα βγάλαμε και βελτιώσαμε το διεθνές μας prestige! Μετά έπρεπε φυσικά να βγούμε από τη γυάλα να κάνουμε τα πρώτα βηματάκια έξω από το σπίτι για να πάρει μπροστά και η ερημη η οικονομία!

 

 Μας κάλεσαν τους επιχειρηματίες, να ξεκινήσουμε. Με πολλά μέτρα πρόληψης και πρωτόκολλα υγιεινής. Τα εφαρμόσαμε στο ακέραιο, ανοίγοντας από την 1η Ιουνίου ή 15 Ιουνίου τα εποχιακά - τις επιχειρήσεις μας, χάνοντας  τη μισή σεζόν με ακυρωμένες όλες τις κρατήσεις... (και φαινόταν μια πολύ καλή σεζόν το 2020 ) Δηλαδή ανοίξαμε με κρατήσεις μηδενικές, προσλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του προσωπικού και σταδιακά όλο.

 

 Στις 15 Ιουλίου καταφέραμε να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία μας 100% με κρατήσεις 100% έως τέλος Αυγούστου!! Τα μέτρα για τον κορωνοιό σεβαστά. Ειδική σύμβαση με συμβεβλημένο γιατρό. Υγειονομικό Υπεύθυνο που παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια με τίτλο συμμετοχής και εκπαίδευση στη συνέχεια του προσωπικού. Πλέξιγκλας στη ρεσεψιόν, στο εστιατόριο, στους κοινόχρηστους χώρους. Σημάνσεις παντού, stand με απολυμαντικά έξω από τις πόρτες  των ασανσέρ και παντού. Ειδικά καροτσάκια ίνοξ για εύκολη απολύμανση  Μελέτη  δεκάδων  ΦΕΚ και ΚΥΑ για σωστή τήρηση των μέτρων. Αραίωση των τραπεζοκαθισμάτων με τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Μηχανές ατμού υψηλής θερμοκρασίας (ξηρού και υγρού) για την αποστήρωση των κλινοσκεπασμάτων κατα την αναχώρηση των πελατών. Αγορά υγειονομικού υλικού και αντισηπτικών. Μάσκες, γάντια, στολές ολόσωμες μιας χρήσης για τις καμαριέρες. Τήρηση αρχείου προσωπικού, πελατών, βιβλίο συμβάντων, βιβλίο μετρήσεων πεχά-χλωρίου κτλ πισίνας, βιβλίο καπνιζόντων, βιβλίο παραπόνων ενημέρωση των πελατών για τη  τήρηση η μη  των προσωπικών δεδομένων. Διατήρηση του 3% των δωματίων του ξενοδοχείου για τυχόν κρούσματα, καραντίνας με όλο τον υγειονομικό εξοπλισμό, ηλεκτρονικά θερμομέτρα, εξεταστικό κρεβάτι, ειδικές χειρουργικές στολές, μάσκες κτλ.

 

   Και η «γραμμή» ποιά ήταν; Εάν υπάρχει τυχόν κρούσμα, η διαχείριση θα γινόταν όπως όλες οι άλλες περιπτώσεις άλλων ασθενειών και περιστατικών. Σεμνά και σιωπηλά. Ουσιαστική αντιμετώπιση με τον συμβεβλημένο ιατρό να παρακολουθεί. Ασθενής με ελαφρύ σύμπτώμα να παραμένει στο δωμάτιο καραντίνας με ενημέρωση του ΕΟΔΥ.  Μετά την 14ήμερη παραμονή στο δωμάτιο φεύγει ή συνεχίζει τις διακοπές  του εφόσον βρεθεί αρνητικός. Ασθενής με σοβαρά συμπτώματα, μεταφέρεται άμεσα σε κέντρο αναφοράς (στο συγκεκριμένο νοσοκομείο).

 

 Και η ζωή των λοιπών πελατών συνεχίζεται χωρίς φαμφάρες, κανάλια, δηλώσεις, φωνασκίες. Έτσι τουλάχιστον μας είχανυποσχεθεί. Φαντάζεστε ότι θα ανοίγαμε τα ξενοδοχεία μας εαν είχαμε καταλάβει ότι θα συνέβαινε το εντελώς αντίθετο; Ότι δηλαδή  μόλις διαπιστωνόταν ένα κρούσμα στο ξενοδοχείο θα βγάζανε τις ντουντούκες, τα αλαλάζοντα κύμβαλα, τους δημοσιογράφους, τα κανάλια; Όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω!!

 

 Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβει στις 6 Αυγούστου! Χρονιάρα μέρα της Μεταμορφώσεως. Για να την θυμόμαστε καλά! Αντί να στοχοποιηθεί  κάποιος ιδιώτης ή κατάστημα, στοχοποιήθηκε  ο Τόπος!! Ένα μπάχαλο φημών, αριθμών κρουσμάτων, υπευθύνων, ανευθυνουπεύθυνων, αντεγκλήσεις σκανδαλοθήρες δημοσιογράφοι, κανάλια διψάγανε για αίμα επί μία εβδομάδα. Δηλώσεις επισήμων, fake news, facebook,  όλα στην…..εντατική!

 

Μόνο όταν έγιναν οι πλημμυρες στην Εύβοια άρχισε να παίζει κάτι άλλο επιτέλους στις τηλεοράσεις

Τελικά το αναπάντητο ερώτημα μέχρι τώρα είναι το εξής: Πόσα είναι τα επίσημα κρούσματα για τον Πόρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ; Η σιγή των αμνών! Το ερώτημα έχει υποβάλλει ο τοπικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου  από τις 17.08.20 και μέχρι τώρα παραμένει αναπάντητο.

 

Αλλά ώ Αργείοι, εδόθη απάντηση από τον κύριο εκπρόσωπο στον Δήμαρχο Πάρου (όπου κι εκεί εφαρμόστηκε το Μοντέλο Πόρου). Ότι δηλαδή στο χαρμάνι ρίχνουμε έναν άσχετο αριθμό κρουσμάτων, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία……...ρίχνουμε μέσα λίγο «αλγόριθμο» ανακατεύουμε το χαρμάνι μαζί με ακαταλαβίστηκα λόγια (όπως έκανε ο ... Δρυίδης ετοιμάζοντας τον μαγικό ζωμό, στο μικρό γαλατικό χωριό (πχ «20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ (?)  20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές 20 κρούσματα με πολλές επαφές. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελει τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου»), στην συνέχεια βγάζουμε το αποτέλεσμα κατά το δοκούν προσδιορίζοντας ανάλογα το επιδημιολογικό φορτίο.για κάθε τόπο! Όλα έτοιμα!

 

Τώρα τα κριτήρια γιατί ο Πόρος και όχι  η Αίγινα π.χ  κανείς δεν μπορεί να μάθει, εκτός αν λύσει τον αλγόριθμο….

 Όταν λοιπόν οι ιθύνοντες αποφάσισαν να μας βγάλουν από τη γυάλα (χειμερινό lockdown) και ειδικά όταν απεφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορα για να έρθουν οι τουρίστες (μήπως θα ήταν καλύτερο να μας στέλνανε  τα λεφτά τους χωρίς να ερχωνται οι ίδιοι!!), έπρεπε να προβλέψουν και κάποια περιοριστικά μέτρα και όχι ας έρθουν πρώτα και μετά βλέποντας και κάνοντας.

 

 Για παράδειγμα μήπως ο εισαγόμενος τουρίστας  με αεροπλάνο, αυτοκίνητο, σκάφος, τραίνο, έπρεπε μαζί με το διαβατήριό του να έχει κάνει και το μοριακό τεστ 72 ώρες πριν την είσοδο στην χώρα, όπως είχαν πει στην αρχή; Αλλά, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δυστρόπησε το αφήσαμε. Μήπως έπρεπε από την αρχή να σταματούσε λειτουργία των νυχτερινών κέντρων όπου υπάρχει συνωστισμός, στις 24.00; Τί δουλειά έχει η εστιάση, όπου όλοι οι πελάτες κάθονται στα προκαθορισμένα καθίσματα; (μήπως ο κορωνοιός βγαίνει μετά τις 24.00;)

 

Μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους ναι, αλλά μάσκες στους υπαίθριους για ποιο λόγο; Μάσκες για μεγάλο αριθμών ατόμων στις υπαίθριες εκδηλώσεις ναι. Διάλυση πολυπληθών εκδηλώσεων ναι. Πώς; Ας βρουν οι ίδιοι τον τρόπο (ο πιο εύκολος πάντως είναι να μπαίνει πρόστιμο στο γειτονικό μαγαζί !)

 

Και κάτι άλλο μήπως μαζί με την ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον αριθμό των κρουσμάτων να λέγανε και πόσοι είναι οι ασυμπτωματικοί; Τόσοι..Με συμπτώματα τόσοι..στη ΜΕΘ τόσοι, θάνατοι τόσοι..αυτό θα ήταν πολύ πιο ενημερωτικό.

 

 Τελικά πιστεύω ότι κανείς Ποριώτης δεν έφταιγε για την τιμωρία του Νησιού. Κανείς δεν φταίει για οποιαδήποτε ασθένεια του τύχει να έχει! Δεν υπήρχε σκόπιμη μετάδοση του ιού. Οι περισσότεροι πρέπει να ήταν ασυμπτωματικοί. Οι περισσότεροι – μάλλον όλοι – οι νέοι που ήταν θετικοί, χαίρουν άκρας υγείας τώρα. Η καραντίνα να ακολουθείται ασυζητητί, αυστηρώς και δια ροπάλων. Να πάψει ο διασυρμός τελοσπάντων και το κυνήγι  μαγισσών!

 

Μόλις άδειασε το νησί από τους παραθεριστές, -το κερασάκι στην τούρτα-κατέφτασαν τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ του ΕΟΔΥ, της αστυνομίας, του λιμενικού, του Υπ. Εμπορίου, του Υπ. Τουρισμού για να βρουν Τις πταίει; και να φανεί ότι η πολιτεία κάνει καλά τη δουλειά της (Κλασσικές μέθοδοι του βαθέως κράτους από συστάσεως του μέχρι σήμερον).

 

Τέλος πάντων, φτάνοντας στον επίλογο της ιστορίας  της «Επιδημιολογικής Βόμβας  Πόρου» ας ευχηθούμε τώρα που θα αναλάβει το κράτος, παίρνοντας τη σκυτάλη από εμάς την πληρωμή των εργαζομένων, να τους πληρώσει τους πραγματικούς μισθούς που τους δίναμε εμείς, τουλάχιστον μέχρι 30.10.20.

 

Ναι, να  είμαστε αισιόδοξοι!

Το Αστέρι και πρώτο σε ομορφιά νησί του Σαρωνικού ο Πόρος πάλι θα ανέβει Πρωτοπόρος την επόμενη σεζόν 2021!

 

 Να τηρούμε τα μέτρα σχολαστικά – Αποστάσεις, Πλύσιμο χεριών, Μάσκες σε εσωτερικούς χώρους κτλ.Το εμβόλιο –για όσους το θέλουν- έρχεται τον Δεκέμβριο !

 Ο εχθρός θα νικηθεί!

Τα ξενοδοχεία του Πόρου θα ξαναγεμίσουν και κατ’ επέκταση όλο το νησί, θα γεμίσει με ευτυχισμένους κατοίκους και παραθεριστές, όπως πάντα! Ο  Covid 19 θα μείνει μια κακιά ανάμνηση, όπως όλες οι πανδημίες του παρελθόντος. Η Ζωή, η Χαρά και η Ευτυχία θα επιστρέψουν θριαμβευτικά πίσω! Οσονούπω.

 

 

Πόρος 23 Αυγούστου 2020

 

 

Σπύρος Μάνεσης

Ξενοδοχειακός Επιχειρήματίας

 

πηγή: saronicmagazine.gr