Στηρίζουν υπό προϋποθέσεις οι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά τη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό. 

"Το προσφυγικό είναι ένα μείζον θέμα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας και έχουμε καθήκον να συμβάλουμε όλοι στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά από συνάντηση εργασίας που είχαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη. 

Οι σκηνές έχουν ήδη τοποθετηθεί στο στρατόπεδο "Στεφανάκη" στο Σχιστό. Το κέντρο του Σχιστού είναι μία μονάδα προσωρινής στέγασης προσφύγων με στόχο να διευκολύνουν την μετεγκατάσταση ανθρώπων, που καταγράφονται στα νησιά θα μπορούν να προωθηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Δήμαρχοι είναι: 

1. Ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενούνται εκεί θα είναι τόσος, ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

2. Η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην διαμόρφωση σχεδίου διασποράς προσφύγων στο Λεκανοπέδιο και σε όλη τη χώρα με τη μεταφορά τους με τα πλοία από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά, ώστε να είναι διαχειρίσιμο το θέμα και σε ακραίες συνθήκες.

3. Να υπάρξει ενημερωτική εκστρατεία των τοπικών κοινωνιών.

Στη σημερινή συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά συμμετείχαν ο Δήμαρχοι Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κώστας Τσεφαλάς που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο, Γιώργο Ιωακειμίδη.