Με χαιρετισμό του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, άνοιξε σήμερα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, τις εργασίες της η ημερίδα, με θέμα:
«Ο βιοτεχνικός κόσμος του Πειραιά συνομιλεί με την τοπική & ευρύτερη κοινότητα της Τεχνικής-Επαγγελματικής εκπαίδευσης για το κοινό μέλλον». Για να αποτελέσει η παραγωγή διέξοδο από την κρίση και η Τεχνική Εκπαίδευση Επιλογή και όχι Ανάγκη.
Την ημερίδα διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Ινστιτούτο Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.
Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, είναι ο εξής:
"Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Ινστιτούτο Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, για το ενδιαφέρον που δείχνουν για το ζήτημα της τεχνικής εκπαίδευσης διαχρονικά.
Επίσης, θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρωτοβουλία σας, καθώς η τεχνική εκπαίδευση είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης μας, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στον Πειραιά από πολύ παλιά.
Από την πρώτη «Σχολή Τεχνιτών» στον Πειραιά το 1875, την ίδρυση της «Βιομηχανικής και Εμπορικής Ακαδημίας» το 1894, ως το μεσοπόλεμο όπου ιδρύθηκαν διάφορες τεχνικές και επαγγελματικές σχολές όπως ο Αρχιμήδης, γίνεται φανερό ότι ο Πειραιάς αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα για την γέννηση και ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον των εργασιών της σημερινής ημερίδας δεν αφορά στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Προσωπικά, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι φορείς που εκπροσωπούν παραγωγικές δυνάμεις και η εκπαιδευτική κοινότητα της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης δείχνουν τη διάθεση να ασχοληθούν συστηματικά με τις βάσεις για την οικονομική και παραγωγική ανάταση της χώρας μας. Διότι, η επένδυση στην εκπαίδευση γενικά – αλλά και ιδιαίτερα στην τεχνική εκπαίδευση - έχει στρατηγικό βάθος και θέτει τα θεμέλια, ώστε η ελληνική οικονομία να αλλάξει θεμελιώδη χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη με τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα όπως αυτά που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Βασικό χαρακτηριστικό της αλλαγής νοοτροπίας που είναι απαραίτητη σήμερα, είναι να αποτινάξουμε τη λογική της «αρπαχτής» και της εφήμερης επιτυχίας με γυάλινα πόδια και να δώσουμε έμφαση στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στη συστηματική οργάνωση των προϋποθέσεων για ένα ανθεκτικό οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου και κυρίως στις ικανότητες των ανθρώπων.
Οι ικανότητες των ανθρώπων όμως εξαρτώνται από το επίπεδο και την ποιότητα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στην οποία έχουν πρόσβαση. Η σημερινή ημερίδα λοιπόν εστιάζει ακριβώς σε αυτό το απολύτως νευραλγικό ερώτημα: τι είδους τεχνική εκπαίδευση απαιτείται για εκείνο το οικονομικό και παραγωγικό υπόδειγμα που θα μας οδηγήσει σε ένα κοινό και καλύτερο μέλλον;
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας".