«Μέλι» έσταξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός τεχνικός της Μπαρτσελόνα και πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, στη συνέντευξη Τύπου της αναμέτρησης της Τετάρτης μεταξύ των δύο ομάδων, αναφέρθηκε στην λατρεία που δείχνει προς το πρόσωπό του ο λαός του Θρύλου, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι φεύγοντας από το «Γ. Καραϊσκάκης» ένα μέρος της καρδιάς του έμεινε στο Φαληρικό γήπεδο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Γνωρίζεις καλά τον Ολυμπιακό. Τι είναι αυτό που σε ανησυχεί περισσότερο. Από αυτά που έχεις δει τις τελευταίες φορές. Τι νομίζεις ότι θα σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;

Σίγουρα η ανάγκη που έχουν γιατί έχουν εναποθέσει ελπίδες σε αυτή τη διοργάνωση. Έχουν γρήγορους παίκτες. Θα προσπαθήσουν να μας νικήσουν με αντεπιθέσεις. Ο ενθουσιασμός και το πάθος που έχει αυτή η ομάδα είναι το υπέρ της. Δεν παραδίδει τα όπλα ποτέ και τα δίνει όλα μέχρι τέλους.

Πάντα κάνεις 2-3 αλλαγές και κρατάς έναν άσο στο μανίκι σου…

Έχουμε παίκτες που σε συγκεκριμένες στιγμές μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στο παιχνίδι. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτούς τους παίκτες στη διάθεση μας. Είναι αλήθεια ότι το σκέφτεσαι. Κάνεις μία πρόβλεψη που θα πάει το παιχνίδι, αλλά είναι κάτι που δεν το ξέρεις. Πάντα προσπαθείς να κάνεις μία πρόβλεψη.

Τι νιώθεις για το αυριανό παιχνίδι τώρα που μένουν 24 ώρες;

Είναι ένα συγκινητικό παιχνίδι τόσο το αυριανό όσο και αυτό που θα παίξουμε εκεί. Περισσότερο αυτό που θα παίξουμε εκεί. Είναι μία έδρα, μαγεία το απόλαυσα πολύ εκεί. Για μένα αυτό θα είναι το πιο σημαντικό. Κέρδισα τίτλους εκεί και το πιο σημαντικό είναι ότι ήμουν εκεί και η φιλία που δημιούργησα εκεί και η αγάπη που ένιωσα απ’ όλο τον κόσμο και απ’ άλλες ομάδες είναι κάτι που το κρατάω.

Είναι πολύ βασικό να ξεκουραστούν οι παίκτες σου αύριο;

Όχι είναι πολύ σημαντικό το αυριανό παιχνίδι. Θα βάζουμε πάντα τους καλύτερους παίκτες για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Είναι αλήθεια ότι οι παίκτες ένιωσαν κόπωση με την Ατλέτικο. Μετά τις Εθνικές ομάδες φάνηκε έχοντας τέσσερις μέρες στη διάθεση μας.

Θα ήθελα να μου πεις σε ποια φάση βρίσκεται η ομάδα σε σχέση με τις προσδοκίες που είχες εσύ όταν ήρθες εσύ εδώ;

Χαιρόμαστε για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Στο Σούπερ Καπ είχαμε δύο ήττες κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν ήμασταν δυνατοί τότε και σιγά-σιγά καταφέραμε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις. Το σημαντικό για μένα ήταν ότι είχαμε δύο ματς που πήγαμε στο ημίχρονο πίσω στο σκορ και γυρίσαμε το σκορ. Έμεινα όμως με μία καλή διάθεση για την αγωνιστική διάθεση που έδειξε η ομάδα.

Αν κερδίσεις αύριο θα έχεις εννιά βαθμούς αύριο και θα είσαι με το ένα πόδι στην επόμενη φάση. Τι σημασία δίνεις σε αυτό το ματς;

Στο Champions League δεν σκεφτόμαστε τι θα κάνουν οι άλλοι. Σκεφτόμαστε να νικήσουμε γιατί θα πάρουμε ισχυρή ανάσα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο παιχνίδι παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλος έχει δύο ήττες. Είναι σημαντικό γιατί θα φτάσουμε τους εννιά βαθμούς και θα είμαστε πιο άνετοι στη συνέχεια.

Στο δεξί εξτρέμ κάνετε πολλές δοκιμές…

Ανάλογα με τα παιχνίδια θα έλεγα όταν πιστεύω πως μας βολεύει ένας συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού. Τις προάλλες παίξαμε με τον Αντρέ έναν δυνατό παίκτη που έχει στρατηγικό μυαλό. Άλλες φορές έχω επιλέξει άλλους παίκτες όπως με τον Ντεουλοφέου. Εχω διαφορετικές επιλογές και προσπαθώ να τις χειριστώ καλύτερα.

Υπάρχουν παίκτες που δεν παίζουν πολύ, πιστεύεις ότι τους έχεις αδικήσει;

Όλοι δουλεύουν σκληρά για να παίξουν κάθε Κυριακή. Ο προπονητής πρέπει να αποφασίσει. Πολλές φορές είναι άδικος ο προπονητής γιατί κάποιοι που αξίζουν δεν παίζουν. Για μένα είναι ένα πρόβλημα μετά από κάθε προπόνηση να κάνω μία λίστα με παίκτες που θα επιλέξω. Είναι καλύτερο αυτό παρά από το να μην έχω παίκτες.

Δεν είναι σύνηθες αυτό που έχει συμβεί ανάμεσα σε εσάς και τον κόσμο του Ολυμπιακού Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο κόσμο δεν θα έλεγε όχι σε μία τρίτη θητεία.

Η αλήθεια είναι ότι ίσως ο κόσμος εδώ να μην το καταλαβαίνει, αλλά είναι ένα θέμα που δυσκολεύομαι να το εξηγήσω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αρέσω τόσο πολύ στον κόσμο του Ολυμπιακού. Είναι αμοιβαία τα συναισθήματα. Όταν έφυγα είπα ότι ένα μέρος της καρδιάς μου έμεινε εκεί στο Καραϊσκάκη. Αυτό που θέλω τώρα είναι να απολαύσουν τα παιχνίδια και τα δύο γιατί το να παίζεις με την Μπάρτσα είναι σημαντικό.

Τι σημασία δίνεις να είσαι πρώτος ή δεύτερος στον όμιλο;

Προτιμώ να είμαι πρώτος. Είναι σημαντικό γιατί επιβάλλεις την παρουσία σου γιατί δεν ξέρεις πως θα είναι οι υπόλοιποι όμιλοι δεν ξέρεις πως θα είναι το θέμα της έδρας. Η πρόθεση κάθε αθλητή είναι να βγεις πρώτος, οπότε είναι σημαντικό να βγεις πρώτος.

Όταν πήγατε στην Ελλάδα είπατε θα μείνετε έξι μήνες και κάτσατε τρία χρόνια και κερδίσατε τίτλους. Θέλετε κάτι ανάλογο και εδώ;

Όταν ξεκινάει κανείς μία επαγγελματική πορεία κανείς δεν ξέρει πως θα καταλήξει. Η Ελλάδα είναι δύσκολη για τους προπονητές γιατί δεν είναι απλό να ριζώσουν. Εδώ θέλω να κερδίσω τίτλους. Παίξαμε για έναν τίτλο και δεν τα καταφέραμε. Όταν ήμουν στον Ολυμπιακό υπήρχε μεγάλη πίεση για να νικήσουμε και το ίδιο υπάρχει και εδώ.

Θα ήταν άδικο να μην δώσουν τη χρυσή μπάλα στον Μέσι;

Όλοι ξέρουν ότι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Ένα βραβείο δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα.

Έκανες λόγο για την ήττα στο Σούπερ Καπ και η ομάδα άλλαξε ριζικά. Τι έκανες για να αλλάξει αυτό;

Σίγουρα παικτών. Έχουμε πολύ καλούς παίκτες με πολύ μεγάλη φιλοδοξία που είναι σε θέση να ξεπεράσουν δύσκολες στιγμές όπως αυτή.

Ο Παουλίνιο φτάνει στο γκολ. Πως εξηγείτε την προσφορά του μέχρι τώρα;

Είναι ένας παίκτης που κάνει τη διαφορά, φτάνει στο γκολ. Κάποιες φορές ξεκινήσαμε να παίξουμε με αυτόν τον παίκτη από την αρχή. Μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε γιατί μας δίνει πολλές εναλλακτικές. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ.

Ο Ολυμπιακός έρχεται στο Καμπ Νόου χωρίς βαθμούς. Τον περιμένεις πιο επιθετικό;

Τον είδα επιθετικό. Ξέρουμε ότι την Κυριακή έχει ένα πολύ σημαντικό ματς για το πρωτάθλημα και εκεί δεν έχουν πολύ καλή θέση. Είναι μία διοργάνωση το Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλά σε αυτές τις διοργανώσεις γιατί ζει γι’ αυτά τα ματς. Θα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος.

Χθες συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το ντεμπούτο του Μέσι στην Μπάρσα. Στα 9 χρόνια δεν έπεσε κάτω από τα 40 γκολ. Θα σου φαινόταν φσυιολογικό να έχει ίδιες μπάλες με τον Κριστιάνο;

Είναι σαφές ότι ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Δεν είναι θέμα μία χρυσή μπάλα ή μία ασημένια μπάλα.

Πως περιμένετε το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τα πολιτικά;

Έχουμε πάει και σε άλλα γήπεδα που έχουν σφυρίξει τον ύμνο του Champions League και τα παιχνίδι παίζονται. Αύριο είναι ένα ματς ποδοσφαίρου και ελπίζω ότι ο κόσμος θα έρθει να απολαύσει το σπουδαίο παιχνίδι που θα κάνουμε. Αν θέλει να εκδηλωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι άλλο θέμα.