Η Ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφειμ, τελέστηκε χτες Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

Κατά την σύντομη προσλαλιά του ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς, υπογράμμισε ότι το Μαρτύριο του Αγίου Σεραφείμ “προσφέρει σημαντικά μηνύματα μέσα σε αυτήν την αντιηρωική εποχή”, αναφερόμενος συγκεκριμένα “πρώτον το μεγάλο μήνυμα του ηρωικού προτύπου”, δεύτερον στο “μήνυμα της μιμήσεως του Ιησού Χριστού” και τρίτον στο “μήνυμα της αθανασίας σε αυτήν την τραγελαφική εποχή”, τονίζοντας ταυτόχρονα με έμφαση πως “μας προσφέρει και την ενότητα της Εκκλησίας. “Αυτός είναι ο σκοπός των συνάξεων των ευχαριστιακών, να διασαλπίζεται η ενότητα” είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας θερμά τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες  Κορωνείας κ.Παντελήμονα ο οποίος Χοροστάτησε στην Ακολουθία, Νικαίας κ.Αλέξιο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρα και Διαυλείας κ.Αλέξιο.

Τον Θείο Λόγο, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ.Παντελεήμον ο οποίος σημείωσε πως “ο Άγιος Σεραφείμ έζησε σε μία δύσκολη εποχή και κατέθεσε την μαρτυρία, το μαρτύριο της ζωής του. Αλλά κάθε εποχή έχει τα προβλήματα και τις δυσκολίες της και σε κάθε εποχή καλούμεθα οι πιστοί να καταθέτουμε την μαρτυρία μας και το μαρτύριο αν όχι της ζωής, όμως της συνειδήσεως”.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε “σε δύο μόνο από τα σημαντικά προβλήματα της εποχής μας: την παγκοσμιοποίηση και την πολυπολιτισμικότητα”.

“Η παγκοσμιοποίηση”, είπε, “είναι ένας οδοστρωτήρας που τα ισοπεδώνει όλα για να διακινείται χωρίς εμπόδια το χρήμα και οι ‘’αγορές’’ να αισχροκερδούν απομυζώντας τον πλούτο των λαών. Αυτές οι ‘’αγορές’’, οι ανώνυμες αγορές που όμως κάποιοι κρύβονται πίσω τους, είναι τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που βλέπουν τον άνθρωπο σαν παραγωγική μονάδα, βλέπουν τον άνθρωπο σαν ένα νούμερο, σαν ένα αριθμό, χωρίς πρόσωπο και χωρίς όνομα. Βλέπουν τον άνθρωπο σαν ένα ον με Βιολογικές μόνο ανάγκες”.

“Σε αυτή την κατάσταση καλούμεθα οι πίστοί να καταθέσουμε την μαρτυρία μας και να καταθέσουμε με λόγια και με έργα την αξία, την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου προσώπου για το οποίο ο Χριστός πέθανε. Να διαλαλήσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προκύπτουν από το γεγονός ότι η Εκκλησία συνέδεσε άμεσα το δημιούργημά με τον Δημιουργό, τον άνθρωπο με τον Θεό, και διακήρυξε ότι ο άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα του Θεού”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πολυπολιτισμικότητα σημείωσε πως “η Εκκλησία μας είναι ανοικτή. Ότι καλό βρίσκει το αγκαλιάζει, γιατί βλέπει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας, φίλης, χρώματος, ως Πλάσματα του Θεού. Γι' αυτό βλέπετε ότι και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας είναι τεράστιο. Γι' αυτό η Εκκλησία είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός της κοινωνίας μας, έστω και αν ορισμένοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν αυτό. Θέλουν μάλιστα να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας, τις εορτές, τις επετείους και τις αργίες μας, να αποκαθηλώσουμε τα σύμβολα της πίστεώς μας για να μην ενοχλούνται οι ξένοι, ή κάποιοι δικοί μας ‘’προοδευτικοί’’. Ε όχι, άλλο αγάπη, φιλοξενία, σεβασμός προς όλους και άλλο υποχωρητικότητα και προδοσία στα πιστεύω μας” σημείωσε με έμφαση και συνέχισε:

“Και αυτά τα λέμε εδώ, στην Μητρόπολη Πειραιώς και ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ ο οποίος είναι ασυμβίβαστος και ανυποχώρητος... όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της αλήθειας μέχρι παρεξηγήσεως από ορισμένους. Γι' αυτό ευχόμεθα ο Θεός να του δίνει υγεία, δύναμη, και αντοχή. Ο Δεσπότης σας είμαι άρχοντας, γενναιόδωρος, καταρτισμένος, μεγαλοπρεπής στο παράστημα, στην μορφή και στην ψυχή. Καύχημα δικό σας, του ποιμνίου του και κόσμημα της Ιεραρχίας μας. Εις πολλά έτη Δέσποτα”, κατέληξε.