Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό με επίκεντρο την κρουαζιέρα στον Πειραιά, σε εκδήλωση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Προσόδων και Εμπορίου κ. Γιάννης Μελάς.
Ο κ. Μώραλης στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης, αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας. Εύχομαι το 2017 να είναι μια καλύτερη και πιο δημιουργική χρονιά. Δεν ξέρω αν τα σημάδια είναι αισιόδοξα ή απαισιόδοξα, αλλά πρέπει να πιστεύουμε και να ελπίζουμε, ότι με σκληρή δουλειά, με προσπάθειες και με συνεργασίες μπορούμε να πάμε καλύτερα.
Η δική μου προσέγγιση όσον αφορά την κρουαζιέρα έχει χαρακτηριστικά πόλης. Δεν σκέφτομαι την κρουαζιέρα ως εθνικό κεφάλαιο που είναι, αλλά από τη θέση του Δημάρχου οφείλω να την προσεγγίζω ως πόλη. Σίγουρα η κρουαζιέρα προσφέρει και στην εθνική οικονομία και στην κάθε τοπική οικονομία. Είναι στην ευχέρεια των πόλεων, των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων, να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, ώστε να έχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Είναι αλήθεια ότι ο Πειραιάς διαχρονικά δεν το έχει πράξει αυτό.
Δεν κάνω κριτική σε προκατόχους μου, αλλά είναι δεδομένο ότι ο Πειραιάς δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ούτε τουριστικός προορισμός, ούτε να υποδεχθεί την κρουαζιέρα ως μια σύγχρονη πόλη. Αυτή τη στιγμή - κι αυτό δεν αφορά το πρόσωπό μου – αφορά αν θέλετε, την εποχή κι ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο έχουμε μια καλή συνεργασία, υπάρχει μια στρατηγική. Υπάρχει ένα πλάνο, το οποίο δουλεύουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα πετύχουμε. Ο χρόνος που θα το πετύχουμε δεν εξαρτάται μόνο από μας, εξαρτάται από τη σταθεροποίηση – αν θα υπάρξει – της χώρας και της οικονομίας μας. Να επιστρέψει, αν θέλετε, ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, στους επιχειρηματίες, στους εφοπλιστές, στους Δημάρχους, στους Περιφερειάρχες, σε όσους διαχειριζόμαστε, ο καθένας από την πλευρά του, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.
Αλλά επαναλαμβάνω ότι πλέον υπάρχει στρατηγική, την έχουμε καταθέσει και σε ό,τι αφορά τον τουρισμό αλλά και επιμέρους θέματα που αφορούν την κρουαζιέρα, έχει εγκριθεί από τον ΕΟΤ ο τουριστικός σχεδιασμός. Υποβάλουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπου και ανοίγει το πρόγραμμα, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, όπου πολλά ζητήματα από αυτά που απασχολούν την κρουαζιέρα, που αφορούν αναπλάσεις, οδοποιία, δρόμους, μια πιο όμορφη και φιλόξενη πόλη, θα αρχίσουν να δρομολογούνται. Θέλει υπομονή. Εκτιμώ ότι κάτι που δεν υπήρχε στην πόλη για πάρα πολλές δεκαετίες, δεν μπορεί να συμβεί και να επιτευχτεί σε ένα ή δύο χρόνια. Θέλει σκληρή δουλειά, υπομονή, προσήλωση στον στόχο. Θεωρώ ότι είναι ένα πάζλ, είναι κομμάτια τα οποία ενώνονται και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Υπάρχουν πράγματα δυστυχώς που δεν γίνονται. Αγαπητέ πρόεδρε πράγματι το κυκλοφοριακό ταλανίζει όλους τους Πειραιώτες, τους επισκέπτες, τους πάντες στην πόλη. Αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να το λύσει μια δημοτική αρχή από μόνη της. Νομίζω ότι με τον Υπουργό που είναι εδώ, πρέπει να υπάρξει πίεση στην Κυβέρνηση, τους καλοκαιρινούς μήνες τουλάχιστον, να αυξηθεί η δύναμη της τροχαίας στον Δήμο Πειραιά. Είναι απαράδεκτο η Τροχαία Πειραιά, να αντιμετωπίζεται ως μία οποιαδήποτε τροχαία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, το τεράστιο ποσοστό κόσμου που περνάει είτε για την ακτοπλοΐα είτε για την κρουαζιέρα. Άρα νομίζω είναι θέμα ανθρώπινου δυναμικού. Ενημέρωσα πριν τον Πρόεδρο της εταιρείας ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να “φαρδύνουμε”, να ανοίξουμε δρόμους, που είναι ένα πάγιο αίτημα της κρουαζιέρας. Δεν γίνεται να ρίξουμε πολυκατοικίες στην Μιαούλη για να διαπλατυνθεί ο δρόμος. Άρα θέλω να πω ότι κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν και άλλα δεν γίνονται γιατί οι πόλεις μας και δει ο Πειραιάς, χτίστηκαν έτσι. Και παρεμβάσεις πάρα πολύ μεγάλες, σαν αυτές που θα ήθελε η κρουαζιέρα και όχι μόνο η κρουαζιέρα αλλά και εμείς οι ίδιοι, δεν γίνονται. Οι πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης είναι σχεδόν συγκεκριμένες. Μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν. Νομίζω και με την Ένωση έχουμε μια συνεργασία, το πλάνο μας επαναλαμβάνω είναι γνωστό, ξεκινάει να υλοποιείται το 2017, όχι με δική μας μόνο ευθύνη, κι εγώ δεν μιλάω κομματικά αλλά εννοώ ότι το κράτος πρέπει, με όποια κυβέρνηση, να επιδιώκει να βγαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία το συντομότερο δυνατόν, γιατί μόνο εκεί μπορούμε να αντλήσουμε πόρους. Δεν έχουμε δικούς μας πόρους ως κράτος, ως δήμοι. Τα εργαλεία που έχουμε είναι συγκεκριμένα. Έχουμε καθυστερήσει ένα χρόνο δυστυχώς, όμως είμαστε έτοιμοι και νομίζω το ΄17 και το ΄18 και κάθε χρονιά από εδώ και πέρα, θα είναι καλύτερη και για την πόλη και ως εκ τούτου και για τον κλάδο της κρουαζιέρας σε σχέση με την πόλη του Πειραιά. Καλή χρονιά σε όλους ευχαριστώ πολύ ήταν χαρά μου που ήμουν και φέτος εδώ. Να είστε καλά».