Tην Τετάρτη 1η Αυγούστου του 2018, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, νέοι τραγουδιστές κλασσικού ρεπερτορίου από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Σλοβενία θα συμπράξουν σε μια μοναδική συναυλία. Oι τρεις παραπάνω χώρες έχουν σχέση με τον Ιωάννη Καποδίστρια, από ιστορική, πολιτιστική, πολιτισμική αλλά και θρησκευτική σκοπιά.

Οι ρίζες της οικογένειας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας είναι από την περιοχή της Ίστριας (capo d’ Istria), στη σημερινή Σλοβενία. Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα η οποία αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος πριν από 190 χρόνια. Αυτό έγινε στον Πόρο, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1828 όπου διέμενε τότε ο Καποδίστριας. Ο Ρώσικος Ναύσταθμος στον Πόρο όλο το 19ο αιώνα, ήταν μόνιμη και μοναδική βάση του Ρώσικου Ναυτικού Πολεμικού στόλου στη Μεσόγειο.

Αυτές τις ημέρες στην Αθήνα διοργανώθηκε masterclass της Μήδειας Ιασωνιδου σε συνεργασία με το Απολλώνιο Ωδείο. Η Μήδεια Ιασωνίδου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και προετοιμασία του προγράμματος. Είναι ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στη Σοβιετική Ένωση, απόφοιτος Μουσικής Ακαδημίας του Κιέβου, η οποία τα τελευταία 25 χρόνια ζει στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τα σημαντικότερα θέατρα όπερας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στο χώρο της φωνητικής διδασκαλίας, ενώ από το 2017 είναι μόνιμη συνεργάτης και casting director της Όπερας της πόλης Πέρμ της Ρωσίας, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο διακεκριμένος Έλληνας μαέστρος- Θόδωρος Κουρεντζής.

Η συναυλία στον Πόρο ολοκληρώνει το πρόγραμμα του σεμιναρίου. Η συναυλία αυτή δίνει δυνατότητα στους Ποριώτες, αλλά και στους επισκέπτες του Πόρου να παρακολουθήσουν ένα γεγονός υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Από την άλλη, στους τραγουδιστές δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν το νησί μας και να μεταφέρουν τις όμορφες εντυπώσεις τους στις χώρες τους.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και προετοιμασία της εκδήλωσης έχει η Μήδεια Ιασωνίδου, ενώ στο πιάνο θα συνοδεύσει η Christina Basjul από το θέατρο της Όπερας της Περμ. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 9μ.μ. πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Πηγή: porosnews.gr