Την προσωρινή πεζοδρόμηση οδών σε παραθαλάσσιους Οικισμούς προτείνει με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ως την μόνη λύση για την εξεύρεση χώρων στους οποίους θα μπορούσαν να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματα που χάνουν από την ισχύ των μέτρων κατά το κορωνοϊού τα καταστήματα εστίασης.

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Πόρου, η αναπλήρωση της χαμένης δυναμικότητας των καταστημάτων (περίπου 60%) αποτελεί εξίσωση που δεν μπορεί να λυθεί με άλλο τρόπο, αφού οι σημερινές παραχωρήσεις κατά κανόνα καλύπτουν ήδη το σύνολο των διαθέσιμων χώρων. Στο 99% των περιπτώσεων, στις δύο πλαϊνές πλευρές τους βρίσκονται οι παραχωρήσεις των γειτονικών καταστημάτων και στις άλλες δύο, το κτήριο του καταστήματος και απέναντι η οδός, με ελεύθερες μόνο τις ελάχιστες διελεύσεις πεζών (πλάτους 1,5μ. στα πεζοδρόμια και 3μ. στους πεζόδρομους). Επομένως, η μόνη κατεύθυνση προς την οποία θα μπορούσαν να απλωθούν τα τραπεζοκαθίσματα, είναι η εκείνη προς την οδό. Αν αυτό φαντάζει αδύνατο στις αστικές περιοχές, σε μικρούς νησιωτικούς Οικισμούς είναι εφικτό, αφού οι παραθαλάσσιες οδοί βρίσκονται στην περίμετρο του οδικού δικτύου και επομένως οι συνέπειες στη συγκοινωνία από την πεζοδρόμηση τμημάτων τους μπορεί να είναι διαχειρίσιμες (σημειώνεται ότι σε όλους τους πεζοδρόμους υπάρχει ελεύθερη διέλευση 3μ. για πρόσβαση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης και τροφοδοσίας σε προκαθορισμένες ώρες).

Σε κάθε περίπτωση, οι Δήμοι είναι σε θέση -και έχουν την αρμοδιότητα- να το κρίνουν και να αποφασίσουν. Ωστόσο, οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την θεσμοθέτηση τέτοιων πράξεων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του καλοκαιριού. Για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Πόρου ζητάει κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία η θεσμοθέτηση τέτοιων κανονιστικών πράξεων να γίνεται μόνο με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων.

Στον Πόρο, μια τέτοια δυνατότητα θα έδινε λύση στο πρόβλημα για όλα σχεδόν τα καταστήματα της παραλίας από την πιάτσα ταξί και μετά. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα εξεταστεί η δυνατότητα διάθεσης υπολειπόμενων χώρων επί πλατειών και χερσαίας ζώνης λιμένα, στα λίγα σημεία που οι διαστάσεις τους επιτρέπουν την παραχώρηση χώρων 3Χ4μ. (ελάχιστος χώρος για τραπέζι 4 ατόμων σύμφωνα με τα μέτρα) και παράλληλη διατήρηση των ελεύθερων διελεύσεων.

πηγή: saronicmagazine.gr