Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε και φέτος η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πειραιά, στο πλαίσιο των εορτασμών του "ΟΧΙ" προς τους κατακτητές το 1940. Οι Πειραιώτες τίμησαν τους συμπατριώτες μας, που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια σ' εκείνους που αιματοκύλησαν όλον τον κόσμο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας τον Τσόρτσιλ να υποκλιθεί στην αδάμαστη ψυχή του Έλληνα με τη φράση που έμεινε στην Ιστορία: "Από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκα από νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης, όταν οι εορτασμοί για την 75η επέτειο του "ΟΧΙ" ξεκίνησαν με την έπαρση σημαίας στον Ανδριάντα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (πεζόδρομος Δραγάτση) και στη συνέχεια ακολούθησε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίος Τριάδος.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου και η επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, για να κορυφοθούν οι εορτασμοί της Εθνικής Επετείου του "ΟΧΙ" με την παρέλαση στην Ηρώων Πολυτεχνείου (έμπροσθεν του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά).

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σώματα Ενόπλων Δυνάμεων, η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, Ανάπηροι Πολέμου, Αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης, Εθελόντριες Νοσηλευτικής, Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας και Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών - Διασωστών του Ε.Ε.Σ. Πειραιά, Λάβαρα Πολιτιστικών Συλλόγων,Π.Ε.Κ., ΑμεΑ, Σ.Ν.Γ.Π. με ε.α. "Η ΑΡΓΩ" και τα Σώματα Ελλήνων Προσκόπων και Οδηγών.

Με την παρουσία τους τίμησαν μέλη της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης, βουλευτές, ο Πρόεδρος και Εισαγγελέας Εφετών, ο Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, ο Δήμαρχος, Πρώην Υπουργοί, Πρυτάνεις, Πρόεδροι Διοικουσών Επιτροπών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πρώην Βουλευτές, Πρόεδροι Δ.Σ. Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, οι Εκπρόσωποι Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και οδηγών κ.ά.

Το μήνυμα του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη:

"Σήμερα είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να ζούμε ελεύθεροι σε αυτή τη χώρα. Ένα ΟΧΙ είπαν όλοι μαζί, παραμερίζοντας διαφορές και ενώθηκαν. Είπαν ένα μεγάλο ΟΧΙ, αγωνίστηκαν και κέρδισαν. Είναι ένα μήνυμα για τη σημερινή εποχή, για εμάς όλους, να παραμερίσουμε διαφωνίες και διαφορές που μπορεί να έχουμε, να ενωθούμε όλοι μαζί, να δώσουμε αγώνα, ώστε να σώσουμε την πατρίδα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Παρακολουθήσαμε μια σεμνή και όμορφη παρέλαση στον Πειραιά, παρέλασαν τα σχολεία και οι σύλλογοι της πόλης, τα σώματα του στρατού, οι εθελοντές μας, οι σαμαρίτες. Είναι μια ωραία ημέρα στον Πειραιά".