Μόνο αυτή η ομάδα μπορεί! Μόνο ο Ολυμπιακός! Μόνο η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα μπορεί να τα κάνει αυτά! Με υπέροχη απόδοση, με σοβαρότητα που θα ζήλευαν ΟΛΑ τα μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς νίκησε με 4-0 την Κράσνονταρ, η οποία… κατέρρευσε μέσα στο Καραϊσκάκη και μπροστά στον Θρύλο! Μεγαλείο από τον κόσμο, δεν σταμάτησε να φωνάζει σε ΟΛΟ το ματς! Αποκάλυψη ο Ραντζέλοβιτς, ξεδίπλωσε το τεράστιο ταλέντο του, με δύο γκολ. Μαέστρος ο Βαλμπουενά, απίθανος ο Ποντένσε! Στιβαρή η άμυνα, δεν κινδύνεψε σοβαρά και έδειξε ξανά δείγματα… τείχους! Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα και πλέον, πάει να τελειώσει τη δουλειά στη Ρωσία!

Η ενδεκάδα

Δεν άλλαξε τα πλάνα του ο Μαρτίνς. Διάταξη 4-2-3-1 και τον Σα κάτω από τα δοκάρια, τον Ομάρ, τον Τσιμίκα, τον Μεριά και τον Σεμέδο στην άμυνα. Μπουχαλάκης και Γκιλιέρμε στα χαφ, Βαλμπουενά το δεκάρι. Ο Ποντένσε δεξιά, ο Μασούρας αριστερά και ο Γκερέρο στην κορυφή.

Για την Κράσνονταρ, η διάταξη δεν άλλαξε, από 4-3-3 και η ενδεκάδα ήταν η ακόλουθη, από άμυνα σε επίθεση και από δεξιά προς αριστερά: Σαφόνοφ, Πετρόφ, Σπάχιτς, Φιόλουσον, Ραμίρεζ, Καμπελά, Καμπόλοφ, Βιλένα, Βάντερσνον, Ναμλί, Μπεργκ.

Ισορροπία

Το ματς άρχισε με ισορροπία. Ο Ολυμπιακός, προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο και να επιβάλει τον ρυθμό του. Με τον Βαλμπουενά και τον Ποντένσε να μπαίνουν στο ματς με κέφι και ενέργεια, ο Θρύλος γρήγορα ανέλαβε την πρωτοβουλία. Χρειαζόταν προσοχή, ωστόσο, για να μην μένουν κενοί χώροι, για την Κράσνονταρ Στα πρώτα λεπτά ο Ολυμπιακός ήταν πιεστικός.

Μέχρι το 10λεπτο, το ματς είχε αρχίσει να αποκτά ρυθμό και ο Ολυμπιακός είχε μία ελαφρά υπεροχή. Ένα-δυο καλά, αλλά όχι ιδιαιτέρως απειλητικά σουτ, με Γκιλιέρμε και Μπουχαλάκη. Ένα, αντίστοιχο σουτ, είχε η Κράσνονταρ.

Ήταν εμφανής η πρόθεση του Ολυμπιακού να παίξει από τα άκρα με Μασούρα και Ποντένσε. Ο Βαλμπουενά, σε ελεύθερο ρόλο, στριφογυρνούσε αρκετά και έψαχνε ελεύθερο χώρο, ή μία καλή πάσα. Με υπομονή και προσπαθώντας να κρατά την μπάλα σε πόδια ερυθρόλευκα, ο Ολυμπιακός ήθελε να ελέγξει το κέντρο. Δυσκολεύονταν να κρατήσουν πολλή ώρα την μπάλα στα πόδια τους, αφού και η Κράσνονταρ ήταν αρκετά πιεστική και προσπαθούσε να κρατήσει τον Ολυμπιακό μακριά. Δεν έμοιαζε να… καίγεται ιδιαίτερα για να επιτεθεί, αλλά όταν είχε την ευκαιρία, έβγαινε φαρμακερά στην κόντρα…

Με την πάροδο του χρόνου, ο Θρύλος άρχισε να κυκλοφορεί πιο εύκολα και άνετα την μπάλα. Ο Καμπελά, από πλευράς Κράσνονταρ, χτύπησε και δεν κατέστη εφικτό να συνεχίσει, με αποτέλεσμα να γίνει αλλαγή στο 25’. Καλά νέα για τον Ολυμπιακό. Εξαιρετικός τακτικά ήταν, για ακόμη μία φορά, ο Μασούρας, ο οποίος έδινε πολλές βοήθειες στον Τσιμίκα, για να αντιμετωπίσουν τον επικίνδυνο Βάντερσον, ο οποίος έβγαινε από την πλευρά τους. Επιθετικά η Κράσνονταρ δεν είχε κάνει τίποτα απολύτως. Είχε στην κορυφή, σχεδόν μόνο, Μπεργκ, ο οποίος υποδεχόταν την μπάλα και μοίραζε το παιχνίδι.

Γκερέρο και γκοοοοοοοοοοοοοοοοολ!

Ο Σαφόνοφ, στο τέρμα της Κράσνονταρ, έδειχνε σημάδια αστάθειας και ο Ολυμπιακός μπορούσε να τα… τεστάρει και περισσότερο. Αρχοντικός ο Γκιλιέρμε στον άξονα, έκοβε και έραβε, ως συνηθίζει. Από ένα τέτοιο κόψιμο και ένα υπέροχο μοίρασμα, βγήκε η επίθεση, η οποία έφερε το 1-0 από τον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο! Ο Μασούρας επιτέθηκε, συγκλίνοντας στον άξονα, έδωσε στον Γκερέρο, ο οποίος ελίχθηκε με την μπάλα, σούταρε υπέροχα, με το δεξί και εσωτερικό φάλτσο, στέλνοντας την μπάλα εκεί όπου ο Σαφόνοφ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα! Δοκάρι και μέσα, στο 31’, από τον καταπληκτικό Ισπανό, ο οποίος ανταποδίδει την εμπιστοσύνη του Μαρτίνς να τον ξεκινάει βασικό!

Επόμενος στόχος, για τον Θρύλο, ήταν να μη δεχθεί γκολ. Οργανώθηκε ξανά και έκανε το παιχνίδι του. Η άμυνα δεν έδειχνε να έχει προβλήματα και ο Σεμέδο με τον Μεριά είχαν… καταπιεί τον Μπεργκ. Ο Ποντένσε πάτησε γκάζι, στα… τελειώματα του πρώτου μέρους και έφτιαξε μια-δυο εξαιρετικές φάσεις, ενώ παραλίγο να χριστεί σκόρερ στον 44’! Είδε το σουτ του, όμως, να φεύγει ελάχιστα άουτ, με τον Σαφόνοφ να… παρατηρεί. Η Κράσνονταρ έδειχνε να τα έχει χάσει με το γκολ του Ολυμπιακού και αδυνατούσε να απειλήσει. Ο Θρύλος, από την άλλη, έδειχνε ζεστός και ικανός για περισσότερα γκολ. Άγγιξε, μάλιστα, το 2-0, στις καθυστερήσεις, με τον Βαλμπουενά!

Σοβαρός και ψύχραιμος

Η επανάληψη άρχισε με τον Ολυμπιακό απαράλλαχτο. Σε διάταξη, σύνθεση και νοοτροπία. Μαζεμένος, σοβαρός πειθαρχημένος και με κοντρόλ παιχνίδι, έψαχνε ένα γκολ ακόμη. Ή και περισσότερα. Δεν είχε σημασία, να θα το έβρισκε. Είχε ήδη προβάδισμα, ενόψει της ρεβάνς. Η Κράσνονταρ έκανε, στο δεκάλεπτο της επανάληψης, την δεύτερη αλλαγή. Ο Σουλεϊμάνοφ μπήκε στο ματς, αντί του Ναμλί και αμέσως βγήκε σε καλή θέση, για γκολ, αλλά αστόχησε. Στο 59’.

Ο Μαρτίνς ήταν σαφής, σε αυτό που ζητούσε. Ηρεμία, για να αναζητήσει ο Ολυμπιακός, με υπομονή και πλάνο, το 2-0 ή και το 3-0. Η εικόνα έδειχνε ότι μπορούσε.

Αλλαγή δεν είχε έρθει ακόμη, από τον Μαρτίνς, αν και το ματς όδευε προς το 70’. Ο ρυθμός δεν ήταν όπως στο πρώτο μέρος. Σε καμία περίπτωση. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ περισσότερο την μπάλα στα πόδια του και απειλούσε, σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν. Ο Μπεργκ έγινε αλλαγή, στο 69’ και στην θέση του… παραπονιάρη επιθετικού της Κράσνονταρ, μπήκε ο Ιγκνάτιεφ. Λίγο πριν, ο Σουδηός είχε ένα άστοχο σουτ. Ο Ποντένσε, άγγιξε το 2-0 στο 70’! Το σουτ του, από πλεονεκτική θέση, ήταν λίγο άστοχο! Ο Μασούρας, αμέσως μετά, έκανε κακή επιλογή και ο Θρύλος έχασε καλή ευκαιρία, για το 2-0!

Συνολικά, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος. Η Κράσνονταρ έβγαζε πολλά προβλήματα, από τη μέση και πίσω και το προβάδισμα του Θρύλου ήταν δίκαιο, αν και θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Καμαρά, Τοροσίδης και Ελ Αραμπί προθερμαίνονταν, κοντά στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ο Ραντζέλοβιτς τελείωσε την πρόκριση!

Ο προπονητής του Ολυμπιακού φώναξε κοντά του τον Ραντζέλοβιτς και στο 75’ τον έριξε στο ματς, αντί του Μασούρα. Ο Ποντένσε έδειχνε σε καλύτερο βράδυ, επιθετικά και ο Μαρτίνς ήθελε να φρεσκάρει την πλευρά, με ταχύτητα και -αντίστοιχη- τακτική προσήλωση. Έφερε τον Ποντένσε αριστερά και πήγε τον νεαρό Σέρβο, δεξιά. Στην πρώτη καλή κατεβασιά του, το παιδί-θαύμα του Θρύλου, πήρε την διαγώνια, ασίστ όπως εξελίχθηκε, από τον Βαλμπουενά και έγραψε το 2-0! Ο νεαρός έδειξε την φανέλα του στο κοινό του Θρύλου και… συστήθηκε, για όσους ακόμη δεν τον είχαν… ανακαλύψει! Θράσος, σοβαρότητα, ψυχραιμία και τσαγανό, από τον Σέρβο, ο οποίος έκανε το θαύμα του! Ο Βαλμπουενά, πήγαινε στη γωνία να εκτελέσει κόρνερ και ζητούσε από τον κόσμο να… σηκωθεί στο πόδι!

Ο Πέδρο Μαρτίνς φώναξε κοντά του τον Καμαρά. Είχε έρθει η ώρα να «κλειδώσει» το αποτέλεσμα. Το 2-0 έδινε σοβαρό προβάδισμα στον Θρύλο, ενόψει της ρεβάνς και ο μέσος από τη Γουινέα, ετοιμάστηκε… Δεν πρόλαβε να μπει και ο Λαζάρ Ραντζέλοβιτς, ολοκλήρωσε την κατάρρευση της Κράσνονταρ στο 85’! Με ωραίο συνδυασμό, με τον Ποντένσε, πήρε την μπάλα στο ύψος της περιοχής και εκτέλεσε τον Σαφόνοφ, για το 3-0! Ο Πορτογάλος, ήταν εκείνος, ο οποίος, λίγα λεπτά μετά, στο 89’, τελείωσε τους Ρώσους! Με το δικό του πλασέ, μαγεία, την έριξε στο καναβάτσο… οριστικά και αμετάκλητα και πλέον μοιάζει… αδύνατο να σηκωθεί ξανά!

Η εικόνα του Ολυμπιακού άφηνε τόσες πολλές υποσχέσεις, για τη συνέχεια. Δεν ήταν τα δύο γκολ. Ήταν η πειθαρχία, στα μετόπισθεν. Η προσήλωση στο πλάνο του προπονητή του. Ο Ολυμπιακός κάνει τρίτο παιχνίδι στην έδρα του, για τα εφετινά προκριματικά, καρμπόν! Σοβαρός, ουσιώδης, χωρίς… φανφάρες και φλυαρίες. Με μπάλα. Με σχέδιο και προσανατολισμό, στο γήπεδο. Ομάδα του προπονητή του… Η μισή δουλειά έγινε. Πάμε τώρα στη Ρωσία, να τελειώσουμε, αυτό που αρχίσαμε στο Καραϊσκάκη!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά (86’ Καμαρά), Ποντένσε (90’+ Τοροσίδης), Μασούρας (76’ Ραντζέλοβιτς), Γκερέρο.

Κράσνονταρ: Σαφόνοφ, Πετρόφ, Σπάχιτς, Φιόλουσον, Ραμίρεζ, Καμπελά (25’ Όλσον), Καμπόλοφ, Βιλένα, Βάντερσον, Ναμλί (59’ Σουλεϊμάνοφ), Μπεργκ (69’ Ιγκνάτιεφ).