Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δήμου Νίκαιας –Αγ.Ι. Ρέντη είναι ένα από τα πρώτα φωτοβολταϊκά σχολεία του Δήμου. Στην οροφή του εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά στοιχεία με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική, διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και συμψηφίζεται στο λογαριασμό, που είναι κατά πολύ μειωμένος. Το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στοιχείων συνεχίζεται στο 27ο Δημοτικό της Νίκαιας, στο 1ο Δημοτικό Ρέντη, στο 7ο Δημοτικό Νίκαιας και στο 4ο Δημοτικό Ρέντη.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας –Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπογραμμίζει:

«Η επιλογή του σχολείου δεν έγινε τυχαία αλλά έχει συμβολικό χαρακτήρα. Στο 1ο Ειδικό Δημοτικό φοιτούν 37 παιδιά ΑΜΕΑ και το κτίριο ανακατασκευάστηκε, εξοπλίστηκε και είναι στελεχωμένο με τις προβλεπόμενες ειδικότητες. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος είναι μια παρέμβαση που στοχεύει  στην οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα εξοικονομείται ενέργεια και αυξάνονται οι οικονομικοί πόροι του Δήμου.

Πιστεύουμε και προσπαθούμε να καταστήσουμε τα σχολεία της πόλης βιώσιμα, ανθρώπινα και ανοιχτά στη ζωή και στο περιβάλλον. Στόχος μας είναι  όλα τα σχολεία  να  ενταχθούν στο φωτοβολταϊκό δίκτυο. Μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και μιας μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής κρίσης αναζητούνται και εφαρμόζονται βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέψουν ένα ανθρώπινο περιβάλλον».