Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης παρευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στο Θεματικό Επιστημονικό Συνέδριο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία» και συγκεκριμένα στo Workshop 4 “Piraeus Bluegrowth Initiative” Μαθαίνοντας από τους πρωτοπόρους: Μεταφορά τεχνογνωσίας και πως η ιδέα έγινε πράξη.
Στο πλαίσιο της συνεδρίας, παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία BlueGrowth του Δήμου Πειραιά, η οποία στηρίζει νεοσύστατες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Γαλάζιας Οικονομίας. Παρουσιάστηκαν η ιδέα, το όραμα, οι στόχοι, η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα του BlueGrowth. Στη συνέχεια κάποιες από τις πιο επιτυχημένες ομάδες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό παρουσίασαν τις ιδέες τους και την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο BlueGrowth. Στόχος είναι να αναδειχθεί μια επιτυχημένη καλή πρακτική η οποία αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τα τοπικά οικοσυστήματα, να τονιστεί η σημασία της συνέργειας φορέων του δημοσίου τομέα, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κοινωνίας των πολιτών και να συζητηθεί η δυνατότητα μεταφοράς της καλής πρακτικής σε άλλες πόλεις λιμάνια και γενικά σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.
Το Επιστημονικό Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Σχολή Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Εργαστήριο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (DevelopmentLAB), το Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), καθώς και ο πανευρωπαϊκός οργανισμός INSULEUR «Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ο ΕΟΑΕΝ «Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2017».
Κεντρική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να οριοθετήσει την έννοια της «νησιωτικότητας», υπό το πρίσμα σύγχρονων πολιτικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth), δίδοντας όμως έμφαση στον οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα που επηρεάζει την ενδογενή ανάπτυξη των νησιών. Οι σύγχρονες προκλήσεις των νησιωτικών περιοχών της χώρας, πέραν των ενδογενών και εγγενών αδυναμιών που η γεωγραφία τους επιβάλλει, δύναται να δημιουργήσουν θετικές προοπτικές, για μετατροπή του μειονεκτήματος της προσπελασιμότητας, σε συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης σύγχρονων και καινοτόμων πολιτικών και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα των τοπικών οικονομιών τους και οδηγούν σε μια νέα νησιωτική επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί πολιτικές και μέσα που προσφέρονται μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων προς μια νέα Νησιωτική Διακυβέρνηση και ένα «Οδικό Χάρτη για την εξειδίκευση της Γαλάζιας Οικονομίας για τα νησιωτική Ελλάδα».
*Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.