- Δήμος Πειραιά
- > Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τη Παγκόσμια μέρα κατά Σακχαρώδη Διαβήτη
12-11-2016 13:57
Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τη Παγκόσμια μέρα κατά Σακχαρώδη Διαβήτη
Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο, η εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων και το Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν. «Τζάνειο», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).
Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, είχε ως θέμα: «Πρόληψη και φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο νους μας στα μάτια και την καρδιά» και περιλάμβανε ενημερωτικές ομιλίες από εξειδικευμένους γιατρούς, για την επίδραση του διαβήτη στα μάτια και την καρδιά και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας τους.
Ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης, στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Θα ήθελα να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Δημάρχου μας κ. Γιάννη Μώραλη και τη συγνώμη του που δεν κατάφερε σήμερα να βρίσκεται μαζί μας λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων. Ακόμη θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους ομιλητές και κυρίως όλους εσάς στην αίθουσα για την συμμετοχή σας. Ως ιατρός, γνωρίζω πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως γνωρίζω και πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Ως Αντιδήμαρχος σήμερα του Δήμου για τα κοινωνικά θέματα, θα ήταν παράληψή μου να μην συγχαρώ την Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη κυρία Γεμιστού και τα μέλη του συλλόγου, για τη διοργάνωση της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που έχει γίνει θεσμός στην πόλη μας. Να εξάρω τη μεγάλη δραστηριότητα του συλλόγου, την άριστη συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και να τονίσω για άλλη μια φορά ότι ο σύλλογος αυτός αποτελεί παράδειγμα για την πόλη του Πειραιά.
Η πόλη μας πέραν αυτού, έχει την τύχη θα έλεγα, να λειτουργεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο κατά την άποψή μου Διαβητολογικό Κέντρο στη χώρα, στελεχωμένο από μια άριστη ομάδα γιατρών, που επικεφαλής της είναι ο φίλος μου Διευθυντής δρ. Ανδρέας Μελιδώνης.
Ο Πειραιάς, κυρίες και κύριοι, χρειάζεται τέτοιες πρωτοβουλίες, χρειάζεται τέτοιους συλλόγους, ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές περιόδους που περνάμε εδώ στην πόλη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
Στον Δήμο Πειραιά, ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, πιστεύουμε ότι η ενημέρωση και η πρόληψη είναι οι δύο κρίσιμες διαδικασίες για τη βελτίωση της δημόσιας ζωής, της δημόσιας υγείας κι αυτό θα πρέπει συνεχώς να τονίζεται. Η πρόληψη δεν σώζει μόνο ζωές, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο Δήμος μας και τη νέα χρονιά, θα συνεχίζει να δίνει έμφαση σε δράσεις προληπτικής ιατρικής και να τη θέτει ως μία από τις βασικές μας προτεραιότητες στην κοινωνική μας πολιτική. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και γι αυτό θα είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για εμάς, αν καταφέρουμε να φτάσουμε να προσφέρουμε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Και σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια παρακαλώ, θα θέλαμε δίπλα μας όλους εσάς. Σας ευχαριστώ και πάλι όλους, ανυπομονώ να ακούσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως και όλοι, τους αγαπητούς συναδέλφους ομιλητές, καθώς και τα συμπεράσματα των σημερινών συζητήσεων τους σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη, που αυτή τη φορά σχετίζεται με την επίδρασή του στα μάτια και στην καρδιά. Καλή επιτυχία στην εκδήλωση.»
Ο Διευθυντής Α΄ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου στο Γ.Ν. «Τζάνειο» Πειραιά και συντονιστής της εκδήλωσης, Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, είναι μια ημερομηνία συμβολική, είναι ημερομηνία ευαισθητοποίησης, εγρήγορσης και ενημέρωσης του κόσμου, της κοινωνίας των ηγεσιών, των πολιτικοκοινωνικών ηγεσιών, πάνω στη σημασία του διαβήτη και των επιπλοκών του. Και βεβαίως αυτή η Παγκόσμια Ημέρα έχει ένα σύμβολο που είναι αυτός ο μπλε κύκλος που βλέπετε. Είναι ο κύκλος της ενότητας στη δράση. Μια ενότητα που αφορά και την κοινωνία και την πολιτεία. Είναι μια παγκόσμια ενότητα. Είναι μια παγκοσμιοποιημένη προσπάθεια για να σταθούμε εμπόδιο σε αυτήν την λαίλαπα που λέγεται διαβήτης και να στείλουμε κι αυτό το σημαντικό στοιχείο, να αναχαιτίσουμε τις επιπλοκές του διαβήτη, αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είναι το σύνθημα μας. Όλοι να ενταχθούμε σε αυτήν την προσπάθεια. Και βεβαίως κάθε φορά, κάθε 14 Νοεμβρίου ή κάθε 11 Νοεμβρίου, όπως το κάνουμε εμείς, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, επιλέγεται ένα θέμα. Εστιάζεται η προσοχή πάνω σε ένα θέμα. Εφέτος, το θέμα αυτό ήταν τα μάτια, η επίδραση του διαβήτη στα μάτια και προσθέσαμε εμείς και την επίδραση στην καρδιά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία σήμερα ότι ο διαβήτης είναι μια παγκόσμια πανδημία. Σήμερα είναι περίπου 410 εκατομμύρια τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκόσμια και η προοπτική είναι ιδιαίτερα ζοφερή μέχρι το 2035. Δηλαδή στα προσεχή είκοσι χρόνια, κατά 60% θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαβήτη παγκοσμίως. Και δείτε τα στοιχεία από την παγκόσμια οργάνωση υγείας όπου ένας στους 11 ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχουν διαβήτη, 46,5% επιπλέον είναι αδιάγνωστοι διαβητικοί. Έχουν διαβήτη και δεν το ξέρουν. Και 12% των πόρων της υγείας παγκόσμια, πάνε για την αντιμετώπιση του διαβήτη και των επιπλοκών του. Είναι μια ιδιαίτερα κοστοβόρος νόσος ο διαβήτης. Κοστοβόρος και σε κοινωνικό και σε οικονομικό και σε πολιτειακό επίπεδο.
Τα δεδομένα για την Ελλάδα όσον αφορά τον διαβήτη, είναι η τελευταία επιδημιολογική μελέτη, που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Σε έναν πληθυσμό που ελέγχθηκε σε όλη την Ελλάδα, της τάξεως των 3.000 ατόμων, τα άτομα με διαβήτη ήταν το 12% του πληθυσμού. Και σήμερα έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα. Να έχουμε καλά ρυθμισμένο ζάχαρο. Αυτό είναι το ασφαλές διαβατήριο για την πρόληψη των επιπλοκών.»