Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Κίνας, με στόχο την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας, η Διοικητική Επιτροπή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, υποδέχθηκαν μία υψηλόβαθμη επιχειρηματική αποστολή, η οποία διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας (CCCME - China Chamber of Commerce for Import/Export of Machinery and Electronic Products), στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας (CCCME) είναι μια εθνική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1988, από κορυφαίους κατασκευαστές και εμπορικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και εξαγωγές μηχανημάτων και ηλεκτρονικών προϊόντων. Στους κόλπους του ανήκουν πάνω από 10.000 μέλη, που προέρχονται από 24 βιομηχανικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων: προϊόντα ήχου-εικόνας, αυτοκίνητα, ποδήλατα, τσιμέντο, κατασκευαστικά και γεωργικά μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρικά είδη, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συσκευές, εργαλεία χειρός & γεωργικά εργαλεία, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα καθημερινής χρήσης, όργανα και μέτρα, προϊόντα πληροφορικής, ελαφρύς βιομηχανικός εξοπλισμός, εργαλειομηχανές, εξαρτήματα μηχανημάτων, μεταλλουργία και εξόρυξη, πετροχημικά, εξοπλισμός σιδηροδρομικών μεταφορών, ναυπηγική βιομηχανία, ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά, κ.ά.
Στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Κίνα, αλλά και στις δράσεις του CCCME αναφέρθηκε η Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κίνας, κα. Liu Chun, η οποία στη συνέχεια τόνισε: «ευχαριστούμε την Hemexpo και το Ε.Β.Ε.Π. για την προετοιμασία της σημερινής μας συνάντησης, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα. Βασική αποστολή μας είναι να προωθήσουμε τη συνεργασία, μεταξύ Ελλάδας – Κίνας. Η ποσότητα των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα είναι σχετικά μικρή. Ελπίζουμε, μέσα από αυτή τη συνάντηση, αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν, να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας».
Η Εμπορική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας, κα Ruojun Zhou, αναφέρθηκε σε διάφορα γεγονότα, που πρόκειται να λάβουν χώρα και αποτελούν πεδία συνεργασίας των δύο χωρών, όπως το Συνέδριο για το "One Belt One Road", τον Μάιο στην Κίνα, με προσκεκλημένο τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Τέλος, επισήμανε την πετυχημένη παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τις μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας, ιδιαίτερα στον τομέα της κρουαζιέρας, ως πόλου έλξης για τον διεθνή τουρισμό.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη επιχειρήσεων-μελών του Ε.Β.Ε.Π., οι οποίοι, αφού παρουσίασαν ο καθένας την εταιρεία του, συμμετείχαν σε B2B συναντήσεις, ενώ αναδείχθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον για περαιτέρω διεύρυνση των συνεργασιών μεταξύ των 2 πλευρών.