«Η αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», ανέφερε ο υπουργός Πάνος Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την ιδιωτικοποιημένη πλέον εταιρία «ΟΛΠ Α.Ε.» σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο στην ίδρυση και λειτουργία μουσείων, στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, όπως προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία.

Σε δήλωσή του, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για την επιστολή της γ.γ. του υπουργείο Πολιτισμού προς τον υπουργό Ναυτιλίας, περί ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης του κτηρίου του SILO στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι «σε πνεύμα συνεργασίας με το ΥΠΠΟΑ και με την εταιρία ΟΛΠ Α.Ε. εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανάδειξη και την ανάπτυξη των πολιτιστικών χώρων του Πειραιά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, που υπογράφει την επιστολή με θέμα «Ανάκληση παραχώρησης χρήσης του κτιρίου του “Silo” στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» και ημερομηνία 13 Απριλίου 2017 είχε επιχειρήσει και στα τέλη του 2015 να εξαιρέσει το κτήριο του «Silo» αλλά και τις γειτνιάζουσες πενταώροφες αποθήκες του ΟΛΠ και την πέτρινη αποθήκη.

Τότε, κατά το ίδιο δημοσίευμα, είχε αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο η εξαίρεση μόνο της παράκτιας περιοχής της Δραπετσώνας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η γ.γ. επανέρχεται σήμερα ζητώντας από τον κ. Κουρουμπλή «να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η ισχύουσα παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτιρίου του “Silo” και να παραχωρηθεί εν συνεχεία στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στεγαστεί το Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων».