Εκδήλωση, για την υποδοχή αντιπροσωπείας του «Πλοίου της Ειρήνης», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο του 94ου παγκόσμιου ταξιδιού του, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Πειραιά. Στο πλοίο επιβαίνουν 1100 επιβάτες, Γιαπωνέζοι, αλλά και άλλων εθνικοτήτων – ανάμεσα τους και επιζήσαντες της πυρηνικής καταστροφής της Χιροσίμα - που σκοπός τους είναι να μεταφέρουν το μήνυμα της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο και να προωθήσουν τους 17 στόχους του Ο.Η.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, η βουλευτής κα Εύη Καρακώστα, ο πρώην Δήμαρχος Τεγέας και νυν Αντιδήμαρχος του Δήμου Τρίπολης κ. Δημήτρης Βόσνος, η Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής» κα Μαρία Σωτηροπούλου και δεκάδες μαθητές από το Διεθνές Σχολείο Πειραιά.
Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, στον χαιρετισμό της, τόνισε:
«Κύριοι Υπουργοί, κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κύριοι εκπρόσωποι του «Πλοίου της Ειρήνης», κύριοι εκπρόσωποι φορέων, αγαπητά μας παιδιά, είναι μεγάλη τιμή που αντιπροσωπεία του «Πλοίου της Ειρήνης» επισκέπτεται τον Δήμο μας και την αίθουσα του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Έχει γεμίσει η αίθουσα με νιάτα κι αυτό φυσικά μας γεμίζει αισιοδοξία. Εγώ θα ήθελα, εν πλήρη συντομία, να πω στα παιδιά ένα πολύ σύντομο ιστορικό του «Πλοίου της Ειρήνης». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως κίνημα πολιτών, κυρίως φοιτητών της Ιαπωνίας, με αρχικό αίτημα να ζητήσει συγγνώμη η «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» για τους πολέμους στην Άπω Ανατολή. Η πρωτοβουλία αυτή, η αρχική, αγκαλιάστηκε από ευρύτατο φάσμα της Ιαπωνικής κοινωνίας κι έτσι αποφασίστηκαν επισκέψεις Ειρήνης και Αλληλεγγύης στις γειτονικές χώρες. Στη συνέχεια οι οργανωτές αποφάσισαν η πρωτοβουλία τους να λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα και το «Πλοίο της Ειρήνης», το «Peace Boat» έγινε παγκόσμια οργάνωση.
Διαπλέοντας τη Μεσόγειο το «Πλοίο της Ειρήνης» θα επικεντρωθεί και αυτή τη φορά σε καυτά προβλήματα της περιοχής, πρωτίστως στον τερματισμό των πολέμων, τη χαλιναγώγηση της στρατιωτικοποίησης, τον εκδημοκρατισμό, την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος. Σήμερα, ως επί το πλείστον, αυτό που πραγματεύεται η αντιπροσωπεία, εδώ στο Δημαρχείο του Πειραιά, είναι η εφαρμογή των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Ο.Η.Ε., στη Μεσόγειο. Κάποιοι εξ αυτών είναι, αυτό που ακούτε πάντα που θα έπρεπε να υπάρχει, σε έναν ιδανικό κόσμο: Ειρήνη με Δικαιοσύνη, κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες, απελευθέρωση πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες για την εξάλειψη της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτά είναι τα κύρια αιτήματα του νέου παγκόσμιου ταξιδιού του «Πλοίου της Ειρήνης».
Είστε πραγματικά οι πρεσβευτές του μεγαλύτερου και του πιο πολυδιάστατου μηνύματος που αφορά την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη και την παγκόσμια ενημέρωση γι’ αυτά τα φλέγοντα ζητήματα. Συγχαρητήρια γ’ αυτό που πρεσβεύετε, συγχαρητήρια γι’ αυτό που προσφέρετε και πάντα να συνεχίζετε με αυτούς τους ρυθμούς, με αυτήν την πίστη και με αυτήν την ψυχή τον αγώνα σας, για την καταπολέμηση αυτών των τεράστιων δεινών της ανθρωπότητας. Σας ευχαριστώ».