Πλέον «αμφισβητείται»  καθώς η Γενική Επιτροπεία των Διοικητικών Δικαστηρίων, ζητεί  να ανατραπεί η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το «πλαφόν» που είχε θεσπιστεί εδώ και χρόνια για το εφάπαξ αυτό, το οποίο σήμερα καταβάλλεται από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

Πάντως, η διοίκηση των εργαζομένων στα λιμάνια εκφράζει αντίθετη άποψη και εμφανίζεται καθησυχαστική. Όπως δήλωσε στο Κανάλι 1 ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), Αποστόλης Ντάλας «το εφάπαξ των υπάλληλων δεν κινδυνεύει».

Ο κ. Ντάλας εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πλαφόν στα εφάπαξ. «Υπάρχει ένα πλαφόν πάνω από το οποίο δεν δινόταν εφάπαξ. Αυτό καταργήθηκε με μια απόφαση του δικαστηρίου. Τώρα, το κράτος διαμαρτύρεται. Η Γενική Επιτροπεία του κράτους ζητά να συνεχίσει να ισχύει το πλαφόν».

Ο αντιπρόεδρος της ΟΜΥΛΕ θεωρεί και ο ίδιος από την πλευρά του ότι καλό θα ήταν να διατηρηθεί το πλαφόν «για να μπορεί το εφάπαξ να επιβιώσει.». Ο ίδιος αναφέρεται στον «κυκεώνα» μέσα στον οποίο κινδυνεύουν και τα εφάπαξ καθώς και στο  ζήτημα που δημιουργείται με την ενοποίηση των ταμείων που έδιναν τα εφάπαξ με εκείνα που έδιναν τις επικουρικές συνάξεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος «υπερταμείου», γεγονός, όμως, που θα οδηγήσει τα επιμέρους ταμεία σε κατάρρευση.