Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σημαντικότερων κρατικών υπηρεσιών, φορέων και οργανώσεων, που έχουν την αρμοδιότητα ή δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας ανηλίκων, ο Δήμος Κορυδαλλού και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, διοργανώνουν μια σημαντική ημερίδα  με θέμα την παραμέληση και κακοποίηση ανηλίκων.  Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 (8.00 έως 13.30) στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου, Γρ. Λαμπράκη 240.  

Στη διάρκεια της θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος, που αφορούν στην διερεύνηση, στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση της παιδικής παραμέλησης και κακοποίησης. Συμμετέχουν πάνω από είκοσι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων με πολύχρονη εμπειρία σε κρατικές δομές, υπηρεσίες και οργανώσεις,  όπως ο Συνήγορος του Πολίτη,  το ΤΕΙ Πειραιά, το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου, η υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Μονάδα Παιδιού και Εφήβου, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πειραιά, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, η οργάνωση  Χαμόγελο του Παιδιού, εκπαιδευτικοί, καθώς και οι Δήμοι Πειραιά, Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας.

Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου  Κορυδαλλού έχει συγκροτήσει από το 2014 την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, η οποία στελεχώνεται με τρεις κοινωνικούς λειτουργούς, που διαχειρίζονται την διερεύνηση συνθηκών διαβίωσης ανηλίκων, μετά από εισαγγελική εντολή. Μέσα από την τρίχρονη διερευνητική πρακτική της ομάδας ανέκυψαν ερωτηματικά, εμπόδια και νέες απόψεις.  Ανάμεσα σε αυτά,  η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού αρκετών υπηρεσιών και δομών,  που αποτελούν ακόμα ζητούμενο στη χώρα μας, αφού οι υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα και παράλληλα σε μια μοναχική πορεία εσωστρέφειας. «Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διερεύνηση και αντιμετώπιση» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος και θα ανοίξει τις εργασίες της ημερίδας.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η συνεργασία, ο συντονισμός και στην εξεύρεση κοινού τόπου συνεννόησης των φορέων και αφετέρου η αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας του Κορυδαλλού και η κινητοποίηση των σχολικών μονάδων, ως σημαντικού φορέα εντοπισμού της κακοποίησης/ παραμέληση.  Τόσο τα συμπεράσματα, όσο και η  τρίχρονη εμπειρία της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων, θα αποτελέσουν την αφετηρία για σειρά κοινωνικών δράσεων για την παιδική προστασία.

Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Κορυδαλλού