Με συγκινητικό τρόπο η Ι. Μητρόπολη Πειραιώς υποδέχτηκε την προσφορά του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο» που προσέφεραν δέματα αγάπης για άπορες οικογένειες και ηλικιωμένους. Τα δέματα, που παραδόθηκαν την Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, περιείχαν τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι και είδη πρώτης ανάγκης και τα οποία προσφέρθηκαν σε συνανθρώπους μας μέσω των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της τοπικής Εκκλησίας.

 

Τα δέματα παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κύριος Σεραφείμ, ο οποίος στην σύντομη επικοινωνία (μέσω Skype) που είχε με την κυρία Βαρδινογιάννη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την χαρά του για αυτή την «πνευματική ανακούφιση και Ευλογία», όπως χαρακτηριστικά είπε. Μάλιστα συγκινημένος από την κίνηση ανθρωπιάς της κυρίας Βαρδινογιάννη ο Μητροπολίτης Πειραιώς της προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου για να ευλογεί και να προστατεύει την ίδια, τον σύζυγό της κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη την οικογένειά τους και το έργο τους.

 

Ακολουθεί ο διάλογος της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με τον κ. Σεραφείμ:

Μητροπολίτης Σεραφείμ: Για εμάς είναι μεγάλη χαρά, πνευματική ανακούφιση, μεγάλη ευλογία το ότι επικοινωνούμε μαζί σας γιατί αισθανόμαστε όλοι οι Πειραιώτες μεγάλο καμάρι, μεγάλη τιμή, καθώς είστε ένας δικός μας άνθρωπος, ένα παιδί που μεγάλωσε εδώ στον Πειραιά και έχει φτάσει τόσο ψηλά ώστε να έχει αγκαλιάσει όλη την οικουμένη με την αγάπη της, τη στοργή της, με την ευγένειά της, την καλοσύνη, ένα πρόσωπο που είναι πλέον ίνδαλμα. Γιατί έχεις γίνει ίνδαλμα Μαριάννα, και σε λατρεύουμε όλοι και αυτή η αγάπη σου για τα παιδιά, για τον πονεμένο άνθρωπο, για τον ανήμπορο, δείχνει ακριβώς το μεγαλείο της ψυχής σου.

Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για όλη σου την στοργή γιατί αυτή η αγάπη αποδεικνύει και τον πολιτισμό και την πίστη μας. Ο αδελφόθεος Ιάκωβος λέει ότι η πίστις δι’έργων αποδεικνύεται κι εσύ αποδεικνύεις ακριβώς την Ελληνο-Ορθόδοξη πιστότητα και ιδιοπροσωπεία μας με αυτά τα τόσα έργα, με αυτή την τόση στοργή. Ήδη τώρα με όλα αυτά τα τρόφιμα που προσφέρεις στη Μητρόπολη, όπως και στη Μητρόπολη Νικαίας προχθές, και παντού, ανακουφίζεις πάρα πολλές οικογένειες, πάρα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή την τόσο δύσκολη ώρα της πανδημίας μαζί και με την ανέχεια που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς η οικονομική κρίση επανέρχεται δριμύτερη. Άνοιξες λοιπόν πάλι την αγκαλιά σου και αγκαλιάζεις κάθε άνθρωπο. Πως να σε ευχαριστήσουμε για αυτό! Είσαι δώρο του Θεού, κι εσύ και ο Βαρδής, που και οι δύο είστε βλαστήματα του Πειραιά και γι’ αυτό εμείς οι Πειραιώτες δοξάζουμε τον Θεό που μας χάρισε αυτή την ευλογία από αυτό τον τόπο με το ήθος, την προσωπικότητά τους και την ευγένειά των ανθρώπων του να έχουμε μια τέτοια χαρά. Να έχουμε ένα δικό μας πρόσωπο στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Γιατί δεν είσαι μόνο Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως όλης της Οικουμένης, είσαι κι ένας άνθρωπος πάνω απ’ όλα μια στοργή, μια ανοιχτή αγκαλιά.

Σε ευγνωμονούμε άπειρα και σου ευχόμαστε να έχετε υγεία, εσύ και η οικογένειά σου. Και πρέπει να σου πω και τούτο. Πως είμαστε ευγνώμονες εδώ στον Πειραιά, η Μητρόπολή μας, για έναν ακόμα μεγάλο λόγο. Γιατί σε αυτή τη δύσκολη ώρα, άνοιξες τους τηλεοπτικούς διαύλους της οικογενείας για να μεταδοθεί το Φως Χριστού του Αγίου Πάσχα, η Θεία Ακολουθία, η ιερά λειτουργία, οι μεγάλες αυτές στιγμές της πίστεώς μας που αναγγέλλουν το εκούσιο πάθος αλλά και τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου μας. Και αυτό να μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια. Και αυτό έχει κόστος βέβαια, αλλά όλα αυτά τα καλύπτει η τόση σου αγάπη, η τόση σου ευγένεια. Να σε έχει καλά ο Θεός και να σου δίνει υγεία και χρόνια. Και σε σένα και στον αγαπητό κύριο Βαρδινογιάννη, τον Βαρδή μας, και σε όλα τα παιδιά και στα εγγόνια σας, και σε όλον τον Όμιλο, σε όλη την προσπάθεια. Γιατί είναι μια προσπάθεια για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Σεβασμιώτατε, Τα λόγια σας έχουν αγγίξει την καρδιά μου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο με έχετε συγκινήσει με αυτά τα καλά λόγια τα ταπεινά που αισθάνομαι πολύ άβολα να τα ακούω. Αλλά σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Γιατί πράγματι εγώ είμαι ένα παιδί του Πειραιά. Και η Αγία Τριάδα ήταν το καταφύγιό μου. Όταν ήμουν μικρό παιδάκι που έφευγα από το σχολείο προσευχόμουν . Τα μαθήματα και τα διδάγματα τα έχω πάρει από το σχολείο και από τη μητέρα μου που ήταν ένας ευσεβής άνθρωπος. Ακόμα θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, που στις γιορτές, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, φορούσε ένα μαντήλι στο κεφάλι και έτρεχε να βοηθήσει σε όλες τις γειτονιές της μικρής μας κωμόπολης. Από εκείνη διδάχθηκα τα μαθήματα και να πιστεύω στον Θεό που πραγματικά μέχρι τώρα μου πρόσφερε ότι του ζήτησα, μια σωστή οικογένεια και καλά παιδιά, και σκέφτηκα ότι εφόσον είμαι από τους τυχερούς έπρεπε να τα μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους. Γιατί ζήτησα μια αγαπημένη οικογένεια. Αυτό μου το έδωσε ο Θεός και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Όπως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εσάς που είπατε αυτά τα καλά λόγια και να σας ευχαριστήσω ολόψυχα για τη δυνατότητα που μας δίνετε αυτή τη στιγμή μέσα από τις οδούς αγάπης της Μητροπόλεως να βοηθήσω τους φίλους μου, γιατί έτσι τους αισθάνομαι όλους στον Πειραιά, την Δραπετσώνα και το Ρέντη και σε όλες τις άλλες ενορίες που συνεργάστηκα τις προηγούμενες μέρες. Και δεν είναι η πρώτη φορά καθώς συνεργαζόμαστε για πολλά χρόνια.

Εγώ έτσι αισθάνομαι πραγματικά στη ζωή μου. Το μόνο που με ευχαριστεί… θέλω να δίνω. Η ευτυχία που αισθάνομαι όταν μπορώ να δώσω τον συνάνθρωπό μου είναι μεγαλύτερη από το να κάνω κάτι για να ευχαριστήσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Και γι’αυτό σας ευχαριστώ εγώ προσωπικά.

Μητροπολίτης Σεραφείμ: Εμείς χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί ακριβώς η πίστη μας, η Εκκλησία μας, η αλήθειά μας, δεν είναι μια ιδεολογία, αλλά είναι μια πραγματικότητα καθημερινή και αυτό αποδεικνύεται από τους δικούς μας ανθρώπους. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο είπα, πολυαγαπημένη μας Μαριάννα, ότι είσαι ίνδαλμα, ότι είσαι πρότυπο. Γιατί έχεις τη δυνατότητα να κοιτάξεις μόνο τον εαυτό σου και την οικογένειά σου κι όμως εσύ θεωρείς οικογένειά σου κάθε άνθρωπο. Ανοίγεις την αγκαλιά σου και αυτό είναι το μεγάλο γεγονός που δείχνει ακριβώς τον πλατυσμό του Χριστού. Ακριβώς επειδή μιμείσαι τον Χριστό αυτή τη στιγμή, εγώ ως επίσκοπος της Εκκλησίας θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, να σε συγχαρώ και να σου πω ότι εγγράφεις το όνομά σου εν βίβλω ζωής, κι εσύ και η οικογένειά σου. Και να έχετε πάντα το Φως της Αναστάσεως στη ζωή σας. Είστε πολύτιμοι άνθρωποι, γιατί όπως ακριβώς ο Θεός σας έδωσε την ευλογία να έχετε αγαθά υλικά,εσείς ως διαχειριστές φέρεστε και όχι ως σφετεριστές. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο σας αξίζει κάθε τύχη και κάθε έπαινος. Εύχομαι να έχετε τη δύναμη του Θεού στη ζωή σας.

Να ξέρετε ότι εδώ στον Πειραιά σας αγαπάμε πολύ. Ότι σας έχουμε στην καρδιά μας γιατί κι εμείς θεωρούμε ότι είμαστε μια προέκταση της δικής σας. Και αυτό το βιώνουμε γιατί η αγάπη σας είναι πάρα πολύ μεγάλη που μας καλύπτει όλους. Κάθε ευλογία, κάθε δύναμη, κάθε χαρά και να είστε πάντα γερή και δυνατή να μας χαρίζετε την προσωπικότητά σας και αυτή την μεγάλη στοργή και αγάπη. Σας ευγνωμονώ και σας εύχομαι ο Χριστός να είναι πάντα κοντά σας!

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Σας ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια! Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι δύναμη και κουράγιο μου δίνετε με αυτά τα υπέροχα λόγια που τα εκφράζετε μέσα από τα λόγια του Χριστού, για να συνεχίσω το έργο μου. Εγώ πράγματι από μικρό παιδί είμαι βαθιά θρησκευόμενη, από τους γονείς μου που ήταν και αυτοί βαθιά θρησκευόμενοι. Και πιστέψτε με, ό,τι έχω πετύχει

στη ζωή μου είναι μέσα από τη βοήθεια του Χριστού. Δεν ζητούσα ποτέ τίποτα. Πάντα πηγαίνω και προσεύχομαι στην εκκλησία και όταν καμιά φορά ζητήσω κάτι, λέω συγνώμη που το ζητώ και ευχαριστώ τον Χριστό. Ήμουν στη ζωή μου τυχερή καθώς έχω μια σωστή οικογένεια, τα παιδιά μου, τα εγγονάκια μου, και γι΄αυτό αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους να γίνουν περισσότερο ευτυχισμένοι στη ζωή τους.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει η σημερινή μέρα για μένα που σας μίλησα. Εύχομαι και πιστεύω να έχουμε την ευκαιρία, όταν γίνουν καλύτερα τα πράγματα, να έρθω να σας δω προσωπικά. Άγγιξε την καρδιά μου κάθε λέξη σας ξεχωριστά και θα την κρατήσω μέσα μου όπως θα κρατήσω κι εσάς στην καρδιά μου να μου τα υπενθυμίζουν κάθε φορά που αισθάνομαι αδύναμη για κάτι που δεν μπορώ να ολοκληρώσω. Γιατί όπως ξέρετε, Σεβασμιώτατε, με το Νοσοκομείο μας κάθε μέρα που ξυπνάω, τη στιγμή που πρέπει να σηκώσω το τηλέφωνο να μιλήσω με τα παιδιά, καρδιοχτυπώ γιατί δεν θέλω να ακούσω κάτι δυσάρεστο.

Και γι’ αυτό σήμερα είναι και για εμάς μια μεγάλη ημέρα γιατί αποφάσισα πως αυτοί οι ήρωες, οι νοσηλευτές μας και οι γιατροί, χρειάζονται και αυτοί μια καταξίωση και μια επιβράβευση για αυτό που κάνουν. Και από την απλή καθαρίστρια που δουλεύει νυχθημερόν για την ασφάλεια του μικρού παιδιού που είναι άρρωστο και τους γονείς που είναι εκεί μέσα και έχουμε τους γιατρούς και τους ψυχολόγους να τους στηρίξουν, ο καθένας ξεχωριστά ζητά από εμάς μια επιβράβευση ηθική. Γι’ αυτό σήμερα έχουμε μια μεγάλη τελετή στο νοσοκομείο μας να επιβραβεύσουμε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους με μια επιταγή για να χαρούν και να περάσουν χαρούμενο Πάσχα. Όσο χαρούμενα μπορούμε να το περάσουμε που πρέπει να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας αλλά όπως είπατε κι εσείς ο Χριστός είναι στην καρδιά μας. Και όλες αυτές τις μέρες θα είναι στην καρδιά μας αφού δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μέσα στην εκκλησία.

Μητροπολίτης Σεραφείμ: Θα ήθελα να πω ότι ένα επίγραμμα αξίζει στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Μαριάννα Βαρδινογιάννη: αγάπη χωρίς όρια».

Να είσαι πάντα γερή και δυνατή, πάντα ευτυχισμένη και πάντα ευλογημένη. Και να έχεις την Χάρη του Θεού στην οικογένειά σου, πολυλατρεμένη μας Μαριάννα.

Σε ευγνωμονούμε από τον Πειραιά, τον τόπο σου! Και θα σε καλέσουμε με χαρά να επισκεφτείς τα Εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως που και αυτά τα έχεις ευεργετήσει. Μα δεν υπάρχει τόπος που να μην έχει ευεργετηθεί από την στοργή σου! Να σε ευλογεί ο Θεός!

Και τώρα επίτρεψέ μου ένα μικρό δώρο, την εικόνα της Παναγίας της Θεοτόκου, να σας ευλογεί εσένα και τον αγαπητό κύριο Βαρδινογιάννη, τον Βαρδή μας, και όλη σας την οικογένεια, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, και όλο το έργο και όλους τους ομίλους, και όλη την προσπάθεια. Η Χάρη της Θεοτόκου να είναι πάντα παρούσα στη ζωή σας. Ευγνωμονώ για όλα. Είναι ένα μικρό, ελάχιστο αντίδωρο ευγνωμοσύνης.

Καλή δύναμη, καλό έργο, καλή Ανάσταση, το Φως του Χριστού να είναι πάντα κοντά σας! Να λάμπει και να σας δίνει υγεία και δύναμη!

Ο Πειραιάς είναι ευτυχής που έχει ένα τέτοιο πρόσωπο δικό του. Είναι μεγάλος ο πλούτος αυτός για εμάς. Τιμή και δόξα στον Πειραιά για την Μαριάννα μας! Κάθε ευλογία!

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Ότι χρειαστείτε θα είμαι κοντά σας!

Σας ευχαριστώ, Σεβασμιώτατε! Η Παναγία μας να μας αγκαλιάζει και να μας προστατεύει.»

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσφορά του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» γίνεται με τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για τις δράσεις του Ιδρύματος για το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» γίνεται με κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου Αλληλεγγύης του Συλλόγου για το 2020 που διατίθενται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων απέναντι στην κρίση της πανδημίας.