Ένας Ολυμπιακός… φωτιά και λάβρα! Σε μία απ’ τις πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος, οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν συνέχεια στο νικηφόρο σερί των τελευταίων αγωνιστικών και μάλιστα με τρόπο επιβλητικό. Διέσυραν με 4-1 τον Παναιτωλικό, έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Κώστα Φορτούνη, που βρήκε δύο φορές δίχτυα, τον Καρίμ Ανσαριφάρντ που σκόραρε και μοίρασε μία καθοριστική ασίστ, τον Οτζίτζα-Οφόε, ο οποίος ήρθε απ’ τον πάγκο και έκανε τη διαφορά, αλλά και τον Σίλβιο Προτό, που όταν χρειάστηκε φώναξε ξανά «παρών». Δίχτυα βρήκε και ο Τζούρτζεβιτς, μέσα σ’ ένα δεκαπέντε μόλις λεπτά συμμετοχής…

Η… ΜΠΙΛΙΑ ΣΤΟ 4-2-3-1

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της αναμέτρησης, Οι αλλαγές που έκανε ο Τάκης Λεμονής στο αρχικό σχήμα, συγκριτικά με τον αγώνα απέναντι στη Γιουβέντους, ήταν μετρημένες και εν πολλοίς αναμενόμενες. Στο 4-2-3-1 ο Προτό άρχισε ανάμεσα στα δοκάρια, Ελαμπντελαουί, Ένγκελς, Σισέ και Κούτρης συνέθεσαν την τετράδα της άμυνας, Ρομαό και Ταχτσίδης ήταν οι κεντρικοί χαφ, έχοντας μπροστά τους τον Φορτούνη, στα δεξιά της μεσοεπιθετικής γραμμής ξεκίνησε ο Πάρντο, στα αριστερά ο Μάριν και στην κορυφή της επίθεσης επανήλθε ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Στο… δικό του 4-2-3-1 ο Μάκης Χάβος είχε τους Τσοκάνη (αντί του απόντος Μπεχαράνο), Πάουλο στον άξονα της μεσαίας γραμμής, μπροστά τους η τριπλέτα των Ντίας, Ρόσα και Μοράρ, με τον τελευταίο να εναλλάσσεται με τον Μάζουρεκ στη θέση του «φουνταριστού».

ΓΚΟΛΑΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ

Την εκκίνηση δύσκολα θα μπορούσε να τη φανταστεί καλύτερη ακόμη κι ο Τάκης Λεμονής. Όχι αποκλειστικά διότι ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ μόλις στη συμπλήρωση του 5ουλεπτού, αλλά κι επειδή αυτό το γκολ προήλθε από εξαιρετικό συνδυασμό: ο Μάριν άλλαξε με τον Ταχτσίδη, ο Γερμανός βρήκε τον Φορτούνη πάνω στην κάθετη κίνηση μέσα στην περιοχή και ο «Νο7» των Πειραιωτών κατάφερε στην επιτάχυνση να «κολλήσει» την μπάλα στα πόδια του, να προλάβει την έξοδο του Κυριακίδη και το κλείσιμο του Ρότσα, πλασάροντας σωστά στη γωνία για το 0-1!

Το προβάδισμα έδωσε τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να «πατήσει» ακόμα καλύτερα στα πόδια του και να ψάξει και δεύτερο γκολ, αλλά κάποιες προσπάθειες του Πάρντο και του Ανσαριφάρντ μπλοκαρίστηκαν σε σώματα αντίπαλων αμυντικών, ενώ εκείνη του 17ουλεπτού μπλοκαρίστηκε από τον… βοηθό Πάτρα. Σε κάθετη πάσα του Κούτρη προς τον Φορτούνη ύψωσε λανθασμένα το σημαιάκι του για οφσάιντ, με τον σκόρερ των «ερυθρολεύκων» να ‘χει ήδη περάσει και τον Κυριακίδη και να ‘ναι έτοιμος να σερβίρει την μπάλα στον ευρισκόμενο μπροστά στην άδεια εστία, Ανσαριφάρντ.

Ο ΕΝΓΚΕΛΣ «ΚΡΕΜΑΣΕ» ΤΟΝ ΠΡΟΤΟ

Ο Παναιτωλικός… πρωτοεμφανίστηκε επιθετικά στο γήπεδο στο 23’: ο Μοράρ πήρε την κάθετη πάσα του Μάζουρεκ και από πλάγια μέσα απ’ την περιοχή σούταρε στην «κλειστή» γωνία του Προτό, ο οποίος έσωσε με το πόδι. Όπως, όμως, συμβαίνει συχνά φέτος, ο Ολυμπιακός δέχθηκε γκολ πολύ-πολύ εύκολα. Στο 27’ ο Ρόσα δοκίμασε τη σέντρα, ο Ένγκελς δεν έβαλε καθόλου καλά το κεφάλι του και ουσιαστικά «κάρφωσε» την μπάλα στον ουρανό της εστίας της ομάδας του για το 1-1. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχασαν ούτε την ψυχραιμία τους, ούτε τον έλεγχο του ματς και στο 39’ άγγιξαν το γκολ: Πάρντο και Ανσαριφάρντ συνδυάστηκαν εξαιρετικά, αποδιοργανώνοντας την άμυνα του Παναιτωλικού, το πλασέ του Κολομβιανού όμως απέναντι στον Κυριακίδη ήταν άστοχο. Όπως άστοχο ήταν και το βολέ του Ιρανού μέσα απ’ την περιοχή στο 44’, έπειτα από εξαιρετική δημιουργία του Φορτούνη, με τους δύο αντιπάλους να οδηγούνται ισόπαλοι στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα…

ΟΤΖΙΤΖΑ ΣΤΟ ΤΕΡΕΝ, ΚΑΡΙΜ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο Τάκης Λεμονής αποφάσισε να «φορτώσει» τον άξονά του. Έριξε στο ματς τον Οτζίτζα-Οφόε αντί του Πάρντο, μία επιλογή που έφερε τον Φορτούνη στα δεξιά μονάχα στα χαρτιά, αφού ο διεθνής άσος ως επί το πλείστον συνέκλινε, δίνοντας όλη την πλευρά στον Ελαμπντελαουί. Η πρώτη πολύ μεγάλη φάση, ωστόσο, ήρθε απ’ την απέναντι μεριά, χάρη στην εξαιρετική «σαραντάρα» πάσα του Οτζίτζα στο 57’. Ο Κούτρης βγήκε απέναντι στον Κυριακίδη, πιάνοντας στον ύπνο την άμυνα του Παναιτωλικού, ωστόσο ο γκολκίπερ των γηπεδούχων απέκρουσε με τα πόδια και κράτησε την ισοπαλία. Στο 62’, όμως, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, καθώς οι αντίπαλοί του «έκρυψαν» την μπάλα: ο Οτζίτζα έπαιξε κάθετα στον Ανσαριφάρντ, που γύρισε πρόσωπο και… χόρεψε τον Μόρα, απ’ την τελική γραμμή γύρισε στον Φορτούνη κι εκείνος εξ επαφής βρήκε ξανά δίχτυα (1-2)! Το «μισό» γκολ ανήκε στον Ιρανό, ο οποίος τέσσερα λεπτά αργότερα πέτυχε κι ένα… ολόκληρο: εκμεταλλεύτηκε το αργό γύρισμα του Μόρα προς τον Κυριακίδη, κυνήγησε, «τσίμπησε» την μπάλα κι απέφυγε τον τερματοφύλακα του Παναιτωλικού για το 1-3. Ο Ολυμπιακός μέσα σε «σκάρτα» πέντε λεπτά δεν έβαλε απλώς το νερό στο αυλάκι, αλλά «καθάρισε» και ένα πολύ σημαντικό «τρίποντο».

ΠΡΟΤΟ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ

Για να φτάσει μέχρι το φινάλε ήρεμος, πάντως, χρειάστηκε να βάλει το χεράκι του και ο Σίλβιο Προτό. Στο 80’ απέκρουσε εξ επαφής εκτέλεση του Ρόσα, ο οποίος πήρε το ριμπάουντ και… σημάδεψε το δοκάρι αμέσως μετά. Εκείνος που πέτυχε… διάνα, πιστοποιώντας το γεγονός ότι έχει πάρει μπρος, ήταν ο Ούρος Τζούρτζεβιτς. Ο Σέρβος, με κεφαλιά μετά από σέντρα του Ελαμπντελαουί, έβαλε στο 91’ το κερασάκι στην τούρτα, ενός πολύ σπουδαίου «διπλού» που πανηγυρίστηκε με τρόπο και σκορ θριαμβευτικό.

Διαιτητής: Παπαδόπουλος (Μακεδονίας).

Βοηθοί: Δημητριάδης (Καστοριάς) – Πάτρας (Μακεδονίας).

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μ. Χάβος): Κυριακίδης – Μαρινάκης (67’ Κλέσιο), Μόρας, Μιχάι, Ρότσα – Τσοκάνης, Πάουλο – Ρόσα (81’ Γιαννιώτης), Ντίας, Μοράρ (75’ Μαρκόφσκι) – Μάζουρεκ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τ. Λεμονής): Προτό – Ελαμπντελαουί, Ένγκελς, Σισέ, Κούτρης (69’ Φιγκέιρας) – Ρομαό, Ταχτσίδης – Πάρντο (46’ Οτζίτζα), Μάριν, Φορτούνης -  Ανσαριφάρντ (77’ Τζούρτζεβιτς).

Ο MVP

Το… βραβείο θα έπρεπε κανονικά να μοιραστεί εξ ημισείας σε Κώστα Φορτούνη και Καρίμ Ανσαριφάρντ. Αν, όμως, θα έπρεπε να επιλεγεί μονάχα ένας, τότε ακόμη και ο Έλληνας άσος πιθανώς να το χάριζε στον συμπαίκτη του. Όχι μονάχα ως… ανταπόδοση στην ασίστ «πάρε-βάλε» που του σέρβιρε στο 62’, αλλά κυρίως επειδή η συγκεκριμένη φάση ήταν και η πλέον καθοριστική της βραδιάς.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Η αποφασιστικότητα που έδειξε ο Ολυμπιακός και η άρνησή του να… επιτρέψει στο παιχνίδι να στραβώσει. Ο Παναιτωλικός ευτύχησε να ισοφαρίσει με αυτογκόλ και έχοντας μέχρι τότε μία όλη κι όλη τελική προσπάθεια, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ούτε πανικοβλήθηκαν, ούτε απογοητεύτηκαν. Κατέθεσαν ποιότητα στο δεύτερο μέρος και πανηγύρισαν.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού, που επιτεύχθηκαν από τον Κώστα Φορτούνη, ήταν να τα… πιεις στο ποτήρι. Εκείνο του 62ου λεπτού, όμως, ήταν το πιο καθοριστικό, μιας και «ξεκλείδωσε» την πόρτα της νίκης. Σ’ ένα πολύ κρίσιμο σημείο του ματς, Οτζίτζα, Ανσαριφάρντ και Φορτούνης επέδειξαν «κρύο αίμα», πήραν τις σωστές αποφάσεις και έβαλαν ξανά την ομάδα τους στη θέση του οδηγού.

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ

Η ευκολία με την οποία έκαναν λάθη οι αμυντικοί παίκτες του Ολυμπιακού στην στοιχειώδη πίεση που άσκησε ο Παναιτωλικός, στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Πολλές χαμένες μπαλιές, επικίνδυνες επιστροφές στον Προτό και γενικώς κακές επιλογές ανάπτυξης του παιχνιδιού από πίσω. Στα μείον η έλλειψη συγκέντρωσης και οι κακές τοποθετήσεις, σε φάσεις όπου τελικώς «καθάρισε» ο Προτό.

Ο ΚΟΟΥΤΣ

Ο Τάκης Λεμονής διέκρινε αδυναμία του Παναιτωλικού στον άξονα και αποφάσισε να «χτυπήσει»… κατά μέτωπο στο δεύτερο ημίχρονο, με τη συνύπαρξη πίσω από τον σέντερ φορ τριών παικτών (Φορτούνη, Οτζίτζα, Μάριν) που αρέσκονται να κινούνται στην ευθεία του τέρματος. Η επιλογή του ενείχε ρίσκο, αφού ανασταλτικά τα άκρα παρουσίαζαν αδυναμία, όμως εκ των πραγμάτων δικαιώθηκε, καθώς τα δύο γκολ που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού προήλθαν από τον άξονα.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Το μεγαλύτερο λάθος απ’ τη διαιτητική τριάδα το έκανε δίχως άλλο ο δεύτερος βοηθός, ο Πάτρας απ’ τη Μακεδονία, που «έκοψε» αδικαιολόγητα φάση-σίγουρο γκολ στο 17’. Ο Παπαδόπουλος είχε καλές και κακές στιγμές, ενώ «κιτρίνισε» τους Σισέ (35’), Φορτούνη (40’), Ντίας (40’), Ταχτσίδη (52’) και Τσέναμο (83’).