Ξεκίνησε σήμερα (9/12) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το διήμερο (μέχρι 10/12) πολυφεστιβάλ ευαισθητοποίησης για τη συνύπαρξη ατόμων με και χωρίς αναπηρία με τίτλο «Κάτι…παίζει», το οποίο διοργανώνει το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαδραστικά παιχνίδια, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εργαστήρια σαπουνιού και κατασκευών, μουσικοκινητικά δρώμενα. Παράλληλα, στον χώρο θα λειτουργήσει και bazaar στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο δήμος Πειραιά έχει την δυνατότητα μέσω της ΚΟΔΕΠ να συνεργάζεται με το ΠΕΚ/ΑΜΕΑ ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό για το ζήτημα της αναπηρίας. Αποτελεί υποχρέωση μας, ουσιαστικά, είναι, χαρά μας που μπορούμε να είμαστε κοντά στα άτομα με αναπηρία και σε όσους τα στηρίζουν, ειδικά τις μέρες που το κράτος με τις αδυναμίες που έχει δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και άρα η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά ένα μεγαλύτερο ρόλο και πρέπει να στέκεται κοντά σε αυτές τις δομές. Θέλω να καλέσω όλους του δημότες να έρθουν και να διασκεδάσουν με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Είναι ευχάριστο που δομές της πόλης του Πειραιά συμβάλλουν στο να οργανώνουμε τόσο ωραίες εκδηλώσεις», δήλωσε, κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της μεταστέγασης του ΠΕΚ/ΑΜΕΑ για το οποίο γίνονται προσπάθειες τόσο από τον δήμο όσο και από την Περιφέρεια Πειραιά ώστε να βρεθεί μια λύση ενώ δεσμεύτηκε να υπάρξει μια πιο κοντινή συνεργασία με το Κέντρο ώστε να γίνουν περισσότερες δράσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.

Η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ, Κορίνα Λαουλάκου αναφέρθηκε στους στόχους του φεστιβάλ που είναι να ευαισθητοποιήσει στα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους και ειδικότερα τα άτομα με νοητική υστέρηση και να συμβάλει ώστε το ΠΕΚ/ΑΜΕΑ να αποκτήσει το δικό του «σπίτι». «Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι είμαστε ίσοι, απλά διαφορετικοί», τόνισε η κ. Λαουλάκου.

Στον καθοριστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να δημιουργηθεί μια κοινωνία με κύρια χαρακτηριστικά την συνοχή, την ισότητα και την δικαιοσύνη για τα άτομα με αναπηρία αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΕΚ/ΑΜΕΑ, Φωτεινή Μάργαρη. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Πειραιά και την κ. Λαουλάκου που πίστεψαν σε εμάς και μας έδωσαν την ευκαιρία να οργανώσουμε την εκδήλωση ώστε τα άτομα με αναπηρία να περάσουν δύο μέρες αφιερωμένες σε αυτούς και τα άτομα τυπικής ανάπτυξης να συνυπάρξουν έστω και για λίγο με τα άτομα με αναπηρία και να καταλάβουν ότι είναι άτομα με δικαιώματα», είπε, επίσης, η κ. Μάργαρη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος  της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με ΑναπηρίαΙωάννης Βαρδακάστανης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν με αξιοπρέπεια. «Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το ελάχιστο αποδεκτό όριο κοινωνικής προστασίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι όλες οι δομές που παρέχουν υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία να μείνουν ανοικτές».

«Θεωρούμε ότι ο δήμος Πειραιά μπορεί να γίνει πραγματικά το θεμέλιο για μια σύγχρονη πολιτική κοινωνικής προστασίας που θα αφορά τα άτομα με αναπηρία, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχονται», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Το φεστιβάλ υποστηρίζουν η Παιγνιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας και το Σώμα Εθελοντών, Σαμαρειτών και Διασωστών Πειραιά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.pek-amea.gr/%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9-