Αιφνιδίασε ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών. Ποιά καίρια θέματα έθεσε κατά την τοποθέτησή του στην παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στο Άργος, και τι ζήτησε από Θεοδωρικάκο.

Με ενδιαφέρον άκουσαν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσα τους εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφορικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κατά την εκδήλωση της Περιφερειακής Ενωσης Πελοποννήσου που έγινε σήμερα το πρωί στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» στο Άργος.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Άργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου που δεν έμεινε στα τετριμένα, αλλά εξέφρασε ανοιχτά την άποψή του ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη ένωσης των Δήμων Σπετσών, Ύδρας, Πόρου και Τροιζηνίας με το νομό Αργολίδας από την στιγμή που η εξυπηρέτησή τους γίνεται κατά βάση από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.


Όπως σημειώσε ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης, αγαπητοί συνάδελφοι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που την τελευταία δεκαετία χειμάστηκε από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, εξωτερικές απειλές και μια πρωτόγνωρη πανδημία που κληθήκαμε οι Δήμαρχοι να αντιμετωπίσουμε. Τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, η αδυναμία πληρωμών των πολιτών σε ΔΕΗ και οφειλές προς τους Δήμους , τα δύσβατα οδικά δίκτυα, οι ταλαιπωρημένοι στόλοι αποκομιδής απορριμμάτων με σημαντικό κόστος επισκευής και η μείωση των προσόδων των τελευταίων ετών μας έχουν οδηγήσει σε οριακή λειτουργία. Χαρακτηριστικά οι περισσότερες ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αποπληρωμής της κατανάλωσης ρεύματος από την λειτουργία των αντλιοστασίων τους και των βιολογικών καθαρισμών καθώς το τιμολόγιο της ΔΕΗ την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί υπέρογκα. Κάθε προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών αυτών προσκρούει στην σκληρή στάση της επιχείρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ενδεχόμενη επιβάρυνση των πολιτών στα τιμολόγια του νερού κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από εμάς ούτε από τους δημότες μας. Προσδοκούμε την παρέμβαση σας και την συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την λύση αυτού του προβλήματος. Όπως και την νομοθετική πρόβλεψη κάλυψης δικαστικών εξόδων αιρετών που δεν εκλέγονται, για όσο διάστημα είναι αναγκαίο. Βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη συναισθανόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του και την διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους Δήμους μας


Αξιότιμε κ. Υπουργέ, οφείλω να θίξω θέματα που απασχολούν όλους τους συναδέλφους μου και είμαι σίγουρος πως θα ενσκήψετε σε αυτά με την σοβαρότητα και την εργατικότητα που σας διακρίνει. Γνωρίζετε πως οι οικονομικές πρόσοδοι των Δήμων έχουν μειωθεί κατά πολύ. Συγκεκριμένα στον Δήμο Άργους Μυκηνών από το 2011 όπου και ανέλαβα η οικονομική υπηρεσία του Δήμου με πληροφόρησε πως οι 6 Καποδιστριακοί Δήμοι και οι 2 κοινότητες που συνενώθηκαν σε έναν Καλλικρατικό Δήμο είχαν προσόδους για την εκτέλεση έργων ύψους 30 εκατ. ευρώ την 4ετία ενώ σήμερα ο Δήμος μας παίρνει μόνο 2,5 εκατομμύρια. Υπολείπονται δλδ 27,5 εκατομμύρια ευρώ.

Θα ήμουν άδικος αν δεν αναφερόμουν στο οξυγόνο που παίρνουμε από τα προγράμματα ή να μην εξάρω το νέο ελπιδοφόρο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το οποίο και ενημερωθήκαμε οι Πρόεδροι των ΠΕΔ πριν λίγο καιρό στην ΚΕΔΕ.

Όμως υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ήταν σώφρον από μέρους μου να αναφέρω και είμαι σίγουρος πως οι συνάδελφοι δήμαρχοι που μου έκαναν την τιμή να τους εκπροσωπήσω θα συμφωνήσουν πως έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα οικονομικά , γραφειοκρατίας, έλλειψης προσωπικού, δυσκολίας υλοποίησης έργων κ.α.

 


Ως ΠΕΔ Πελοποννήσου ξεκινήσαμε την δημιουργία μιας βιβλιοθήκης μελετών όπου και αναθέσαμε σε γραφείο να αρχειοθετήσει μελέτες υλοποιημένες ή μη των Δήμων της ΠΕΔ Πελοποννήσου, ώστε και οι μικροί σε έκταση Δήμοι να έχουν την δυνατότητα να επικαιροποιήσουν μελέτες και να υλοποιήσουν έργα. Η επιθυμία μας είναι να αναλάβει είτε η ΕΕΤΑΑ είτε η ΜΟΔ Α.Ε να κάνει την ίδια δουλειά ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και κονδύλια που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε από την Ε.Ε για έργα πνοής στους Δήμους.

Ένα άλλο μείζον ζήτημα το οποίο χρήζει αναδιαμόρφωσης είναι η περίοδος των 8μήνων. Η πιο παραγωγική περίοδος για την ενεργοποίηση των 8μήνων είναι από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο που οι ανάγκες των Δήμων μας για υπαλληλικό προσωπικό αυξάνονται καθώς γίνονται ασφαλτοστρώσεις, καθαριότητα, εργασίες για την προετοιμασία των σχολικών κτιρίων , βαψίματα κλπ που δεν μπορούν να γίνουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Το διάστημα των καλοκαιρινών μηνών οι εργασίες είναι περισσότερες και οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό αυξημένες.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω πως οι περισσότεροι Δήμοι της Πελοποννήσου είναι Δήμοι μεγάλης έκτασης με τεράστιο αγροτικό δίκτυο. Ένας από αυτούς είναι και ο Δήμος μας, ο Δήμος Άργους Μυκηνών όπου στηρίζεται στην γεωργία και κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζει προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο από τις βροχοπτώσεις των χειμερινών μηνών αλλα και την διέλευση βαρέων οχημάτων καθώς και στο οδικό δίκτυο. Επίσης οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν τις κλοπές από τα αγροκτήματα τους και τις ιδιοκτησίες τους. Ευελπιστούμε να εισηγηθείτε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενταθεί η αστυνόμευση καθώς δεν αποτελεί πλέον μυστικό πως ομάδες Ρομά, παρά το γεγονός πως απολαμβάνουν κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας συνεχίζουν το παράνομο έργο τους χωρίς καμία τιμωρία.

Στην σχεδιαζόμενη πολιτική για περαιτέρω αποκέντρωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού είναι επιτακτική ανάγκη η μεταφορά αυτή να συνοδεύεται με αύξηση πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρμοδιότητες χωρίς πόρους δεν μπορούν να ληφθούν από τους δήμους.

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοι είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Δεχόμαστε καταγγελίες καθημερινά για τα απορρίμματα αν και εμείς ως Δήμος Άργους Μυκηνών στα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσουμε την λειτουργία της προσωρινής διαχείρισης στο εργοστάσιο που κατασκευάσαμε με μια εξαιρετική τιμή αυτή των 26,45/τόνο.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από αυτή την κυβέρνηση σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό είναι για μας πολύ σημαντικό. Άκουσα τον πρωθυπουργό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρετε στην τεχνολογία blockchain δλδ στο ηλεκτρονικό σύστημα πιστοποίησης εγγράφων το οποίο θα εξασφαλίσει την πιστοποίηση αυθεντικότητας κάθε εγγράφου καθώς κάθε έγγραφο θα αναγράφει σειριακό αριθμό το οποίο θα είναι μοναδικό. Εμείς το εφαρμόζουμε στον Δήμο μας σε μικρό εύρος και σχεδιάζουμε την διεύρυνση του ευελπιστώντας και στην βοήθεια σας

Σε θέματα διοικητικής φύσεως θα ήθελα να αναφερθώ πως κατά την άποψή μου υπάρχει αδήριτη ανάγκη ένωσης των Δήμων Σπετσών Ύδρας, Πόρου και Τροιζηνίας με το νομό Αργολίδας καθώς εν τοις πράγμασι εξυπηρετούνται κυρίως από το Νομό μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι κατανοώ την πίεση την οποία βιώνεται διότι η θέση του Δημάρχου δεν είναι θέση υπαλλήλου. Είναι 24ωρη και αποκλειστική απασχόληση της οποίας η αντιμισθία είναι αντιστρόφως δυσανάλογη. Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την χαρά μου που τιμήσατε την πόλη μου το Άργος με την παρουσία σας και είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο θα είναι εποικοδομητική και αδιάκοπη διότι είναι ένας άνθρωπος ακέραιος και εργατικός. Πιστεύω ακράδαντα στην δύναμη της συνεργασίας με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες».

 

πηγή: saronicmagazine.gr