Στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, για όλα τα θέματα της επικαιρότητος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Ερωτώμενος για την μετατροπή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, σε μουσουλμανικό τέμενος, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι αυτό που συνέβη «καταθλίβει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Είναι ένα έγκλημα εναντίον της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας Ναός – σύμβολο ενός πνεύματος αθάνατου», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πλέον, η Αγία Σοφία έγινε Ισλάμ, «δηλαδή υποταγή. Οι άνθρωποι δεν ανεβαίνουν στον ουρανό, αλλά σκύβουν στη γη, υποτάσσονται σε ένα δυναμικό θείο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το Ισλάμ είναι γνωστική θρησκεία η οποία επιβίωσε χάρη στη μάχαιρα, στον πόλεμο και στη τζιχάντ και όλα αυτά μας δημιουργούν μια αφόρητη πίκρα». «Είναι ένα παγκόσμιο θέμα καταδολίευσης πολιτισμού, αλλά κατά βάση πληγώνει βαθιά κάθε Έλληνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως η πράξη του Προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει το Ναό της του Θεού Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος είναι πολιτική και αποσκοπεί, στο «να εμφανιστεί ως ο πατέρας των σουνιτών μουσουλμάνων, να αναστήσει το νέο χαλιφάτο. Ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη της πατρίδος του από τα πολύ σοβαρά προβλήματα οικονομικής δυσκαμψίας που υφίσταται η χώρα του και να εξάγει το πρόβλημά του σε εξωτερικά θέματα»,  συμπληρώνοντας με έμφαση πως αυτό το γεγονός θα μπορούσε να αποτραπεί, αλλά «δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ένα Ορθόδοξο τόξο», ενώ όπως σημείωσε, «οι μεγάλες δυνάμεις, περιορίστηκαν σε απλή έκφραση συλλυπητηρίων ευχών και τίποτα περισσότερο».

Ο Σεβασμιώτατος, ερωτώμενος για πιθανά αντίμετρα της χώρας μας στην ενέργεια αυτή, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην αναγνώριση Κουρδικού Κράτους από την Ελλάδα, στην άσκηση βέτο από την χώρας μας σε όλα τα Ευρωπαϊκά φόρα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της Τουρκίας, στο κλείσιμο του συνοριακού σταθμού των Κήπων και στην κατάργηση των Ελληνικών προξενείων σε Αδριανούπολη και Σμύρνη, ώστε να σταματήσει η λειτουργία των τουρκικών προξενείων σε Κομοτηνή και Ρόδο.

Τέλος, ερωτώμενος για την χρήση μάσκας εντός των Ιερών Ναών επεσήμανε πως «η Εκκλησία στηλιτεύει το προσωπείο που θέλει να αλλοιώσει το πρόσωπό μας» και αφού τόνισε ότι «η αρχή της διακρίσεως είναι η βασιλίς των αρετών», σημείωσε πως «χρειάζεται μία ισορροπημένη αντιμετώπιση του θέματος».

«Εγώ αποδέχομαι οποιονδήποτε αδελφό ή αδελφή… να φέρουν μάσκα και μέσα στον Ναό, αλλά το να επιβληθεί ως αναγκαστικό μέτρο, θεωρώ ότι είναι υπερβολή», υπογράμμισε.