Με σκοπό να προωθήσει νέες προοπτικές και καινοτόμες δραστηριότητες, που μπορούν να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της εμπορικής, βιομηχανικής και ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας του Πειραιά, αλλά και εν γένει στην εθνική μας οικονομία, αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Β. Κορκίδη, τον Αντιπρόεδρο κ. Ν. Μαυρίκο και τον Πρόεδρο του εξαγωγικού τμήματος, κ. Δ. Λεμονάκη, πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με τον Prof. Dr. Schmidt-Trenz, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Αμβούργου, με τους εκπροσώπους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, κ. Ο. Kentzler και κα G. Stock, καθώς και στελέχη της διοίκησης του Λιμένος Αμβούργου. Σε όλες τις επίσημες συναντήσεις, παρευρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αμβούργο, κ. Γ. Αρναούτης και ο κ. Δ. Σοπίκης, εκπρόσωπος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η επιλογή και εφαρμογή της καλύτερης δυνατής πρακτικής για συνεργασία του Επιμελητηρίου, με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πόλης και του εμπορικού λιμένα.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου εκπροσωπώντας 170.000 μέλη λειτουργεί, ως μοχλός ανάπτυξης για τον επιχειρηματικό τομέα της περιοχής, συμβάλλοντας στην οικονομική της ευημερία, ενώ αντιμετωπίζει με διάφορες δράσεις την ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, μέσω της απασχόλησης. Επίσης, διαθέτει Πανεπιστημιακή σχολή (HSBA) για σπουδές executive στελεχών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, υπό τη διεύθυνση του Έλληνα καθηγητή, Dr. Ο. Σχοινά.
Το λιμάνι του Αμβούργου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε διακίνηση φορτίων στην Ευρώπη, μετά το Ρότερνταμ, με περίπου 9 εκατομμύρια TEU ετησίως, κατέχοντας θέση-κλειδί για τη Βόρεια Ευρώπη στο διεθνές εμπόριο. Η Διεθνής Έκθεση “SMM HAMBURG”, είναι αντίστοιχη των “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ”, αφού επίσης αποτελεί τη σημαντικότερη έκθεση στο χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας και του ναυτιλιακού βιομηχανικού εξοπλισμού στην Ευρώπη, καθώς αναμένεται να την επισκεφθούν περισσότεροι από 50.000 εμπορικοί επισκέπτες από 108 χώρες. Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. με την ευκαιρία των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Βιομηχανικού και Ναυτιλιακού Εξοπλισμού “SMM HAMBURG 2016”, παρέδωσε στην διεύθυνση του HCC, αναλυτικό φάκελο όλων των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έκθεση, με δύο συνεργατικά σχήματα, της “HEMEXPO” (Hellenic Marine Equipment Manufacturers & Exporters) και της “WIMA” (Worldwide Industrial & Marine Association), υπό την αιγίδα του εθνικού φορέα “Enterprise Greece – Invest & Trade”.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Ε.Β.Ε.Π. και του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Αμβούργου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου., κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:
«Μετά τις ουσιαστικές επαφές που είχαμε στο Αμβούργο, με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου και τον Οργανισμό Λιμένος Αμβούργου, πιστεύω ότι πετύχαμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Γερμανούς ομολόγους μας και αναπτύξαμε μία από κοινού ανταλλαγή απόψεων για τη δημιουργία συνεργιών. Είναι ξεκάθαρο, ότι υπάρχουν δυνατότητες στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων, με πολλά κοινά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά δύο ευρωπαϊκών πόλεων-λιμένων και με μεγάλη δραστηριότητα στον ευρωπαϊκό ναυτιλιακό τομέα. Στο πλαίσιο των κοινών δράσεων, το Ε.Β.Ε.Π. έκρινε σημαντικό να εξετάσει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές και να ενεργοποιήσει όλες τις προοπτικές διμερών σχέσεων. Για το σκοπό αυτό, υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου που περιλαμβάνει συνεργασία για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις μέλη μας, καθώς και επαγγελματική κατάρτιση σε εργοδότες και εργαζόμενους. Επιπλέον, προτείναμε να υπάρξουν αντίστοιχα επιμελητηριακά παραρτήματα με γραφεία σε Πειραιά και Αμβούργο. Αυτό που προέχει τώρα, είναι να εξεταστούν και να εφαρμοστούν οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που μας δίνονται για συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη της εμπορικής, βιομηχανικής, ναυπηγοεπισκευαστικής, εφοδιαστικής και κάθε λιμενικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας. Θεωρώ ότι, όλοι οφείλουμε να αντλήσουμε τη δύναμη, που μας δίνει απλόχερα η παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας και να επιδείξουμε με σοβαρότητα, γνώση και εξωστρέφεια, να ανακτήσουμε την εθνική αξιοπιστία μας, για να μπορέσει στο άμεσο μέλλον να ωφεληθεί η πειραϊκή και γενικότερα η επιχειρηματική κοινότητα της Χώρας μας».