Η  Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το περιοδικό «Η Αιγιναία» οργανώνουν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7.30μ.μ. στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη, που περιλαμβάνει:
 1. Ομιλία της κ. Αθηνάς Βουγιούκα, Δρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας-Ειδικής μελετήτριας του Ν. Καζαντζάκη, με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Αίγινα».
Θα ακολουθήσει παρουσίαση των βιβλίων :

2.  «Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία» (Εκδ. Καστανιώτη) από το Γιώργο Στασινάκη, συγγραφέα του βιβλίου και Προέδρου της ΔΕΦΝΚ.
και

3.      «Ο Νίκος Καζαντζάκη και η πολιτική» (Εκδ. Καστανιώτη, συλλογικός  τόμος) από το Γιώργο Μπόγρη, Διευθυντή της Αιγιναίας και υπεύθυνου της ΔΕΦΝΚ για την Αίγινα, ο οποίος και συντονίζει την εκδήλωση.

Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκη – Ζορμπά» είναι ένα δίκτυο από τόπους που έχουν σχέση με τους δύο φίλους. Η ΔΕΦΝΚ με διαλέξεις, δημοσιεύσεις, ταξίδια, εκθέσεις αποσκοπεί να αναδείξει αυτά «τα περάσματα» όπου συνδέθηκαν οι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και γεννήθηκε η  φιλία τους. Οι τόποι αυτοί είναι:
-  To Καταφύγι (Κοζάνη): Τόπος γέννησης του Γιώργη Ζορμπά.
-  To Άγιον Όρος: Γνωριμία του Νίκου Καζαντζάκη με τον Γιώργη Ζορμπά.
-  To Παλαιοχώρι (Χαλκιδική): Εκμετάλλευση επιχείρησης ξυλείας.
-  Η Στούπα: Κοινή εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου.
-  To Ηράκλειο: Τόπος γέννησης του Νίκου Καζαντζάκη και γάμος της κόρης του Γιώργη Ζορμπά Αναστασίας, με τον αδελφό της Γαλάτειας Ραδάμανθυ Αλεξίου. Υπενθυμίζουμε ότι  εγγονός τους είναι ο Παύλος Σιδηρόπουλος «ο πρίγκιπας του ελληνικού ροκ». -Το Ακρωτήρι – Χανιά: Γυρίσματα της ταινίας Ζορμπάς ο Έλληνας.
- Tα Σκόπια: Εγκατάσταση του Γιώργη Ζορμπά με την κόρη του Κατίνα, γάμος της τελευταίας με τον Ζόραν Γιάντα και τάφος τους.
Μεταξύ αυτών των τόπων είναι και η Αίγινα όπου ο Καζαντζάκης έγραψε το περίφημο μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

 

πηγή: saronicmagazine.gr