Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια και τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς  τιμήν του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, σήμερα Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.
 

Πάνω από 100 λεωφορεία από πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά κυρίως από τη Ρουμανία  κατέκλυσαν το νησί και οι χιλιάδες των προσκυνητών δημιούργησαν το αδιαχώρητο τόσο στο Ναό  του Αγίου όσο και στο λιμάνι και στην πόλη της Αίγινας. Με  τα πρώτα πρωινά δρομολόγια κατέφθασαν οι προσκυνητές  του Αγίου και άρχισε να σχηματίζεται μια αλυσίδα από ιδιωτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία που ανηφόριζαν προς την περιοχή του Κοντού.

Η Όρθρος στο Ναό  του Αγίου άρχισε στις 06.30 π.μ. και στη συνέχεια τελέστηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία λειτούργησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο, ο Φιλίππων Θάσου και Νεαπόλεως κ. Στέφανος, ο Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και ο Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Πολλοί οι επίσημοι και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών όπως  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Γεννιά, ο βουλευτής της Ν. Δ. κ. Κ. Κατσαφάδος, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών Ε.Ε. ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος Σπετσών κ.Λυράκης.

Μετά το πέρας  της Θ. Λειτουργίας δημιουργήθηκε πομπή μέχρι την Αίγινα και μετά τις 11.00 π. μ. ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή στην παραλία και στα στενά  της πόλης της Αίγινας. Πυκνός ο κόσμος στα πεζοδρόμια, στους δρόμους στα καταστήματα που με ευλάβεια παρακολουθούσε  τη λιτανεία  στην οποία ένα εξαιρετικά δυναμικό παρόν έδωσαν για άλλη μια χρονιά τα νιάτα της Αίγινας με πολυπληθή τμήματα των σχολείων κάθε βαθμίδας.

Η πομπή μετά από στάσεις  στην Παναγίτσα και στον Άγιο Νικόλαο όπου τελέστηκαν δεήσεις κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας. Η Φιλαρμονική του Συλλόγου της ΜΟΥΣΑ και η μπάντα  του Πολεμικού Ναυτικού συνόδευσαν τη λιτανεία και παιάνισαν κθ’ όλη τη διάρκειά  της. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εικόνα  των στρωμένων χαλιών  και των λουλουδιών στα στενά  της πόλης από τα οποία πέρασε η εικόνα και η Τιμία Κάρα του Αγίου, όπως και η φροντίδα πολλών νοικοκυρών να περιμένουν την πομπή έχοντας ανάψει καντήλι και θυμιατό στην πόρτα  του σπιτιού τους.

Η εικόνα και η Τιμία Κάρα του Αγίου θα παραμείνουν  στον  Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας μέχρι το απόγευμα απ’ όπου και θα αναχωρήσουν συνοδεία κληρικών για το Μοναστήρι του Αγίου.

Στο τέλος  της λιτανείας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Εφραίμ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως  τους μαθητές και τις μαθήτριες της Αίγινας για τη  πρόθυμη και συγκινητική συμμετοχή τους στην εορτή του Αγίου και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και υγεία. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις Φιλαρμονικές  του Πολεμικού Ναυτικού και της ΜΟΥΣΑ καθώς και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών που συμμετείχαν στον εορτασμό.

Για άλλη μια χρονιά η εορτή του Αγίου Νεκταρίου αναδείχθηκε ως ένα κορυφαίο γεγονός για  το νησί της Αίγινας και η αφορμή να το επισκεφθούν τόσες χιλιάδες ανθρώπων και ιδιαίτερα από το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουμε από το Λιμεναρχείο Αίγινας η ροή των προσκυνητών θα συνεχιστεί και αύριο Σάββατο και την Κυριακή.

Πηγή: saronicmagazine.com