Ο πρώην δήμαρχος Πόρου, Δημήτρης Στρατηγός και επικεφαλής του συνδυασμού ο «Πόρος μας ενώνει» διεκδικεί εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο στο νησί του Αργοσαρωνικού, μιλάει για την απόφασή του αυτή να τεθεί ξανά στην εκλογική μάχη, καθώς και για το όραμά του, αλλά  και τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα στον Πόρο εφόσον τον εμπιστευτούν οι κάτοικοι του νησιού.

Kύριε Στρατηγέ, διατελέσατε Δήμαρχος Πόρου από το 2006-2014 και πλέον διεκδικείτε τον Δήμο Πόρου με τον συνδυασμό ο «Πόρος μας ενώνει». Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας δίνετε να επικοινωνήσουμε με το κοινό σας. Ξέρετε οι μικροί, περιφερειακοί, αλλά εξίσου σημαντικοί δήμοι, δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να τύχουν προβολής, ιδιαίτερα σε τόσο εκτεταμένες εκλογικές διαδικασίες οι οποίες περιλαμβάνουν και περιφερειακές και ευρωβουλευτικές εκλογές.

Στην ερώτησή σας τώρα.

Οι λόγοι για τους οποίους βρίσκομαι σήμερα ενώπιον του Ποριώτικου λαού για μια ακόμη φορά διεκδικώντας την ψήφο του, την εμπιστοσύνη του θα έλεγα πρωτίστως, είναι τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θέματα της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής.

Αναφέρομαι στα μεγάλα, σε όσα θέτουν τις βάσεις για το αύριο στον τόπο μας.

Σε όσα είναι ικανά και την ποιότητα ζωής να βελτιώσουν και την οικονομική ανάκαμψη να προκαλέσουν και το τουριστικό μας προϊόν να αναβαθμίσουν, καθιστώντας το επιλέξιμο από υψηλού επιπέδου επισκέπτες.

Γιατί ο Πόρος μας έχει τις δυνατότητες να είναι πρώτη επιλογή επισκεπτών με απαιτήσεις και βεβαίως με υψηλό οικονομικό επίπεδο.

Δεν υπολειπόμαστε ούτε σε φυσικό κάλλος, ούτε σε ανθρώπους, ούτε σε ιστορία, ούτε γαστρονομία. Αυτό που μας λείπει είναι στρατηγική, συντονισμένες ενέργειες, συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ενότητα.

Κάτι που σήμερα νομίζω ότι είναι υπό αμφισβήτηση…

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πόρου αυτή τη στιγμή; Πώς προτίθεστε να το λύσετε;

Από τον Πόρο αυτό που λείπει τα τελευταία χρόνια – και αυτό το διαπιστώνουν δυστυχώς και οι πλέον αδαείς – είναι το όραμα!

Η στόχευση, ο σχεδιασμός και η δημιουργία υποδομών για το μέλλον!

Για την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτού του τόπου!

Ο Πόρος παρακολουθεί να γίνονται θαύματα σε άλλους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, απαθής, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς αποτελέσματα, χωρίς εκμετάλλευση όλων όσων θα μπορούσε να έχει εκμεταλλευθεί από τα Ευρωπαϊκά χρήματα και το σχεδιασμό για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ουραγός των εξελίξεων, με μηδενικούς δείκτες βελτίωσης της οικονομικής του ανάπτυξης και το βασικότερο χωρίς σχεδιασμό για το αύριο.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή Δημητριάδη, διέψευσε τους ανθρώπους που την εμπιστεύθηκαν.

Δυστυχώς, το νέο, το φρέσκο, το πολλά υποσχόμενο, αποδείχθηκε, πολύ λίγο, δυσκίνητο, με παλαιοκομματική συμπεριφορά στη διοίκηση και το βασικότερο; Δεν λειτούργησε ενωτικά, συνεργατικά.

Κάτι που απαιτείται για να μπορεί ένας τόπος να διεκδικήσει περισσότερα.

Από τις 27 κιόλας του μήνα, οι Ποριώτες όλοι μαζί, προχωράμε ενωμένοι για το καλό του τόπου μας! Του Πόρου μας!

Αυτή είναι η πρόθεσή μου, η υπόσχεσή μου!

Ποια η θέση σας για την κατάσταση στο λιμάνι του Πόρου, αλλά και για ένα χρόνιο πρόβλημα του Πόρου, τον «Βιολογικό»;

Και τα δύο για εμάς αποτελούν προβλήματα πρώτης κατηγορίας, καθώς συνδέονται με πάρα πολλές παραμέτρους.

Μου είναι αδιανόητο να βλέπω ότι έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και το νησί μας παρουσιάζει αυτή την πολύ κακή εικόνα. Μια εικόνα αποτρεπτική για τουριστικό προορισμό. Μια εικόνα θλιβερή για τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού.

Με στενοχωρεί να βλέπω τουρίστες να φωτογραφίζουν το κατεστραμένο μας λιμάνι και την ίδια στιγμή αυτές οι φωτογραφίες - με τη δύναμη που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο συνολικά – να κοινοποιούνται σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο με τη λεζάντα Poros Island 2019. Ειλικρινά είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα όλο αυτό στην εικόνα του νησιού μας! Και κάποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό.

Η λύση και για τα δύο, εφόσον είμαστε η νέα δημοτική αρχή από την 1η Σεπτεμβρίου, είναι η πίεση προς τους εργολάβους να σπεύσουν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί – ενδεχομένως κάνοντας χρήση των ρητρών που ενδέχεται να προβλέπει η σύμβαση – και βεβαίως με αυστηρό έλεγχο της ποιότητας του έργου.

Η μέχρι σήμερα πορεία, δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα. Εύχομαι σύντομα να έχει ολοκληρωθεί το έργο και να επιστρέψει το νησί και ο τουρισμός μας στην κανονικότητά του.

Θα ήθελα να γνωρίζει ο Ποριώτικος λαός, πως αν μας εμπιστευθεί την ερχόμενη Κυριακή, από τις 27 κιόλας του μήνα, θα ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε, ώστε να είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε δουλειά από 1η Σεπτεμβρίου χωρίς καμία καθυστέρηση. Από την πρώτη κιόλας μέρα! Γιατί ο Πόρος δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο.

Σε ότι αφορά στο βιολογικό, εκ νέου έλεγχο όλου του έργου και της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, μαζί με όποια έργα πρέπει να γίνουν ή μπορούν να γίνουν όσο θα υπάρχει αυτή η αναστάτωση στο οδικό μας δίκτυο.

Υπάρχει μια αντιπαράθεση στο νησί, ανάμεσα στην παράταξη σας και στην παράταξη του νυν δημάρχου, γύρω από το θέμα της παραχώρησης τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ποια η θέση σας για αυτό το ζήτημα;

Ο κος Δήμαρχος είναι λάτρης της a la carte μεταχείρισης των επαγγελματιών της εστίασης. Παρά το γεγονός ότι μας καταγγέλει διαρκώς για μεροληπτική στάση – επί των ημερών μας –υπέρ κάποιων «δικών» μας υποστηρικτών, κάνει ακριβώς τα ίδια, ίσως και πιο προκλητικά, τα οποία όμως αποκαλεί σύννομα, δίκαια, αξιοκρατικά κλπ

Ο κος δήμαρχος έχει καταφέρει επί των ημερών του, να μετατρέψει την επιθετικότητα και την μανία που τρέφει για την παράταξή μας, σε διαδικασία τιμωρίας, κυνηγητού και δημόσιας διαπόμπευσης, επιχειρηματιών, που στηρίζουν την οικονομία του νησιού μας φορολογούμενοι, εξυπηρετώντας επαρκέστατα τους επισκέπτες μας, απλά και μόνον επειδή τυχγάνει να ήταν ή να είναι υποστηρικτές μας ή ακόμη χειρότερα για αυτόν και υποψήφιοί μας.

Αυτά τα πράγματα είναι ειλικρινά πρωτόγνωρα στον Πόρο. Έχω διατελέσει πολλά χρόνια στο Δήμο Πόρου και ομολογώ πως τέτοιες συμπεριφορές, μάλλον χρήζουν ψυχιατρικής μελέτης… Το αναφέρω – αν και δεν είναι το τύπου μου τέτοιου είδους προσωπικές επιθέσεις- μιας και ο κος δήμαρχος σε μια από τις κρίσεις της αστικής ευγένειας που τον διακρίνει, είχε πει δημόσια και γραπτά μάλιστα, ότι έχω το ακαταλόγιστο. Του επιστρέφω το χαρακτηρισμό!

Ποιο το όραμά σας για τον Πόρο, ποιες οι προτεραιότητες και τα σχέδια σας για την περίοδο του 2019-2023, αν εκλεγείτε Δήμαρχος;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω αν οι Ποριώτες μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, θα είναι  να στείλω το μήνυμα σε όλους του συμπατριώτες μας, ότι η πόρτα του δημάρχου τους είναι πλέον ανοιχτή!

Όλες τις ώρες! Χωρίς ραντεβού και πρωτόκολλο!

Χωρίς δικούς μας και τους άλλους!

Ο δήμαρχος Πόρου είναι ένας από όλους αυτούς! Και έτσι θα συνεχίσει να είναι!

Άμεσα ασχολούμαστε με τα δύο θέματα που ανέφερα παραπάνω, το λιμάνι και τον βιολογικό, ενώ ομάδες εργασίες θα ξεκινήσουν την εφαρμογή του προγράμματός μας.

Συζητώντας με όλους τους εμπλεκόμενους, συν-σχεδιάζοντας αν χρειαστεί τις αναγκαίες παραμέτρους για να αυξάνεται πάντα ο αριθμός των οφελουμένων, αναζητώντας και διεκδικώντας τα αναγκαία κονδύλια, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Θα σηκώσουμε όποια πέτρα χρειαστεί προκειμένου να βρούμε τους αναγκαίους πόρους για να προχωρήσουμε.

Άλλοι το έκαναν με μεγάλη επιτυχία. Μπορούμε και εμείς! Και θα το κάνουμε πράξη.

Στις άμεσες προτεραιότητές μας – και αυτό αποτελεί προσωπική μου ΔΕΣΜΕΥΣΗ προς τους Ποριώτες – είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ανάπλαση της Πούντας, η ανάδειξη του εσωτερικού ιστού σύμφωνα με τη μελέτη που ήδη υπάρχει (και μάλιστα βραβευμένη), ο επανασχεδιασμός του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος του νησιού μας, η απαραίτητη εξωστρέφεια προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, η ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και η σύνδεσή του με τον τουρισμό, η επιστροφή της κορυφαίας τουριστικής και εξωστρεφούς διεθνούς εκθέσεως σκαφών, η υγεία και η πρόνοια για να νιώθουν ασφαλείς κάτοικοι και επισκέπτες κ.α.

Ποιό το μήνυμά σας προς τους κατοίκους του Δήμου Πόρου ενόψει των εκλογών;

Το μήνυμα τόσο το δικό μου, όσο και της ομάδας που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής είναι πως όλες οι αντιπαραθέσεις, οι λεκτικές επιθέσεις, οι κόντρες, όλα όσα ειπώθηκαν και πλήγωσαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιότυπης – για τα δεδομένα του Πόρου – οφείλω να πω προεκλογικής εκστρατείας, λαμβάνουν τέλος την Παρασκευή το βράδυ, με το πέρας της προεκλογικής εκστρατείας.

Το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι χρόνος περισυλλογής, σκέψης, μνήμης και απόφασης.

Οι συμπατριώτες μου είναι άνθρωποι με αυξημένη αντίληψη, δίκαιοι, με αγάπη για τον τόπο τους και πάνω από όλα ενωμένοι.

Ας σκεφθούν λοιπόν ενωτικά, με τον Πόρο που θέλουμε να έχουμε, τον Πόρο που μας αξίζει, τον Πόρο που μπορούμε να έχουμε ΟΛΟΙ μαζί, ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ας κάνει την επιλογή του.

Οποια και αν είναι θα τη σεβαστούμε!

Γιατί η Δημοκρατία είναι πάνω από όλα!

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.