Δύο φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης επέλεξαν ως θέμα της διπλωματικής τους εργασίας την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Κατρακείου θεάτρου στο δήμο Νίκαιας.

 Η Λουκά Κωνσταντίνα και η Μαστρόκαλου Έφη παρατήρησαν τα σημάδια εγκατάλειψης που παρουσιάζει η περιοχή και έτσι επιδίωξαν το σχεδιασμό ενός πάρκου το οποίο θα προσφέρεται για ποικίλες χρήσεις (αθλητισμός, πολιτιστικές δραστηριότητες, οργανωμένο συγκρότημα κατοίκησης, παιδική χαρά, καλλιέργειες, skate park κ.α.) αλλά και θα ενέχει διαφορετικές χωρικές ποιότητες, όπως μικρά πλατώματα, μεγαλύτερες πλατείες, μονοπάτια, λόφους, χώρους πρασίνου με έντονη ή ήπια βλάστηση.

Πρωταρχικός στόχος για τις δύο αρχιτέκτονες είναι η περιοχή μελέτης να λειτουργεί ως πόλος έλξης για το κοινό όλες τις ώρες της ημέρας και όλους τους μήνες του χρόνου. Πληθώρα επιλογών παρέχεται στο χρήστη ως προς τον τρόπο κίνησης του μέσα στο πάρκο μέσω περιπατητικών διαδρομών, δευτερευόντων μονοπατιών και πεζόδρομων. Δημιουργούνται βαθμίδες με στόχο την επίλυση της υψομετρικής διαφοράς στην περιοχή και τη συνεχή οπτική επαφή και άμεση πρόσβαση σε όλα τα σημεία του πάρκου.

Σημαντικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί η παρουσία του υδάτινου στοιχείου καθώς και ο σχεδιασμός κτιρίου πολιτισμικής, κυρίως, χρήσης που φαίνεται να βγαίνει από τον βράχο, με βατό δώμα ως συνέχεια της βασικής περιπατητικής πορείας.

Τέλος, μεριμνάται η καλύτερη δυνατή κυκλοφορία από και προς την περιοχή, με τους χώρους στάθμευσης των οχημάτων να προβλέπονται στις δύο εισόδους του πάρκου με σκοπό την αποφόρτιση του από την παρουσία οχημάτων.