Ένας διαφορετικός αγώνας δρόμου διεξάγεται σήμερα το βράδυ στον Πειραιά.

Ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με τον Ολυμπιακό, την protergia και την stoiximan.gr  έφεραν για πρώτη φορά στην πόλη του Πειραιά ένα νυχτερινό αγώνα δρόμου, με κοινωνικό πρόσημο, καθώς σκοπός του είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ενδομητρίωση.

Η εκκίνηση θα γίνει στις 20:00 από το Γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης και οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις διαδρομές των 5 και 10χιλιομέτρων ή αυτή με τα 2.5 χιλιόμετρα που γίνεται περπατώντας. 

Το κόστος συμμετοχής ξεκινάει από τα 5 ευρώ και μέρος των εσόδων θα δοθούν, εκτός από την ενημέρωση για την ενδομητρίωση και τις χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, στον "Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας" του Δήμου Πειραιά.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η όλη αυτή προσπάθεια ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Stanford και τον καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Γενικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου, τον κ. Camran Nezhat, το 2014 και πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε από την ιατρική κοινότητα, αλλά και τον κόσμο και εξαπλώθηκε σε πάνω από 63 χώρες, με κοινό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις  ενημερωτικές καμπάνιες και τις δράσεις που γίνονται τη συμμετοχή εθελοντών που συμβάλλουν στη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό να βγει το συγκεκριμένο πρόβλημα επικοινωνιακά προς τα έξω και όπως χαρακτηριστικά λέει το σύνθημα παγκοσμίως «Να σπάσει η σιωπή».

Στη συνέντευξη τύπου μάλιστα που είχε γίνει ο Δήμαρχος της πόλης του Πείραια Γιάννης Μώραλης, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως: 

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί ως «άγνωστη» και «ύπουλη», καθώς είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ενώ συχνά δεν δίνει ορατά συμπτώματα. Οπότε οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στην ενημέρωση για αυτή την ασθένεια είναι πολύ σημαντική.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγώνες δρόμου και πορείες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο Πειραιάς θα είναι μόλις η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που θα φιλοξενήσει αυτή τη διοργάνωση και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Την πρωτοβουλία για τον αγώνα αυτό έχει λάβει η μη κερδοσκοπική εταιρία AWARE και ο γιατρός κ. Χείλαρης τον οποίο θέλω να συγχαρώ για αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Σε αυτόν τον αγώνα θα υπάρξει μια καινοτομία σε σχέση με άλλους αγώνες.

Είναι ο πρώτος αγώνας δρόμου στην πόλη που θα διεξαχθεί σε βραδινή ώρα και πιο συγκεκριμένα στις 8. Η εκκίνηση θα δοθεί στο Γήπεδο Καραϊσκάκη. Θα γίνουν αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων αλλά και μια πορεία 2,5 χιλιομέτρων με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα στους δρόμους του Πειραιά, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να περπατήσουν. Οι αγώνες αυτοί έχουν ακόμα μια σημαντική κοινωνική παράμετρο. Με ένα μέρος των εσόδων από τις συμμετοχές, θα ενισχυθεί ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Πειραιά. Οι γυναίκες που διαμένουν εκεί έχουν υπάρξει θύματα είτε ενδοοικογενειακής βίας, είτε σεξουαλικής βίας, είτε trafficking.

Είναι μια δομή την οποία λειτουργούμε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και η οποία παρέχει σε αυτές τις γυναίκες και στα παιδιά τους, ασφαλή διαμονή φιλοξενία και σίτιση. Στον ξενώνα παρέχεται επίσης ψυχολογική υποστήριξη για τις ίδιες και τα παιδιά τους και συμβουλευτική από κοινωνικό λειτουργό έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν σε νέες βάσεις τη ζωή τους. Κάθε χρόνο φιλοξενούμε περί τα 25 άτομα, γυναίκες και παιδιά. Είναι μια εξίσου σημαντική προσπάθεια την οποία πιστεύω ότι αξίζει όλοι να στηρίξουμε.

Καλώ λοιπόν από την πλευρά μου Πειραιώτες και μη, γυναίκες και άνδρες που θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, αθλητές ή ερασιτέχνες δρομείς και απλούς πολίτες, να λάβουν μέρους και να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στο να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση για αυτή την ασθένεια. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υποστηρικτές αυτού του αγώνα για την πολύτιμη συμβολή τους και ιδιαίτερα την Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και την εταιρία stoiximan.gr