Το DRC, κορυφαίο ίδρυμα έρευνας πολιτικής και συμβουλευτικής, υπό το Κρατικό Συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ερευνά και καθορίζει τη στρατηγική σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Η αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα, και ακολούθως θα επισκεφτεί και άλλες βαλκανικές χώρες, έχει αποστολή την αξιολόγηση των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος – BRI».
Όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του DRC, Δρ. Ζανγκ Λιπίνγκ, η αποστολή δεν εξετάζει μόνο την ετοιμότητα της χώρας και τις δυνατότητες της ως προς τη συμμετοχή της στην κινεζική πρωτοβουλία, αλλά και τις επιπτώσεις της πρωτοβουλίας στις διμερείς σχέσεις των χωρών με την Κίνα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της BRI, καθώς και το πώς προωθείται και πώς αναπτύσσεται από κάθε χώρα η συνεργασία της με την Κίνα.
Με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, o Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νίκος Τρουλλινός, η Γενική Διευθύντρια Επενδύσεων του Enterprise Greece, Αγγέλα Μιχαλοπούλου, η Διευθύντρια του Τμήματος Υποστήριξης και Ανάπτυξης Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πέγκι Παπασταύρου, ο επικεφαλής του Τμήματος Ναυτιλιακών Εργασιών της ΕΤΕ, Θεοφάνης Τακούδης, ο επικεφαλής του Τμήματος Τραπεζικών Επενδύσεων της Eurobank, Γιάννης Σαράτσης και ο ΓΓ της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων της Ναυτιλίας, Cpt Γιώργος Κουμπενάς.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών αναπτύσσεται πλέον με πλήρεις ρυθμούς, στο μέτρο που η Ελλάδα με τη γνωστή γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της, προσφέρει πολύ σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες. «Το εγχείρημα της Cosco δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε παραγωγικά σε πάρα πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και ο τομέας της Ενέργειας», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.
Από την ελληνική πλευρά, παρουσιάστηκαν στους Κινέζους οι δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικοί οικονομικοί θεσμοί, όπως το Χρηματιστήριο και οι Συστημικές Τράπεζες, με την ξεχωριστή τεχνογνωσία τους, στην ελληνική αγορά. Ειδική αναφορά έγινε στις ευκαιρίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα, που δραστηριοποιούνται από τη γαστρονομία, ως την κατασκευή ναυτικών εξαρτημάτων για πλοία που κατασκευάζονται σε κινεζικά ναυπηγεία.
Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, καθώς οι ανάγκες για επισκευές μεγάλων πλοίων αυξάνονται. Αναφέρθηκε ακόμα και η προοπτική κατασκευής κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά ναυπηγεία, όταν εξομαλυνθεί το καθεστώς λειτουργίας τους. Ειδική, τέλος, αναφορά έγινε στον τομέα του τουρισμού και στην ανάγκη αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους Κινέζους τουρίστες προσαρμοσμένες στην νοοτροπία τους.