Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά- Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά το οποίο αποτελεί εδώ και εικοσιτρία χρόνια τον σημαντικότερο θεσμό μουσικής εκπαίδευσης στην πόλη μας. Ιδρύθηκε στα πρότυπα Μουσικής Ακαδημίας και αποτελεί το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Δήμου που παρέχει αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών (πτυχία και διπλώματα) με προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι υψηλού επιπέδου σπουδές που προσφέρει έχουν ως βάση το άριστα καταρτισμένο καθηγητικό προσωπικό που αποτελείται από επιφανείς εκπρόσωπους της ελληνικής μουσικής ζωής.
Η εκπαιδευτική διαδικασία υποστηρίζεται από τον πλήρη εξοπλισμό που διαθέτει το Π.Μ.Κ.Π. και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί, το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο αποτελεί και ένα θεσμό ευρύτερης προώθησης της καλλιτεχνικής και μουσικής παιδείας στην κοινωνία του Πειραιά. Διοργανώνει και πραγματοποιεί πλήθος εκδηλώσεων και ανοιχτών σεμιναρίων με στόχο την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την λόγια –κλασσική και σύγχρονη- μουσική.
 
 Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, με αφορμή την έναρξη των εγγραφών, δήλωσε:
 
«Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά – Δημοτικό Ωδείο Πειραιά ξεκινά για ακόμη μια χρονιά τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στον τομέα της μουσικής. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι στα δύο χρόνια της Δημοτικής μας Αρχής οι σπουδαστές του έχουν υπερδιπλασιαστεί, γεγονός που αποδεικνύει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στην πόλη μας στον τομέα των μουσικών σπουδών. Καλώ τους γονείς και όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική να αναζητήσουν πληροφορίες και να επιλέξουν από μια πληθώρα μουσικών μαθημάτων υψηλού επιπέδου,  τα
οποία προφέρονται στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά».
 
Στο Ωδείο θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:
 
Κλασσικό τμήμα (Βιολί, Βιολοντσέλο, Κιθάρα, Κλαρινέτο, Μονωδία - Κλασσικό τραγούδι, Μελοδραματική, Πιάνο, Σαξόφωνο, Τρομπέτα, Φαγκότο, Φλάουτο)
Εργαστήρι Μοντέρνας Μουσικής (Ακουστική - Ηλεκτρική Κιθάρα, Αρμόνιο, Ντραμς)
Τμήμα Ανώτερων Θεωρητικών (Ειδικό Αρμονίας, Αντίστιξη, Φούγκα, Ενορχήστρωση, Ενοργάνωση, Σύνθεση)
Βυζαντινή Μουσική
Μουσικοκινητική Αγωγή (για παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, σύμφωνα με το Σύστημα Orff)
Μουσική Τεχνολογία
Τμήμα Υποχρεωτικών Θεωρητικών (Θεωρία, Σολφέζ, Ακουστικά, Αρμονία, Ιστορία,
Μορφολογία, Οργανογνωσία)
Τμήμα προετοιμασίας για εισαγωγή στα Μουσικά σχολεία και Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι.
Τμήμα Μουσικής Δωματίου
Τμήμα Μουσικών Συνόλων
Τμήμα Μαθητικής Χορωδίας
 
Στο πλαίσιο της νέας χρονιάς το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά θα ενεργοποιήσει τα τμήματα Παραδοσιακής Μουσικής του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά στα οποία θα διδαχτούν, με χαμηλά
δίδακτρα, τραγούδι και μουσικά όργανα από όλη την Ελλάδα (λαούτο, ούτι, κρητική λύρα, παραδοσιακό βιολί). Η διδασκαλία στα τμήματα παραδοσιακής μουσικής θα γίνεται σε ομαδικά και ατομικά
τμήματα.
 
Από το αντίτιμο του ποσού της εγγραφής εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες: AMEA, άνεργοι, πολύτεκνοι, πολίτες χαμηλού εισοδήματος (έως 10.000).
 
Ώρες λειτουργίας γραμματείας: 10.00 – 21.00 (Δευτέρα με Παρασκευή)
Αντ/χου Π.Ν. Παναγιώτη Βλαχάκου 34
Αγία Σοφία Πειραιά
210 4205663
www.pireasnet.gr/opan
[email protected]
 
Καλλιτεχνικός Διευθυντής - Βασίλης Μαστοράκης
Διευθυντής Μουσικών εργαστηρίων - Στέλιος Γκόλγκαρης