Ο Δήμος Αίγινας θα πραγματοποιήσει ειδική τελετή, τη Δευτέρα 15 Απριλίου και ώρα 12.30 μ. μ., για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έχει ήδη τοποθετηθεί στο λιμάνι της Αίγινας προς τιμήν του μεγάλου Αμερικανού Φιλέλληνα ιατρού Samuel Gridley Howe.

Τα αποκαλυπτήρια θα κάνουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Payatt και ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Φιλέλληνας Samuel Howe είχε πρωτοστατήσει στην πραγματοποίηση εράνου για την κατασκευή του εξωτερικού λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Αίγινας. Το 1954 σε επίσημη τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας παρουσία Αμερικάνου αντιπροσώπου, του Δημάρχου Αίγινας, κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης και πλήθος κόσμου. Σχετικό βίντεο από το ΕΟΑ (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο) παρέχει όμορφες και νοσταλγικές εικόνες από την τελετή.

Το μνημείο αυτό είχε τοποθετηθεί στη γωνία του λιμανιού, στο σημείο που σήμερα βρίσκονται τα εκδοτήρια των εισιτηρίων των πλοίων. Στην ανακατασκευή του λιμανιού και επέκταση που επιχειρήθηκε στις δεκαετίες ’60 –’70, το μνημείο εκείνο καταστράφηκε και η τιμητική πλάκα… χάθηκε.