«Εκκλησία και ανθρώπινα δικαιώματα. Θεολογική προσέγγιση», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, σήμερα Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο του 34ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Χριστιανική Εστία Πατρών με κεντρικό θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα: καπήλευση και διασφάλιση».

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε εγκάρδια στην Αποστολική Μητρόπολη Πατρών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Χρυσόστομος, ο οποίος και τον καλωσόρισε στον πολιούχο της Πόλεως, Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλιτο.

Ο Σεβασμιώτατος στην εισήγησή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Ορθόδοξη διδασκαλία περί ανθρώπου. «Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού», επεσήμανε υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η αξία του ανθρώπου, η Ιερότητά της και τα δίκαιά της ανήκουν στην τάξη των φυσικών ιερών πραγμάτων που φέρουν την σφραγίδα του Πατέρα των όντων».

Αναφέρθηκε στο ανθρώπινο αυτεξούσιο, στην αξία της ανθρώπινης ελευθερίας και στις αρχές της αδελφοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας.

«Η Χριστιανική αδελφοσύνη έχει απαράμιλλο πλάτος και βάθος, διότι περιλαμβάνει και την αγάπη προς τους εχθρούς», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας ότι η Χριστιανική ελευθερία έχει παγκόσμιο και πανανθρώπινο χαρακτήρα, μακριά από   κάθε είδος διακρίσεων.

Ανέφερε πως ο Χριστιανισμός σέβεται την ελευθερία κάθε ανθρώπου, ενώ ιδιαίτερο λόγο έκανε για την χριστιανική ισότητα. «Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι…, είναι αντικείμενα της αγάπης του Θεού και καλούνται να αγαπούν και να υπηρετούν Αυτόν», είπε, μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.