Εκτεταμένη χρήση πλαστών πτυχίων και πιστοποιητικών από εργαζομένους, με βάση τα οποία απολάμβαναν υψηλότερες αμοιβές και θέσεις στο οργανόγραμμα, φέρεται να αποκαλύπτει εσωτερικός έλεγχος, που διενεργεί η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Την ίδια ώρα, από άλλη έκθεση ελέγχου, και ειδικότερα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στην ΟΛΠ Α.Ε. αποκαλύπτονται δεκάδες περιπτώσεις προσλήψεων που έγιναν, όπως αναφέρεται, κατά παράβαση είτε αποφάσεων της ολομέλειας του ΑΣΕΠ είτε Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που ρυθμίζουν τα θέματα αυτά.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Οι δύο αυτές υποθέσεις άρχισαν να αποκαλύπτονται στα μέσα του καλοκαιριού. Στις αρχές Ιουλίου έφτασε στο γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ Α.Ε. η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά τις παράτυπες προσλήψεις, η οποία κοινοποιήθηκε και στο ΑΣΕΠ, με την επισήμανση σε αμφότερους τους αποδέκτες να υλοποιηθούν οι προτάσεις της. Σε αυτές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή των νόμων για απόλυση εργαζομένων, εφόσον συντρέχουν οι λόγοι και οι προϋποθέσεις προς τούτο, αλλά και για τη διεκδίκηση αχρεωστήτως καταβληθεισών αποζημιώσεων, μεταξύ των οποίων και υπερωριακών.

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου στην ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΠ Α.Ε. περιλήφθηκε θέμα παραπομπής προς επιβολή πειθαρχικών ποινών δύο εργαζομένων που φέρονται να χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία ή πιστοποιητικά. Οι υποθέσεις συζητήθηκαν και επιβλήθηκαν ποινές, ενώ όπου εκρίθη αναγκαίο απεστάλησαν τα στοιχεία και στην Εισαγγελία, αναφέρουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ήδη ζητήσει από τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της εισηγμένης να γίνει έλεγχος στα σχετικά πτυχεία όλων των εργαζομένων του ΟΛΠ. Αυτός, κατά πληροφορίες πηγών που δεν δύναται να αμφισβητηθούν, προχώρησε και μέχρι στιγμής φέρεται να έχει περιλάβει το ένα τρίτο περίπου του συνόλου των εργαζομένων, το οποίο αριθμεί περί τα 1.100 άτομα. Σε αυτό το ένα τρίτο εκτιμάται ότι το 10% των εργαζομένων εμφανίζει προβλήματα με τη γνησιότητα, την επάρκεια ή την ύπαρξη των απαραίτητων πτυχίων ή πιστοποιητικών. Το θέμα είναι βέβαια σημαντικό, καθώς, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, πολλοί από τους ελεγχομένους, με βάση αυτά τα πτυχία, απολαμβάνουν υψηλότερες μισθολογικές αποδοχές και άλλες παροχές. Εγείρεται έτσι και θέμα επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Με τον έλεγχο λοιπόν να έχει προχωρήσει, στο Διοικητικό Συμβούλιο της 9ης Οκτωβρίου εμφανίστηκαν στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση άλλες έξι τέτοιες υποθέσεις, με τις πέντε να τιτλοφορούνται «Ανάκληση πρόσληψης». Κατά τη συνεδρίαση όμως του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη του που εκπροσωπούν τους εργαζομένους, υπαλλήλους και λιμενεργάτες, ζήτησαν, κατά πληροφορίες, αναβολή της συζήτησής τους, η οποία και έγινε δεκτή. Εκκρεμούν έτσι αυτές οι υποθέσεις, αλλά και όλες οι άλλες που οι αρμόδιες υπηρεσίες της εισηγμένης θα προωθήσουν προς τη διοίκηση, για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι το απασχολούμενο προσωπικό στον ΟΛΠ, μόνιμο και εποχικό, στις 30/6/2015 ήταν 1.133 και 8 άτομα αντίστοιχα (1.149 και 8 άτομα στις 31/12/2014).

Στο 57,7% των εξόδων οι μισθοί

Σύμφωνα με την έκθεση του πρώτου εξαμήνου του ΟΛΠ, το μέγιστο και καθοριστικό μέγεθος των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού αποτελούν οι αμοιβές προσωπικού, που αγγίζουν το 57,7% και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανήλθαν σε 26,1 εκατ. ευρώ. Οι αμοιβές προσωπικού στο σύνολο της χρήσης του 2014, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, ανήλθαν σε 53,7 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2014 καταβλήθηκαν επίσης αμοιβές και έξοδα παράστασης στα μέλη του Δ.Σ., ύψους 165.264,09 ευρώ, και αμοιβές μισθωτών υπηρεσιών σε διευθυντικά στελέχη, ύψους 820.111,28 ευρώ. Με βάση αναγωγή των στοιχείων πρώτου εξαμήνου 2015 στο σύνολο της χρήσης, οι αμοιβές προσωπικού αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ περίπου. Δεδομένου του πλήθους των 1.100 περίπου εργαζομένων, το μέσο κατά κεφαλήν μηνιαίο εργατικό κόστος στην ΟΛΠ Α.Ε. υπολογίζεται στα 3.787 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης πως το νέο Διοικητικό

Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που προέκυψε από την επανάληψη της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης στα τέλη Ιουνίου, προχώρησε στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας διάρκειας δύο ετών. Το ΤΑΙΠΕΔ, ως βασικός μέτοχος στην ίδια γενική συνέλευση, αρνήθηκε να εγκρίνει τις αμοιβές του απερχόμενου τότε προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, όπως και του απερχόμενου αναπληρωτή διευθύνοντος, καθώς τις έκρινε ως υπερβαίνουσες τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ