Επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου για σεισμό πραγματοποίησε, σήμερα, στον Δήμο Πειραιά, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Στην επιχειρησιακή άσκηση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο οποίος τόνισε:
«Καλημέρα σας κι από μένα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω μεγάλη συμμετοχή. Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να γίνονται, τις έχει ζητήσει η Περιφέρεια, διότι έχουμε πει πολλές φορές: «το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν». Άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ο σεισμός. Είμαστε σε μία σεισμογενή περιοχή και κατά το παρελθόν είχαμε αρκετούς σεισμούς. Και τώρα έχουμε σεισμούς βέβαια, οι οποίοι είναι μικρής κλίμακας. Έχουμε σμήνος σεισμών στα βορειοανατολικά του Πόρου και γι’ αυτό θα κάνουμε μια ιδιαίτερη μελέτη με το Πολυτεχνείο και με τον Ο.Α.Σ.Π. και με το Αστεροσκοπείο για την τοποθέτηση GPS, αλλά γενικότερα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το σημερινό σενάριο είναι ένα «light» σενάριο, απ’ ό, τι έχω καταλάβει.
Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι - «να χτυπήσω ξύλο», που λένε - για το κακό ενδεχόμενο. Εύχομαι καλή επιτυχία στο σημερινό σενάριο και θα πρέπει βέβαια να πάμε και στα νησιά μας, στα οποία δεν έχουμε πάει και κατά κάποιο τρόπο έχουμε «επαναπαυθεί». Αλλά όταν έχεις ηφαίστειο στα Μέθανα, όταν έχεις ρήγματα στον Σαρωνικό, όταν έχεις ενεργό ηφαίστειο του Παυσανία, βορειοδυτικά των Μεθάνων, στα 340 μέτρα κι όταν βλέπεις ότι υπάρχει ενδιαφέρον κι από ξένους, όπως οι Γερμανοί, οι οποίοι, πριν από δυο μήνες, έκαναν έλεγχο στο βυθό των Μεθάνων - μεταξύ Μεθάνων και Επιδαύρου - καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει κι εμείς να είμαστε έτοιμοι, όσο μπορούμε και να ξέρουμε τι θα κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν θα μας συμβεί το αναπάντεχο. Επομένως πρέπει να δούμε τις επικοινωνίες, πρέπει να δούμε την αντιμετώπιση από τους κατοίκους και πρέπει βέβαια να έχουμε την κατάλληλη προετοιμασία για να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στο σενάριο».
Εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, κα Ιωάννα Τσούπρα, στον χαιρετισμό της, τόνισε:
«Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα προετοιμαστεί να μιλήσω, αλλά ήρθα εδώ σήμερα για να δω πως θα πάει. Ειλικρινά το λέω, ότι είμαι πολύ αγχωμένη στο να πάει σε τόσο μικρή κλίμακα καλά γιατί αν τυχόν χτυπήσει την Αττική δεν θα είναι σε τόσο μικρή για ένα μόνο Δήμο, αλλά για πολλούς Δήμους μαζί. Η Αττική είναι Μητροπολιτική Περιφέρεια κι είμαστε ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος εδώ. Άρα λοιπόν ουσιαστικά δεν μπορεί να είναι, σε τόσο τοπικό, επίπεδο ένας σεισμός, οπότε μια μικρογραφία θα μας δείξει λίγο τις αδυναμίες μας ή και τι θα γίνει. Άρα λοιπόν πιο πολύ εγώ ήρθα να ακούσω, πιο πολύ ήρθα να προγραμματιστώ, πιο πολύ ήρθα να οργανωθούμε όλοι μαζί, να δούμε πως μπορεί να κυλήσει σε επί χάρτου η κατάσταση και μην μας τύχει. Εύχομαι να μην τύχει ποτέ. Εύχομαι να πάει καλά σήμερα κι εύχομαι μετά να το κάνουμε ακόμη πιο μεγάλο και ουσιαστικά να βάλουμε κι άλλους ανθρώπους στο παιχνίδι, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να μην ζήσουμε αυτό που ζήσαμε το 1999. Εγώ προέρχομαι από τον Δήμο Αχαρνών, που ουσιαστικά είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα τότε και έχω πολύ κακές αναμνήσεις για την οργάνωση και την μετέπειτα κατάσταση όλων των ανθρώπων και της οικογένειάς μου μαζί, μιας κι εμείς χάσαμε τρία σπίτια στο σεισμό, δηλαδή όλο μου το σόι ήμασταν έξω και η οργάνωση δεν ήταν καλή. Άρα λοιπόν θέλω να είμαστε τόσο καλά οργανωμένοι. Το «θέλω» όμως με το «γίνεται» είναι πολύ μεγάλη απόσταση κι οπότε πάμε να την μικρύνουμε. Αυτό θέλω να κάνουμε εδώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ».
Ο Αντιδήμαρχος Οδοποιίας – Αποχέτευσης, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ.Αλέξανδρος Αργουδέλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Καλημέρα σας. Θα ήθελα να προσπεράσω τους τυπικούς χαιρετισμούς. Να σας ευχαριστήσω που είσαστε όλοι εδώ, σήμερα. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική άσκηση αυτή που θα πραγματοποιηθεί. Εμείς, ως Δήμος έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο, το οποίο έχει γίνει και με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος ήταν και πρώην στρατιωτικός και γνωρίζει κι αυτός αρκετά πράγματα πάνω σε αυτό το κομμάτι και βέβαια με τις Υπηρεσίες τις δικές μας και την κα Πέρρου που έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στο συντονιστικό και στο κομμάτι της υλοποίησης όλων αυτών των διεργασιών. Σίγουρα, ως Δήμος και σαν σχεδιασμός, αυτό το σχέδιο που έχουμε φτιάξει, θα έλεγα – δεν ντρέπομαι να το πω - ότι είμαστε αρκετά πίσω. Οπότε μέσω αυτών των ασκήσεων είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή και προσπάθεια που συμμετέχουμε και σίγουρα θέλουμε να βελτιωνόμαστε όπως όλοι. Μακριά από εμάς βέβαια τέτοια φαινόμενα. Ο Πειραιάς, θα έλεγα, η Αττική ουσιαστικά έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές και η χώρα δοκιμάζεται συνεχώς σε σεισμικά φαινόμενα. Νομίζω ότι υπάρχει όμως μια εμπειρία, σίγουρα όμως κάθε φαινόμενο είναι διαφορετικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Οπότε τέτοιες ενέργειες σαν την σημερινή, νομίζω ότι βοηθάνε να οργανωθούμε, να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να είμαστε λοιπόν έτοιμοι για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Σας ευχαριστώ πολύ. Πιστεύω να γίνονται συχνά και να έχουμε τέτοιες ασκήσεις και ενέργειες. Να μείνουμε μόνο στις ασκήσεις επί χάρτου, μακριά από εμάς τα πραγματικά γεγονότα. Δυστυχώς όμως βέβαια από την άλλη σαν χώρα έχουμε μια επιρροή σ’ αυτό.
Σας ευχαριστώ πολύ, καλή άσκηση και καλά αποτελέσματα».
Στην επιχειρησιακή άσκηση παρευρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, οΑντιδήμαρχος Δόμησης & Γ.Σ.Π. και Αρχιτεκτονικού & Λ.Τ.Ε. κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος.
Στην επιχειρησιακή άσκηση συμμετείχαν, εκτός από αρκετές εμπλεκόμενες Διευθύνσεις του Δήμου και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι: της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής Πειραιά, του Ο.Α.Σ.Π., της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του Λιμενάρχη, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, των Νοσοκομείων Τζανείου και Μεταξά, των Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργου και Υποδομών, του Ε.Κ.Α.Β., της Πολιτικής Προστασίας: του Ο.Λ.Π., της Δ.Ε.Η., του Ο.Τ.Ε., της Ε.Υ.Δ.Α.Π. της ΕΠΑ Αττικής Α.Ε., της Εθελοντικής Ομάδας Πειραιά, της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Δήμου Πειραιά, της RSF HELLAS Εθελοντικής Ομάδας Επικοινωνιών και Διάσωσης, του Συλλόγου Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων (Ε.Δ.Ο.Κ.), του Συλλόγου Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Σ.Ε.Ρ.) και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Ως παρατηρητές είχαν κληθεί εκπρόσωποι των Δήμων: Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Σαλαμίνας, Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας, Κυθήρων – Αντικυθήρων.