Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει τους πολίτες για τα ακόλουθα που αφορούν στις συγκοινωνίες Πόρου–Γαλατά:
 
Με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.24407 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 11.4.2020, ορίστηκαν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τα νησιά της χώρας. Σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με όσα ίσχυαν από τις 20.3.2020 με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ (Δ1α/ΓΠ.οικ. 20009), είναι ότι καταργήθηκε η δυνατότητα του Λιμεναρχείου να επιτρέπει κατ’ εξαίρεση με ειδική άδεια τη μετακίνηση μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιά «για λόγους έκτακτης ανάγκης», με βάση την οποία όλο το προηγούμενο διάστημα το Λιμεναρχείο Πόρου (λειτουργώντας άριστα) επέτρεπε σε κατοίκους του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων να μετακινούνται προς τον Πόρο για εύλογους λόγους (εργασία, πρόσβαση στην τράπεζα, πρόσβαση στην ακτοπλοΐα κ.ά.).
Πέραν αυτού, η νέα ΚΥΑ είναι κατά γενική ομολογία κακογραμμένη και την πρώτη ημέρα εφαρμογής της (Δευτέρα 13.4.2020) προκάλεσε σε όλη τη χώρα εμπλοκές σε αναγκαίες μετακινήσεις για θέματα τροφοδοσίας, εργασίας και υγείας. Μετά τις εμπλοκές αυτές, το Υπουργείο Ναυτιλίας διένειμε αργά το απόγευμα οδηγίες (διαταγή) προς όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας, με τις οποίες στην πραγματικότητα «ακυρώνει» τις προβλέψεις της νέας ΚΥΑ και επιτρέπει τις αυθημερόν μετακινήσεις μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιά της χώρας για σκοπούς τροφοδοσίας και εργασίας με την επίδειξη Βεβαίωσης Κυκλοφορίας και δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τους σκοπούς αυτούς. Κατά πληροφορίες, δε, άμεσα θα δοθεί και οδηγία που θα επιτρέπει και μετακινήσεις για λόγους υγείας και πρόσβασης σε τράπεζες. Έτσι, η νέα ΚΥΑ αποδεικνύεται ότι ήταν μια «τρύπα στο νερό» που απλώς προκάλεσε προβλήματα για μία ημέρα, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η σκοπιμότητά της.
 
Επί των ανωτέρω σχολιάζονται τα εξής: 
1. Καταρχήν πρόκειται για νομοθεσία που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, η οποία καθορίζεται από την κυβέρνηση και όχι από τον κάθε τοπικό Δήμαρχο ή τον κάθε τοπικό Λιμενάρχη. 
2. Η σχετική νομοθεσία δεν κάνει περιπτωσιολογικές αναφορές, αλλά θέτει γενικές απαγορεύσεις και εξαιρέσεις. 
3. Πριν την έκδοση της πρώτης ΚΥΑ (20.3.2020), ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης ζήτησε από την κυβέρνηση, στις περιπτώσεις νησιών στα οποία λειτουργούν τοπικές πορθμειακές και δρομολογιακές συνδέσεις, να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων του απέναντι ηπειρωτικού Δήμου. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης ενημέρωσε εγγράφως τον Λιμενάρχη Πόρου ότι συμφωνεί με κάθε ειδική άδεια που χορηγεί σε κατοίκους του Γαλατά προκειμένου να μεταβαίνουν στον Πόρο για οποιοδήποτε εύλογο λόγο.
4. Πριν την έκδοση της νέας ΚΥΑ, στις 7.4.2020 ο Δήμαρχος Πόρου, μαζί με άλλους 25 Δημάρχους νησιών, συνυπέγραψε αίτημα προς την κυβέρνηση, με το οποίο ζητήθηκε να απαγορευτούν εν όψει Πάσχα οι μετακινήσεις προς τα νησιά ακόμα και των μονίμων κατοίκων τους (ώστε να αποφευχθεί κύμα αφίξεων που θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε καταφέρει τόσο καιρό) και καταγράφηκαν αναλυτικά όλες οι εύλογες εξαιρέσεις (μεταξύ αυτών και εκείνες που αφορούν στους Δήμους με τοπικά πορθμεία). Το αίτημά δεν υιοθετήθηκε και συνεπώς ούτε οι προτεινόμενες εξαιρέσεις.
5. Διαπιστώνοντας τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε τοπικό επίπεδο από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, ο κ. Δημητριάδης επικοινώνησε με τους αρμόδιους Υπουργούς, επισημαίνοντάς τα και προτείνοντας λύσεις. Το ίδιο έκαναν πολλοί Δήμαρχοι νησιών, βουλευτές και κάθε φορέας που ενδιαφέρεται για την ομαλή λειτουργία των νησιών (αλλά και για την περιφρούρηση των απαγορεύσεων που τα θωρακίζουν). Είναι βέβαιο, δε, ότι την ίδια προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος κατέβαλε και η δημοτική αρχή του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, ενεργώντας εξ ονόματος των δημοτών της.
6. Είναι προφανές ότι η αναδίπλωση του Υπουργείου δεν έγινε για χάρη του Πόρου και του Γαλατά, αλλά έγινε επειδή τα ίδια προβλήματα παρατηρήθηκαν σε όλη την χώρα.
7. Τέλος, τονίζεται ότι στην προσπάθεια του Κράτους να μάς προστατεύσει είναι αναπόφευκτο να γίνονται λάθη και παραλείψεις. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και κρίσιμη και δεν υπάρχει κανένας οδικός χάρτης που να καταγράφει τις σωστές ενέργειες με όλες τις λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει χώρος για οργή και για πολιτική κριτική σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά χρειάζεται υπομονή από όλους μέχρι να ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες.