Σε ένα ιδιαίτερο, κεκλεισμένων των θυρών ντέρμπι, με πολύ σασπένς, λόγω όσων κρίνονταν, ο Θρύλος έκανε το καθήκον του, έριξε μία «ξεγυριστή φάπα» στον… πελάτη ΠΑΟ (1-0 με Ελ Αραμπί στο δεύτερο μέρος) και έβαλε τον ΠΑΟΚ από κάτω! Ο Ολυμπιακός πέρασε ξανά στην κορυφή, με το +1 από τον «δικέφαλο του βορρά» και προσέφερε… πόνο στους Θεσσαλονικείς, ανεβαίνοντας ξανά, εκεί που αξίζει! Το… πάλεψε ο Σιδηρόπουλος, να… εξυγιάνει το ματς, με ορισμένα VAR που δεν χρειάζονταν, αλλά και ένα που χρειαζόταν και δεν… επιστρατεύτηκε, αλλά… δεν του βγήκε! Με την ποιότητά του ο Ολυμπιακός μπορεί να συνεχίσει με νίκες και να «πατήσει» και τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα, φτάνοντας έτσι, στο πολυπόθητο πρωτάθλημα!

Η ενδεκάδα και το πρώτο κομμάτι

Ο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με το γνωστό του 4-2-3-1, το οποίο είχε αφήσει για ένα διάστημα, στην άκρη. Ο Σα ήταν στο τέρμα. Οι Ομάρ, Τσιμίκας, Σεμέδο, Μπα, στην άμυνα. Οι Καμαρά και Μπουχαλάκης ήταν στα χαφ. Ο Ποντένσε δεξιά, ο Μασούρας αριστερά, ο Βαλμπουενά 10άρι και ο Ελ Αραμπί στην επίθεση.

Ο ΠΑΟ έπαιξε με τον Διούδη στο τέρμα, τους Ινσούα, Σένκενφελντ, Γιόχανσον και Πούγγουρα στην άμυνα, τους Κουρμπέλη, Δώνη, Χατζηγιοβάνη, Ζαχίντ και Μπουζούκη στο κέντρο και τον Μακέντα στην επίθεση.

Μπροστά στις άδειες εξέδρες ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πάρει, από νωρίς, τα ηνία του ματς. Ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε διάθεση να κλειστεί και να περιμένει και αυτό, σίγουρα θα βοηθούσε τον Ολυμπιακό, να βρει περισσότερους ανοιχτούς χώρους. Στο πρώτο πεντάλεπτο κιόλας, ο Θρύλος κατάφερε να αναλάβει την πρωτοβουλία και με τον Βαλμπουενά να οργανώνει, προσπάθησε να κλείσει τον ΠΑΟ στα καρέ του. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 8’, μετά από φάουλ του Βαλμπουενά που δεν πέρασε και σουτ, στην επαναφορά, του Μπουχαλάκη, λίγο άστοχο! Ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στην απειλή, με μία καλή αντεπίθεση, στο αμέσως επόμενο λεπτό, αλλά η φάση πέρασε. Ο Ολυμπιακός όφειλε να προσέξει περισσότερο τις αντεπιθέσεις του Παναθηναϊκού.

Στο 9’ και για μία φάση… ανούσια, ένα κοντράρισμα, μέσα στην περιοχή, του Καμαρά, με τον Μπουζούκη, ο Σιδηρόπουλος έστειλε τον Γκεστράνιους στο VAR... Δίχως ιδιαίτερο λόγο, μία φάση, η οποία δεν είχε τίποτα ενδιαφέρον. Ο Γκεστράνιους, αφού το είδε, έδειξε απλώς να συνεχιστεί το ματς… Ο Ολυμπιακός ανέβασε ρυθμό και μέχρι το 20’ είχε μια-δυο καλές στιγμές να απειλήσει, αλλά τίποτα ουσιώδες. Η τεράστια ευκαιρία, πρώτα στο ματς, ήρθε στο 22’! Ο Ποντένσε, σε τρομερή αντεπίθεση και έμπνευση, έβγαλε τον Μασούρα, με 30άρα διαγώνια, μόνο του με τον Διούδη, μέσα στην περιοχή! Ο Έλληνας χαφ πλάσαρε, αλλά νικήθηκε από τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού! Απίστευτη ευκαιρία! Ακόμη μία είχε ο ίδιος παίκτης, στο 25’! Η κεφαλιά που πήρε, όμως, από τη σέντρα του Βαλμπουενά, ήταν ασθενής και ο Διούδης δεν είχε πρόβλημα…

Ο Παναθηναϊκός απάντησε με μία καλή ευκαιρία του Χρήστου Δώνη, ο οποίος πλάσαρε δυνατά, από το ύψος της περιοχής και είδε την μπάλα να περνάει ελάχιστα έξω… Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να απειλεί και σκόραρε με τον Γιόχανσον, όμως η φάση ήταν καθαρό οφσάιντ και, άρα, ως μη γενόμενη… Ο Ολυμπιακός όφειλε να είναι πιο προσεκτικός πίσω…

Μισή ώρα ισορροπημένη, αλλά το πέναλτι που είναι;

Ο Παναθηνϊκός ισορρόπησε την υπεροχή του Ολυμπιακού και είχε τις ευκαιρίες του. Το ματς ήθελε προσοχή και οι άδειες εξέδρες επηρέαζαν, σαφώς, την ομάδα. Για ένα πεντάλεπτο, από το 28’ μέχρι το 32’ ο Παναθηναϊκός έκλεισε τον Ολυμπιακό και προσπάθησε να βρει γκολ. Θα το είχε, ενδεχομένως, εάν ο διαιτητής Γκεστράνιους υποδείκνυε την παράβαση, στο σπρώξιμο του Πούγγουρα, μέσα στην περιοχή, επάνω στον Ομάρ. Μια παράβαση, η οποία δεν κρίθηκε… αναγκαίο να επισύρει VAR. Ο Σιδηρόπουλος γιατί δεν φώναξε τον Γκεστράνιους να το δει; Το γκολ, πάντως, δεν ήρθε. Η ομάδα του Μαρτίνς είχε ρίξει τον ρυθμό της και έπρεπε να πατήσει, εκ νέου, γκάζι. Το έκανε, με αποτέλεσμα στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους να κλείσει τον ΠΑΟ και να πιέσει για το γκολ! Μία κεφαλιά του Σεμέδο στο 42’, από κόρνερ του Βαλμπουενά, δυσκόλεψε, αλλά όχι πολύ, τον Διούδη, ο οποίος μπλόκαρε. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και όποτε πάταγε γκάζι αυτό φαινόταν, αλλά έπρεπε να έχει και διάρκεια. Ο Σα απέκρουσε τρομερή ευκαιρία του Γιόχανσον, στο 43’, για γκολ, κρατώντας το μηδέν στην άμυνα! Το πρώτο μέρος έληξε, δίχως σκορ. Το δεύτερο αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον και ο Ολυμπιακός έπρεπε να είναι ακόμη καλύτερος. Και να βρει δίχτυα.

Το δεύτερο μέρος

Ο Πέδρο Μαρτίνς άρχισε με αλλαγή το δεύτερο μέρος. Έριξε στο ματς τον Μπενζιά, αντί του Μασούρα και γύρισε το σύστημα σε 4-3-3. Ο Βαλμπουενά ήρθε αριστερά και ο Ποντένσε πήγε δεξιά, για να μείνει στην κορυφή ο Ελ Αραμπί! Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στην επανάληψη και ο Μπενζιά έδειχνε κεφάτος, στα πρώτα λεπτά αυτού.

Ο Σιδηρόπουλος, στο VAR, συνέχιζε τις αστειότητες και καλούσε τον Γκεστράνιους να δει ανύπαρκτες φάσεις, κόβοντας και τον ρυθμό του ματς και του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε μπει πιο δυνατά, από τον ΠΑΟ, στο δεύτερο μέρος… Εξυγιαντικό VAR, σε όλο του το μεγαλείο… Ο Μαρτίνς σήκωσε τον Λάζαρο και τον ετοίμασε, στο 60’, για να μπει στο ματς. Ένα σουτ του Μπενζιά πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια. Ο Λάζαρος μπήκε στο 60’, αντί του Ποντένσε και στο ίδιο λεπτό άγγιξε το γκολ! Απίστευτη ευκαιρία, με τον Έλληνα μέσο να πλασάρει λίγο πάνω από την εστία του εξερχόμενου Διούδη, σε τετ-α-τετ, μετά από πάσα του Ελ Αραμπί! Ο Ολυμπιακός μπορούσε. Ένα φάουλ του Βαλμπουενά στο 63’ έφυγε άουτ.

Το πολυπόθητο γκολ!

Από τα πόδια του Ματιέ Βαλμπουενά, η μπάλα έφυγε στο 74’ και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί ήταν εκείνος, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα! Ένα τέταρτο, πριν το τελευταίο σφύριγμα του Γκεστράνιους, ο Ολυμπιακός είχε αυτό που εδικαιούτο. Το προβάδισμα. Ήταν ανώτερος, σε ένα αρκετά ισορροπημένο ματς και άξιζε να είναι μπροστά στο σκορ. Το είχε πετύχει, πλέον και είχε μπροστά του κάτι περισσότερο από 10 λεπτά, για να διαχειριστεί το αποτέλεσμα και, ει δυνατόν, να το αυξήσει!

Ο Ομάρ έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 81’ να σερβίρει το 2-0, από δεξιά, στον Ελ Αραμπί! Η φάση άρχισε από τρομερή κάθετη του Λάζαρου! Ο Θρύλος έδειξε και σε εκείνο το σημείο, ότι όποτε πατούσε γκάζι… ήταν αδύνατο για τον ΠΑΟ να τον συγκρατήσει!

Το τελευταίο κομμάτι του αγώνα δεν είχε τίποτα τρομερά ενδιαφέρον και το 1-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Φινλανδού διαιτητή. Ο Θρύλος ανέβηκε εκ νέου στην κορυφή, όπου αξίζει να βρίσκεται και προχωρά, από εκεί, για το 45ο. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και θέλει προσοχή. Αλλά ο Ολυμπιακός έχει την ποιότητα να μείνει πρώτος, μέχρι το τέλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Σεμέδο, Μπα, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Βαλμπουενά (90’+5 Κούτρης), Ποντένσε (60’ Χριστοδουλόπουλος), Μασούρας (46’ Μπενζιά), Ελ Αραμπί.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιώργος Δώνης): Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα, Σένκενφελντ, Πούγγουρας, Δώνης (82’ Καμπετσής), Ζαχίντ (71’ Μπεκ), Χατζηγιοβάνης (78’ Περέα), Μπουζούκης, Κουρμπέλης, Μακέντα.