Επίσημη επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσσίας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέτρος Κόκκαλης, από την Τετάρτη 25 έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της σχέσης αδελφοποίησης των δύο πόλεων, κατόπιν πρόσκλησης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της τοπικής κυβέρνησης.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η αναβάθμιση των υφιστάμενων συμβατικών σχέσεων, καθώς και η διαμόρφωση προγράμματος κοινών δράσεων και εκδηλώσεων των δύο πόλεων, ενόψει του κοινού έτους Ελλάδας - Ρωσσίας 2016.
 

Συνάντηση με τον Πρύτανη του Κρατικού Ναυτικού Πανεπιστημίου "Ναύαρχος Μακάροβ", Σεργκέυ Μπαρύσνικοφ
 
Με την ευκαιρία των εορτασμών των 1.000 χρόνων ρωσσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος, προγραμματίζονται επισκέψεις του ιστιοφόρου "MIR" σε ελληνικά λιμάνια και εκδηλώσεις με τις τοπικές αρχές. Ο Δήμαρχος Πειραιά εξέφρασε το αίτημα να ενταχθεί και το Μεγάλο Λιμάνι στο σχεδιαζόμενο θαλάσσιο οδοιπορικό του ρωσικού ιστιοφόρου.

Οι κ.κ. Μώραλης και Κόκκαλης αντάλλαξαν με τον κ. Μπαρύσνικοφ τεχνογνωσία στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και στη διοίκηση λιμενικών υποδομών, συζήτησαν για συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς και για τη διοργάνωση αμοιβαίων εκδηλώσεων των Ναυτικών Μουσείων των δύο πόλεων. Επίσης, συζήτησαν για την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του Ρώσσικου Νεκροταφείου στον Πειραιά.
 

 

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του συγκροτήματος λιμένων της Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντερ Βολκόφ
 
Με τον κ. Βολκόφ, συγκρατήθηκε η ιδέα για περαιτέρω επεξεργασία και υλοποίηση ημερίδας στον Πειραιά εντός του 2016, με θέμα την ασφάλεια των λιμένων, ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού, Κονσταντίν Σουκένκο

 
Ο κ. Σουκένκο υπέβαλλε την ιδέα συμμετοχής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά με έργα στη μεγάλη Έκθεση (Genius Loci) που θα οργανωθεί στην Κεντρική Αίθουσα Εκθέσεων Manege.  Ο κ. Μώραλης συμφώνησε με την πρόταση και ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2016.
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά, ανέλαβε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνεργασία του Ναυτικού Μουσείου, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Δημοτικού Θεάτρου με πολιτιστικούς φορείς της Αγίας Πετρούπολης, ενόψει του κοινού έτους 2016.
 
Συμφωνήθηκε να εξετασθεί η δυνατότητα συνεργασίας της βιβλιοθήκης "Λέρμοντοφ" με τη βιβλιοθήκη του Δήμου Πειραιά.
 
Αναμένεται επίσης η απάντηση για συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο Διεθνές Ναυτικό Φεστιβάλ Ιστιοφόρων, που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη τον Αύγουστο 2016, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με αντίστοιχους ιστιοπλοϊκούς συλλόγους του Πειραιά.
 
Με αφορμή το κοινό έτος Ελλάδας - Ρωσσίας 2016, συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσεων, με την ελληνική πλευρά να προτείνει συνέργειες για την υλοποίηση δέσμης ενεργειών, δίνοντας έμφαση στον Τουρισμό γενικότερα, αλλά και σε διάφορες εκφάνσεις του (π.χ. Θρησκευτικός τουρισμός), καθώς και στην από κοινού διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.
 
Επιπλέον, οι κ.κ Μώραλης και Κόκκαλης, πρότειναν την υλοποίηση συνεργειών που  θα υπερβαίνουν το έτος 2016, σε τομείς όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός, καθώς και συνεργασίες με Πανεπιστημιακούς φορείς, με τις λιμενικές Αρχές αλλά και με Εκκλησιαστικούς φορείς.

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Επιτροπής Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, Γιούρι Αβντέεφ
 
Συμφωνήθηκε, ο Οργανισμός Αθλητισμού του Δήμου Πειραιά να αποστείλει προτάσεις για συνεργασία στους τομείς της ανταλλαγής αθλητών και της οργάνωσης αμοιβαίων αθλητικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του κοινού έτους 2016.

Ο κ. Μώραλης προσκάλεσε τους συνομιλητές του να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Πειραιά στις 14 Δεκεμβρίου, για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Ολυμπιακού, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Ο κ. Αβντέεφ αναφέρθηκε στην οργάνωση του ετήσιου διεθνούς ποδοσφαιρικού διαγωνισμού για παιδιά (γεννημένα το 2002) που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη το διάστημα  26-28/02/2016 και ζήτησε τη συμμετοχή ομάδων του Δήμου Πειραιά. Ο Γιάννης Μώραλης αποδέχτηκε με τη σειρά του την πρόσκληση συμμετοχής.

Η ρωσσική πλευρά ανέλαβε να ετοιμάσει και να υποβάλει σημείωμα για την  οργάνωση και λειτουργία των κρατικών σχολών ποδοσφαίρου για παιδιά 6-18 χρόνων. Αποφασίστηκε επίσης να ανταλλαγούν προπονητές και γυμναστές για σχετική ενημέρωση.
 
Εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη ρωσσική πλευρά για συνεργασία στα θαλάσσια αθλήματα και αναμένεται απευθείας επικοινωνία των αρμοδίων αρχών για εξειδίκευση των σχετικών προτάσεων για αθλητικές διοργανώσεις το 2016.

 

O Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:
 
"Η  επίσκεψή μας στην Αγία Πετρούπολη είχε στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων του Πειραιά και της Αγίας Πετρούπολης, δύο αδελφοποιημένων πόλεων, που όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις συνεργασίας.

Συναντήσαμε σημαντικούς θεσμικούς φορείς και συζητήσαμε για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι η αναβάθμιση της συμφωνίας αδελφοποίησης των δύο πόλεων και ο προγραμματισμός κοινών δράσεων ενόψει του κοινού έτους Ελλάδας - Ρωσσίας το 2016.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείναμε συνέργειες με έμφαση στον τουρισμό, σε επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις και σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ συζητήσαμε και την ανάδειξη του Ρωσσικού Τμήματος του Κοιμητηρίου της Ανάστασης, ένα αίτημα που είχε θέσει σε πρόσφατη συνάντησή μας, ο Ρώσσος Πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψής μας στην Αγία Πετρούπολη, γιατί εκτός από τη θετική ανταπόκριση που είχαν οι προτάσεις μας, διαπιστώσαμε την ειλικρινή διάθεση των συνομιλητών μας για ευρύτερες συνεργασίες, επ΄ ωφελεία των δύο πόλεων. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα ο Πειραιάς να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματά και να αποκτήσει την εξωστρέφεια που αξίζει στην ιστορία της πόλης και στους κατοίκους της".