Ένα πραγματικό διήμερο πανηγύρι, αφιερωμένο στην οικογένεια και στις παραδόσεις του τόπου μας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν στο ανοικτό Βεάκειο Θέατρο Πειραιώς  το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου  στο πλαίσιο της 34ης Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η φετινή εκδήλωση περιελάβανε πολλές καινοτομίες, εκπλήξεις με πλούσια δώρα και πολλά μηνύματα με μεγάλες δόσεις ζωντάνιας, χαράς και αισιοδοξίας.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ επεσήμανε ότι «ο θεσμός της Γιορτής Νεολαίας που έχει κατακτήσει τις καρδιές μας, έρχεται φέτος να υψώσει ένα σύμβολο, ένα ίνδαλμα, μια ανεπανάληπτη αλήθεια όχι μόνο της Πατρίδας μας, της παράδοσής μας αλλά και κάθε αληθινού προσώπου, την οικογένεια, αυτόν τον υπέρτατο θεσμό αγάπης, προσφοράς και θυσίας», συμπληρώνοντας πως «η οικογένεια είναι η πρόσκληση του Θεού να γίνουμε συνδημιουργοί μαζί Του στο θαύμα της ζωής. Οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι κάθε παιδί είναι μια κατάθεση στην τράπεζα των Ουρανών».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, επίσης, ότι «σήμερα που όλα κλονίζονται  και που καινούργιες ασαφείς απόψεις άγονται και φέρονται εδώ κι εκεί, που πατρίδα θεωρείται ο τόπος που κανείς εκτελεί απλώς τις βιολογικές του ανάγκες, σήμερα εμείς εδώ αντιστεκόμαστε και υψώνουμε την οικογένεια, το πρωταρχικό κύτταρο τους Γένους μας, αυτό που το Σύνταγμα μας καθορίζει ως το αίτιο της ύπαρξης του Έθνους μας, αυτό που μας διαφύλαξε αλώβητους στα τέσσερα μαύρα εκατόχρονα της σκλαβιάς μας και μας έβγαλε από το καμίνι εκείνο για να  υπάρχουμε σήμερα ως Έθνος ελεύθερο να υψώνουμε σήμερα αυτόν τον πολιτισμό του Ελληνοχριστιανικού ιδεώδους σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Η οικογένεια είναι το ύψιστο αγαθό, ο αγωγός της δικής Του Χάρης, της δικής Του παρουσίας στις ψυχές όλων μας.

Στην φετινή εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, τίμησε για την πολύχρονη παρουσία και προσφορά της στην παραδοσιακή μας μουσική, την Αγγελική Κονιτοπούλου. Στη σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε την κ. Κονιτοπούλου γιατί διατηρεί ανόθευτη και αλώβητη της παράδοσή μας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Διατηρείτε τον πλούτο της παράδοσής μας με πολλή αγάπη, με πολλή στοργή, με πολλή αφοσίωση αλλά και με ένα τεράστιο ταλέντο που ο Θεός σας χάρισε. Συγχαρητήρια σε εσάς και την οικογένειά σας γιατί αυτή η μεταλαμπάδευση που κάνετε σε όλους μας, είναι πραγματικά περιουσία και πλούτος για τον λαό μας. Αυτόν τον πολιτισμό, αυτήν την πίστη την μεταλαμπαδεύουμε χέρι -χέρι στα παιδιά μας, στο πιο μεγάλο θαύμα που μας χάρισε  ο Πανάγιος Θεός. Παράδοσή μας είναι η ψυχή μας και αυτήν υπηρετείτε με τόσο θαυμάσιο και υπέροχο τρόπο». Ο Σεβασμιώτατος  πρόσφερε ως ευλογία στις κυρίες Αγγελική και Στέλλα Κονιτοπούλου μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ εκείνες με τη σειρά τους ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την τιμή που έκανε  στην οικογένειά τους.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή κατά την οποία η  ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος Τένια Μακρή, αναφέρθηκε σε θέματα οικογένειας αντλώντας από την μακροχρόνια εμπειρία της. Ο Σεβασμιώτατος την ευχαρίστησε για την παρουσία της και της πρόσφερε μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου ως ευλογία.

Η κ. Μακρή, αφού εκφράστηκε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για το έργο που επιτελείται στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς σχετικά με το ποια είναι η μορφή της οικογένειας σήμερα στα αστικά κέντρα και το αν νιώθουν τα παιδιά προστατευμένα από την οικογένειά τους. Μίλησε, επίσης, για τις αιτίες της έξαρσης της βίας στο σχολείο και έξω από αυτό και για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Κατά τη διάρκεια της Γιορτής Νεολαίας,  οι κυρίες Αγγελική και Στέλλα Κονιτοπούλου παρουσίασαν  μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια από την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πατρίδας μας.

 Η Γιορτή Νεολαίας αποτελεί το επιστέγασμα των ιεραποστολικών  προσπαθειών και δράσεων που πραγματοποιούνται σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τους υπευθύνους Ιερείς Νεότητος των Ενοριών, τους Κατηχητές, τις Κατηχήτριες και τους υπευθύνους των δραστηριοτήτων, τους οποίους και κάλεσε να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα, προκειμένου οι νέοι μας να βρίσκουν παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση.

Στο διήμερο «νησιώτικο γλέντι», έλαβαν μέρος περισσότερα από  χίλια πεντακόσια παιδιά Δημοτικού και νέοι Γυμνασίου και Λυκείου από τις τριάντα ενορίες της Μητροπόλεώς μας και με τον ενθουσιασμό, το ταλέντο και το μεράκι τους χάρισαν σε όλους μοναδικές στιγμές χαράς και συγκίνησης. Η θεατρική ομάδα του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Δραπετσώνας, παρουσίασε το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης». Παρουσιάστηκαν , επίσης, παιδικές και νεανικές χορωδίες καθώς και τμήματα Παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.

Τέλος, πολλά δώρα και συμμετοχή σε προσκυνήματα της Πειραϊκής Εκκλησίας δόθηκαν σε πολλούς από τους παρευρεθέντες  στο Βεάκειο Θέατρο .

Την εκδήλωση παρουσίασαν με ιδιαίτερο παλμό, ζωντάνια και αυθορμητισμό , η Νόνη Δούνια και ο Δημήτρης Αλφιέρης.