Πάλεψε, έβαλε δύσκολα στην περσινή φιναλίστ του Champions League, άξιζε να χαρίσει ένα καλύτερο αποχαιρετιστήριο ευρωπαϊκό ματς στον κόσμο που γέμισε το «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά στο φινάλε μένει το χειροκρότημα, παρά την πικρή γεύση της ήττας. Ο Ολυμπιακός «κόλλησε» στο δοκάρι, στις σωτήριες επεμβάσεις του Σέζνι και στο πέναλτι που του αρνήθηκε ο Ισπανός Μπορμπαλάν, η Γιουβέντους μετουσίωσε τις καλύτερες στιγμές της και έτσι πήρε το «διπλό» στον Πειραιά και συνεχίζει στη διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός την εγκαταλείπει με ψηλά το κεφάλι κι αφοσιώνεται πλέον «ψυχή τε και σώματι» στο πρωτάθλημα, προκειμένου να επανέλθει μέσω της κατάκτησής του και τη νέα σεζόν στη «γιορτή των πρωταθλητών».

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΟ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΝΓΚΟ»

Ο Τάκης Λεμονής είχε προαναγγείλει αλλαγές στο αρχικό σχήμα και στο 4-2-3-1 που επέλεξε, ο Νικολάου ξεκίνησε ως παρτενέρ του Ένγκελς στην άμυνα (μπροστά από τον Προτό, με τον Ελαμπντελαουί στα δεξιά και τον Κούτρη στα αριστερά), ο Ρομαό με τον Ταχτσίδη ήταν οι κεντρικοί χαφ, με τον Οτζίτζα να επανέρχεται στην ενδεκάδα ως επιτελικός χαφ, έχοντας στα άκρα τους Πάρντο (δεξιά), Σεμπά (αριστερά) και μπροστά του, σε ρόλο «φουνταριστού» τον Τζούρτζεβιτς. Κόντρα στη Γιουβέντους, την οποία ο Μαξ Αλέγκρι παρέταξε με σε πανομοιότυπη διάταξη και τους Κεντίρα, Ματουιντί να κρατούν τα… μπόσικα, στην πλάτη της άκρως επιθετικογενούς τετράδας των Κουαδράδο, Ντούγκλας Κόστα, Ντιμπάλα και Ιγκουαΐν.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ… «ΤΣΑΜΠΑ» ΓΚΟΛ

Ο Ολυμπιακός μπήκε ορεξάτα στο ματς, με διάθεση να κυνηγήσει πρώτος το γκολ, αλλά έπειτα από τα… αναγνωριστικά πυρά (του Ντιμπάλα στο 7’ που έσωσε ο Προτό και το μακρινό σουτ του Ελαμπντελαουί στο 11’, που εξουδετέρωσε ο Σέζνι), είδε για πολλοστή φορά φέτος να παραβιάζεται εύκολα η εστία του. Ο Ματουιντί διέκρινε στο 15’ την κίνηση του Άλεξ Σάντρο από πλάγια αριστερά στην περιοχή, ο Πάρντο αφηρημένος τον άφησε να βγει ανενόχλητος στα νώτα του, ο Βραζιλιάνος σημάδεψε το «κόψιμο» του Κουαδράδο στη μικρή περιοχή κι εκείνος εξ επαφής άνοιξε το σκορ (0-1). Λίγο έλειψε, μάλιστα, εννέα λεπτά αργότερα ο Κολομβιανός να σκοράρει ξανά, από μπαλιά-«τρύπα» του Ιγκουαΐν, αλλά ο Προτό έπεσε γρήγορα στα πόδια του και μπλόκαρε την μπάλα.

ΑΓΓΙΞΕ ΤΗΝ ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ

Ο Ολυμπιακός σταδιακά ανέβασε τις γραμμές του και άσκησε περισσότερη πίεση πάνω στην μπάλα, γεγονός που τον βοήθησε να κερδίσει κατοχές, στατικές μπάλες και εν τέλει να δημιουργήσει τη μεγάλη φάση. Στο 41’, από το κόρνερ του Σεμπά και την πρώτη κεφαλιά του Νικολάου, ο Τζούρτζεβιτς ξεμαρκαρίστηκε από τον Ματουιντί, έπιασε την κεφαλιά στη μικρή περιοχή και ο Σέζνι με το πόδι αρνήθηκε την ισοφάριση. Θα ήταν το ιδανικό σενάριο στην ολοκλήρωση ενός ημιχρόνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ολυμπιακός βρέθηκε «φθηνά» πίσω στο σκορ.

ΜΑΡΙΝ, ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΝΑΛΤΙ

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν με μία αλλαγή, τον Μάρκο Μάριν αντί του Σεμπά, αλλά κυρίως ανανεωμένη την πίστη τους για αποτέλεσμα. Κράτησαν πιο πολύ την μπάλα, έβγαλαν μεγαλύτερο δυναμισμό και άγγιξαν ξανά την ισοφάριση, με τον Σέζνι να υψώνει πάλι απαγορευτικό. Στο 57’ ο Ταχτσίδης πέρασε εξαιρετική κάθετη μπαλιά στον Μάριν, το πλασέ του οποίου σταμάτησε ο Πολωνός γκολκίπερ. Και τέσσερα λεπτά αργότερα ήταν ο Μπορμπαλάν με τους βοηθούς του, που «σταμάτησαν» τον Ολυμπιακό. Σε εκτέλεση κόρνερ ο Ματουιντί έσπρωξε από πίσω τον Ένγκελς στην περιοχή, βγάζοντας εκτός πορείας τον Βέλγο, που μάταια ωρυόταν για τον μη καταλογισμό της παράβασης.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ 0-2 ΑΝΤΙ ΓΙΑ 1-1

Στο τελευταίο μισάωρο ο Λεμονής επιστράτευσε και τον Φορτούνη (αντί του Οτζίτζα), με τον Αλέγκρι να ρίχνει στο ματς τον Πιάνιτς (αντί του Ντιμπάλα), προσδοκώντας σε καλύτερο έλεγχο της μπάλας, μιας και ο Ολυμπιακός είχε αυξήσει σημαντικά το ποσοστό κατοχής. Κι όπως συνηθίζει εσχάτως ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», δεν άργησε να κλείσει τις αλλαγές του: στο 71’ ο Μπεν αντικατέστησε τον Τζούρτζεβιτς, για να ολοκληρώσει έτσι η ομάδα τη φετινή ευρωπαϊκή της διαδρομή με τον φορ που την ξεκίνησε στα προκριματικά του καλοκαιριού. Και το σενάριο θα ήταν επακριβώς ίδιο, εάν ο Μπεν στεκόταν πιο τυχερός στη φάση του 81ου λεπτού: ο Κούτρης σέντραρε απ’ τα αριστερά, ο διεθνής επιθετικός «τρύπωσε» στη μικρή περιοχή και έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα εξοστρακίστηκε στο οριζόντιο δοκάρι. Κι αντί να γίνει εκεί το 1-1, ήρθε στο φινάλε το 0-2. Ο Μπερναρντέσκι, που είδε τον Προτό να τον νικάει εντυπωσιακά, λίγο μετά την είσοδό του στο ματς, βρήκε δίχτυα στο 89’ με ωραίο διαγώνιο σουτ, προσυπογράφοντας το «διπλό» της Γιουβέντους στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Διαιτητής: Μπορμπαλάν (Ισπανία).

Βοηθοί: Καμπανέρο, Σεβίγια (Ισπανία).

Βοηθοί τελικής γραμμής: Εστράδα, Μουνουέρα (Ισπανία).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τ. Λεμονής): Προτό – Ελαμπντελαουί, Ένγκελς, Νικολάου, Κούτρης – Ρομαό, Ταχτσίδης, Οτζίτζα (61’ Φορτούνης) – Πάρντο, Σεμπά (46’ Μάριν), Τζούρτζεβιτς (71’ Μπεν).

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μ. Αλέγκρι): Σέζνι – Ντε Σίλιο, Μπαρτσάλι (70’ Ρουγκάνι), Μπενατιά, Άλεξ Σάντρο – Κεντίρα, Ματουιντί – Κουαδράδο (84’ Μπερναρντέσκι), Ντούγκλας Κόστα, Ντιμπάλα (62’ Πιάνιτς), Ιγκουαΐν.

Ο MVP

Όπως και στον εντός έδρας αγώνα απέναντι στην Μπαρτσελόνα, αρκετοί ήταν οι «ερυθρόλευκοι» που –μεσοαμυντικά κυρίως- διακρίθηκαν. Έναν «πόντο» παραπάνω αξίζει ο Μπιορν Ένγκελς. Ο Βέλγος ήταν για μία ακόμη φορά σταθερότατος, ενέπνεε σιγουριά στις κινήσεις και στις μεταβιβάσεις του, μαζί με τον Νικολάου «εξαφάνισαν» τον Ιγκουαΐν, ενώ δεν του δόθηκε και πέναλτι με τη συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Το 0-1 του Κουαδράδο που «έκοψε» τα πόδια των γηπεδούχων και κατεύνασε τον ενθουσιασμό, με τον οποίον είχαν μπει στο ματς. Το γκολ αυτό, μάλιστα, ήταν… καρμπόν με το αντίστοιχο πρώτο του Ιγκουαΐν στο παιχνίδι των δύο αντιπάλων στο Τορίνο. Πάλι με δημιουργό τον Άλεξ Σάντρο και ολιγωρία του εξτρέμ, που δεν τον ακολούθησε. Τότε ήταν ο Σεμπά, τώρα ο Πάρντο…

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Απέναντι σε μία τόσο καλά οργανωμένη ανασταλτικά ομάδα, που σπανίως επιτρέπει ευκαιρίες από στατικές φάσεις, ο Ολυμπιακός άγγιξε το γκολ της ισοφάρισης, σ’ ένα σημείο που θα μπορούσε ν’ αλλάξει το momentum του ματς. Ο Τζούρτζεβιτς τα έκανε όλα σωστά (κίνηση στο δεύτερο δοκάρι, ξεμαρκάρισμα από Ματουιντί), εκτός απ’ την τροχιά που έδωσε στην μπάλα. Ο Σέζνι την είδε να πηγαίνει σχεδόν πάνω του και την απέκρουσε με το πόδι, αποτρέποντας το 1-1 στο 41’.

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ

Η διστακτικότητα ή έλλειψη αυτοματισμών σε «υποσχόμενες» φάσεις. Ο  Οτζίτζα στο πρώτο μέρος δεν έβγαλε εύκολη διαγώνια πάσα προς τον Τζούρτζεβιτς που έβγαινε τετ α τετ με τον Σέζνι, ενώ στο 49’ ο Ρομαό –που γενικώς είχε πολλές λάθος μεταβιβάσεις- δεν πάσαρε στον Οτζίτζα, ο οποίος ανοιγόταν κατά μέτωπο προς την εστία. Ο αρχηγός επέλεξε να πάει σε ντρίμπλα, με μοναδικό κέρδος την κίτρινη του Μπενατιά.

Ο ΚΟΟΥΤΣ

Ο Τάκης Λεμονής ανακάτεψε την τράπουλα τόσο στις αρχικές του επιλογές όσο και κατά τη διάρκεια του ματς. Παραλίγο, μάλιστα, να τραβήξει ξανά άσο απ’ το μανίκι, όπως συνέβη με Κέρκυρα και Απόλλωνα Σμύρνης, όμως η μεγάλη ευκαιρία του προερχόμενου απ’ τον πάγκο Μπεν σταμάτησε στο δοκάρι. Ο Ολυμπιακός του δευτέρου μέρους, πάντως, που πίεσε ψηλά και «άρπαξε» την μπάλα απ’ τα πόδια της Γιούβε, άρεσε.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Αν δεν ήταν η φάση του 61ου λεπτού, που ο Ματουιντί (έξυπνα μεν, αντικανονικά δε) έσπρωξε από πίσω τον Ένγκελς, μην επιτρέποντάς του να πιάσει κεφαλιά στην περιοχή, η βασικότερη «κατηγορία» προς τον Μπορμπαλάν και τους βοηθούς του θα ήταν η σχολαστικότητά τους. Σε βαθμό… εξοργιστικό! Ο Ισπανός «κιτρίνισε» τους Κούτρη (32’), Τζούρτζεβιτς (43’), Μπενατιά (49’) και Νικολάου (55’).