Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, συμμετείχε στην παρουσίαση των εκτελούμενων έργων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, από την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, παρουσία Δημάρχων της Β΄ Πειραιά.

Ο κ. Γιάννης Μώραλης, στην τοποθέτησή του, τόνισε: 

«Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο σημεία που τόνισαν νωρίτερα η κυρία Δούρου και ο κ. Γαβρίλης. Σε λίγο κλείνω τρία χρόνια ως Δήμαρχος του Πειραιά. Αυτά τα τρία χρόνια είδα πράγματα που σε απογοητεύουν και  άλλα που δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσεις την προσπάθειά σου. Θεωρώ ότι το καλύτερο το οποίο μου έχει τύχει αυτά τα τρία χρόνια, είναι ότι συνεργάζομαι άψογα στην Περιφέρεια με την Περιφερειάρχη και με τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και με τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Όπως είπε και ο Γιώργος Γαβρίλης,  προφανώς δεν είμαστε ίδιοι άνθρωποι, ούτε συμφωνούμε σε όλα. Άλλο πολιτικό στίγμα μπορεί να έχει κάποιος,  άλλη άποψη για το τι σημαίνει ανάπτυξη και πως αυτή επιτυγχάνεται,  άλλη άποψη για το ποιες είναι οι προτεραιότητες σε μια πόλη.

Θεωρώ όμως ότι είναι επιτυχία οι πέντε Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης  με επικεφαλής βέβαια την Περιφερειάρχη Αττικής, να έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο κι αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα που έχω εισπράξει στα τρία χρόνια της θητείας μου.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης και ο Σταύρος Κασιμάτης, είναι δύο πολύ έμπειροι Δήμαρχοι που χαίρομαι να συνεργάζομαι και να μαθαίνω από εκείνους. Είναι πετυχημένοι αυτοδιοικητικοί. Εγώ,  ο Χρήστος Βρεττάκος και ο Γιάννης Λαγουδάκης είμαστε νέοι Δήμαρχοι.

Έχουμε συνθέσει μια ομάδα που λειτουργούμε σωστά, αμβλύνοντας  τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και είναι θεμιτές, σε κεντρικά ζητήματα  όπως είναι η Ψυττάλεια, που ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης. Συμφωνήσαμε  σε θέματα, όπως είναι το Κέντρο στο Σχιστό για τους πρόσφυγες.  Προσπαθούμε να συγκλίνουμε στα θέματα για τα  απορρίμματα. Στο θέμα  των Λιπασμάτων όταν χρειάστηκε ήμασταν όλοι μαζί. Οφείλουμε να υποστηρίζουμε δίκαια αιτήματα ασχέτως αν ήταν ο Δήμος Κερατσινίου ή ο Δήμος Κορυδαλλού ή ο Πειραιάς ή ο Δήμος Δραπετσώνας. Αντίστοιχα αιτήματα του Κορυδαλλού ή του Δήμου Πειραιά ή της Νίκαιας  πιστεύω ότι θα στηριχτούν από όλους. Αυτό είναι μια επιτυχία κι είναι ένα κεφάλαιο για την Αντιπεριφέρεια Πειραιά. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι.

Ενωνόμαστε σε κεντρικά ζητήματα, διαφοροποιούμαστε στα ζητήματα ανά πόλη. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να τονίσω και νομίζω ότι είναι σημαντικό. Δεν ξέρω μπορεί να συμβαίνει και σε άλλες περιφέρειες – και μακάρι να συμβαίνει -  εμείς το ζούμε εδώ και πρέπει να το σημειώνουμε. Με τον ίδιο τρόπο στο Δήμο Πειραιά έχουμε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, είτε είναι τα Επιμελητήρια, είτε είναι οι έμποροι, είτε είναι οι δικηγόροι, είτε είναι αθλητικοί σύλλογοι, ή πολιτιστικοί φορείς. Θεωρώ ότι αν όλοι στην πόλη είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να σχεδιάσουμε  και να έχουμε ένα κοινό στόχο.

Θα ήθελα κι εγώ να επιτευχθούν νωρίτερα οι στόχοι μας. Το δυσάρεστο που αποκόμισα στα τρία χρόνια θητείας είναι οι  χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι να μπορέσεις να εκτελέσεις ένα έργο.

Είναι πραγματικά αδιανόητο σε μια χώρα που θέλει να προχωρήσει γρήγορα για να φτάσει τις υπόλοιπες, καθώς έχει μείνει πίσω σε πολλά, να υπάρχουν αυτού του είδους οι διαδικασίες. Να υπάρχουν δηλαδή χρήματα στην Περιφέρεια - ο Δήμος Πειραιά δεν έχει τέτοιους πόρους – όλα τα έργα μας απευθύνονται στην Περιφέρεια και να μην μπορούμε να εκτελέσουμε νωρίτερα από τα  τρία, τρεισήμισι  χρόνια ένα έργο λόγω των ανυπέρβλητων διαδικασιών. Και λέω ανυπέρβλητων διότι σε κάθε περίπτωση δεν φταίει η Περιφερειάρχης, ούτε  η Περιφέρεια ούτε οι Δήμαρχοι. Δεν είναι θέμα δηλαδή προσώπων, είναι θέμα χρονοβόρων, σύνθετων διαδικασιών– δεν ξέρω αν βοηθήθηκε με τον νέο νόμο ή όχι, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση – αλλά εν πάση περιπτώσει μιλάμε για ιδιαιτέρως χρονοβόρες διαδικασίες.

Κι εγώ στον Δήμο Πειραιά είχα στόχο στην πενταετία να έχουν  γίνει 10 πράγματα. Είναι προφανές ότι με αυτές τις διαδικασίες μπορεί να έχουν γίνει τα 7 ή τα 8 ή τα 6. Ούτε μπορούμε να δεσμευτούμε εδώ ακόμη και γι’ αυτά τα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάζουμε τώρα. Δηλαδή και με αυτά τα χρονοδιαγράμματα που σας δίνει σήμερα η Περιφέρεια θεωρώ ότι δεν μπορούμε να νοιώθουμε ασφαλείς, διότι αρκεί μια προσφυγή, δύο ενστάσεις σε ένα διαγωνισμό για να ανατραπούν  τα χρονοδιαγράμματα. Προφανώς κι ο στόχος μας είναι τρία πράγματα: η ανάπτυξη και η οικονομία -που θεωρώ πως είναι ταυτόσημες έννοιες- η κοινωνία και η όμορφη και σύγχρονη πόλη. Αυτά τα τρία ζητούμενα ψάχνουμε και στην πόλη του Πειραιά.

Επίσης, η άποψη της κας Δούρου για τον Πειραιά ως ενότητα, για τη σημασία της θέσης του,  της στρατηγικής του σημασίας, της ιστορίας του, της δημοκρατικότητάς του, αποδεικνύονται στην σημερινή παρουσίαση στην οποία πιστοποιείται η πρόθεση της να βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πειραιάς όπως είπε και ο Γιώργος Γαβρίλης έχει υποβάλλει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, της οποίας τα αποτελέσματα περιμένουμε άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στη βδομάδα ή μέσα στον μήνα.

Πιστεύω, ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντική ώθηση για τον Πειραιά, καθώς θεωρώ ότι θα πάει καλά η υποβολή της πρότασής μας. Έχουμε δουλέψει αρκετά κι εγώ και οι υπηρεσιακοί και οι εξωτερικοί συνεργάτες του Δήμου και έχουμε υποβάλει μια άρτια πιστεύω πρόταση. Αν καταφέρουμε να έχουμε εγκεκριμένη πρόταση, με ένα σημαντικό ποσό και αθροίσουμε τα νούμερα αυτά δηλ. τα ήδη εγκεκριμένα έργα, συν την ΟΧΕ,  θα έχουμε εξασφαλίσει για τον Πειραιά μια χρηματοδότηση απολύτως ικανοποιητική για την επόμενη πενταετία. Και φυσικά θα κριθούμε σε 2ο στάδιο στην απορρόφηση και στην υλοποίηση. Σας ευχαριστώ».