Τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Δημήτρη Ιωαννίδη και της Πέγκυ Βαγενά θα φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» έως τις 15 Φεβρουαρίου. Η συλλογή αριθμεί περίπου διακόσια έργα, ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά και κατασκευές. Εκπροσωπούνται με χαρακτηριστικά έργα τους οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν, από το 1960 και μετά, στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. 

Στην έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πνευματική Εστία Νίκαιας (ΠΕΝ)    συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Αλέξης Ακριθάκης, Κώστας Αρχανιώτης, Κώστας Βαρώτσος, Κώστας Βρούβας, Γεωργία Δαμοπούλου, Γιάννης Δημητράκης, Ανελίζ Διαμαντοπούλου, Θωμάς Διώτης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Παναγιώτης Λιναρδάκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αντώνης Μιχαηλίδης, Φρύνη Μουζακίτου, Σταύρος Μπονάτσος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Νίκος Ρόμπος, Νίκος Σκλαβενίτης, Κώστας Τσόκλης, Φώτης (Χατζηιωαννίδης), Χρήστος Χαρίσης, Μαρκ Χατζηπατέρας, Γιώργος Χουλιαράς, Σάββας Χριστοδουλίδης. Τα έργα χαρακτηρίζονται από μια ποικιλία υλικών, δουλεμένων με διαφορετικές μεθόδους: μπρούντζος, σίδερο, ξύλο και πηλός συνδιαλέγονται με το ανοξείδωτο ατσάλι, το γυαλί, τον πολυεστέρα, τα δομικά υλικά και τα έτοιμα αντικείμενα. 

Η ποικιλομορφία που διακρίνει τη Συλλογή δεν στερείται κατευθυντήριων γραμμών, καθώς είναι φανερό πως τις επιλογές των συλλεκτών διαπερνούν κοινά κριτήρια που έχουν να κάνουν με την προσήλωση σε βασικές αξίες του μοντερνισμού. Η αγάπη, από τη μια, για το ίδιο το μορφοπλαστικό μέσο, το χρώμα ή τη γλυπτική ύλη, και τις ανεξάντλητες εκφραστικές του δυνατότητες, και, από την άλλη, η έλξη για τη μεταμόρφωση του κοινού αντικειμένου από τον καλλιτέχνη, είναι σταθερές που αποτυπώνονται στα έργα της Συλλογής. Το ίδιο ισχύει για τα γλυπτά και τις κατασκευές. Εκείνο που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση των έργων όπου κυριαρχεί το εννοιολογικό στοιχείο, τα κριτήρια του οπτικού ενδιαφέροντος και της ιδιαιτερότητας της κατασκευής έχουν συμβάλει στην απόφαση της επιλογής των συλλεκτών.

 Διάρκεια έκθεσης:   16 Δεκεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου

Ωράριο λειτουργίας:   Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή  10.00-14.00  Τετάρτη   17.00-20.00

                                      Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή κατά τις επίσημες αργίες.