Μια ξεχωριστή εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», στο  κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Δευτέρα 15 Μαΐου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση αποτελεί προπομπό των αποκαλυπτηρίων του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθούν  την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Η παράσταση με τίτλο: «Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»  περιλάμβανε: Θεατρική παράσταση με αληθινές προσωπικές μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων που εκτοπίστηκαν με βιαιότητα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, σε σκηνοθεσία Γεωργίου Γαλάντη και επιλογή κειμένων Σάββα Κυριακίδη, η οποία παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί». Η θεατρική παράσταση συνοδεύτηκε από ποντιακούς χορούς από το Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου με Χοροδιδάσκαλο τον Κωνσταντίνο Σαββινίδη.

Πριν από τη θεατρική παράσταση, η Ορχήστρα Ποντιακών  Παραδοσιακών Οργάνων του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», με υπεύθυνο Ορχήστρας τον Ηλία Αβραμίδη  έπαιξε και ερμήνευσε ποντιακή μουσική και τραγούδια,  εμπνευσμένα από τη τραγωδία που βίωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, στον χαιρετισμό της, τόνισε:

«Κυρίες και Κύριοι , Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, 

Σας καλωσορίζω στο στολίδι της πόλης μας, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που σήμερα φιλοξενεί μια ξεχωριστή παράσταση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η δημοτική αρχή, υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες σαν και αυτή που συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης. 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή   και ευθύνη   που βρίσκομαι απόψε εδώ. Η σημερινή παράσταση δεν αποτελεί μόνο μια ηχηρή υπενθύμιση της Γενοκτονίας των Ποντίων,  αλλά κι ένα τρανό παράδειγμα δύναμης των Ελλήνων του Πόντου που εκτοπίστηκαν βίαια από τα πατρώα τους εδάφη και πέρασαν από πολλές περιπέτειες ώσπου να ορθοποδήσουν στη μητέρα πατρίδα. 

Ο Πειραιάς υπήρξε ανέκαθεν σημείο αναφοράς για εκατομμύρια κυνηγημένους ανθρώπους. Υπήρξε - και είναι ακόμη -  μια πόλη που δέχτηκε στην αγκαλιά της δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλα τα σημεία του ορίζοντα, οι οποίο βρέθηκαν εδώ,  παρέμειναν και συνέβαλαν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της πόλης, δημιουργώντας την ξεχωριστή ταυτότητα του σύγχρονου Πειραιά.

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, φέτος, η τελετή για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Αττικής, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαΐου στον Πειραιά. Θα συνδυαστεί με τα αποκαλυπτήρια ενός εμβληματικού  μνημείου στην πλατεία Αλεξάνδρας, αφιερωμένο στους 353.000 νεκρούς της γενοκτονίας. Ένα μνημείο που  πραγματικά έλειπε από την πόλη. 

Το μνημείο ανεγέρθηκε με έξοδα του Προέδρου του Ολυμπιακού και  πρώτου δημοτικού συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, του οποίου η μητέρα έχει τη καταγωγή της από το γένος των Υψηλαντών. Τον ευχαριστούμε πολύ και ως Δήμος.

Στη σημαντική αυτή τελετή θα έχουμε την τιμή και την ευλογία  να έχουμε μαζί μας την Ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσει ο Δήμος Πειραιά τον Ποντιακό Ελληνισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα στείλουμε το δικό μας ισχυρό μήνυμα μνήμης και τιμής.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης,  υπογράμμισε:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, σεβαστοί πατέρες, κύριοι Βουλευτές, εκπρόσωποι του Δήμου Πειραιά, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, κυρίες και κύριοι,

η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχουν πλήθος μαρτυριών για τη Γενοκτονία που διαπράχθηκε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, αλλά και γενικότερα των Χριστιανικών πληθυσμών από τους Νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τα λόγια του Βρετανού  Αρμοστή στην Κωνσταντινούπολη προς τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας του : «Οι Τούρκοι φαίνεται ότι δρουν βάσει προμελετημένου σχεδίου για την εξόντωση των μειονοτήτων. Όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 15 ετών της περιφερείας Τραπεζούντας και της ενδοχώρας εκτοπίστηκαν στα εργατικά τάγματα του Ερζερούμ, Καρς και Σαρήκαμις». Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προέβη σε δημόσιες δηλώσεις στις Βουλή των Κοινοτήτων : «Στον Πόντο δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων ανδρών, γυναικών, παίδων απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρά ηθελημένη εξολόθρευση».    Ο Αμερικάνος ταγματάρχης, μεταξύ άλλων αναφέρει:

 «Πτώματα, πτώματα σε όλο το μήκος της πορείας των εκτοπισμένων, φρίκη και πτώματα».

Τιμώντας  τη μνήμη των  θυμάτων αλλά και όσων κατάφεραν να επιζήσουν και να γλιτώσουν από τα μαρτύρια δίνουμε το «παρών» μας στη σημερινή εκδήλωση που έχει επιμεληθεί ο ιστορικός Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», εδώ, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.  

Ως  Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, όλους τους συντελεστές, τη θεατρική ομάδα, την ορχήστρα, τους χορευτές του Συλλόγου για τη παρουσία  τους  και τη προσπάθειά τους.

Ευχαριστούμε τη Περιφέρεια Αττικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Πειραιά και στον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και την Πρόεδρο του  Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου. Η βοήθειά τους και η στήριξή τους είναι καθοριστική στην προσπάθειά  μας να προβάλλουμε την ιστορία μας  και να κρατήσουμε άσβεστες τις μνήμες των προγόνων μας. Χάρις τη δική τους συμπαράσταση παίρνει «σάρκα και οστά» εδώ, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ένα όνειρο πολλών ετών και ένας διακαής πόθος να ατενίσουμε τελικά, σε τόπο που πρωτοπάτησαν τα πόδια τους οι Έλληνες πρόσφυγες, ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη, ένα μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία.

Θέλω από αυτό το βήμα να μεταφέρω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, διότι χωρίς τη δική του συμπαράσταση, χωρίς τη δική του οικονομική στήριξη δεν θα μπορούσε το όνειρό μας να γίνει πραγματικότητα. Κύριε Μαρινάκη, πραγματικά σας ευχαριστούμε από καρδιάς.  Επίσης, συγχαρητήρια και ευχαριστίες στον  δημιουργό του έργου που θα κοσμεί στο εξής σαν «ακίνητη λαμπάδα»  την πόλη του Πειραιά στον κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη. 

Σας προσκαλούμε όλους να δώσετε το «παρών» στη τελετή των αποκαλυπτηρίων την Κυριακή 21 Μαΐου, στις 11:00, εδώ, στον Πειραιά, στην πλατεία Αλεξάνδρας.  Πριν από τα αποκαλυπτήρια, ιστορική αναφορά στη Γενοκτονία θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλάδος κ. Γιώργο Παρχαρίδη.  Ιδιαίτερα η προκλητική στάση των γειτόνων μας  τον τελευταία καιρό, επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε το δυναμικό «παρών» και τη μαζική συμμετοχή μας στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, γι΄ αυτό και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην λείψει κανείς. 

Τιμή στους  νεκρούς, τιμή στην ιστορία μας».