Τριήμερη επίσκεψη στην πόλη της Οδησσού στην Ουκρανία, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γιάννη Μελά, Αλέξανδρο Αργουδέλη, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο κυρία Χαραλαμπία Ζηλάκου και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκο Διαμαντή, από την Πέμπτη 1 έως το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο του εορτασμού των 222 ετών από την ίδρυση της Οδησσού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Οδησσό, ο κ. Μώραλης και η αντιπροσωπεία του Δήμου, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο της Οδησσού κ. Gennadiy Trukhanov και πραγματοποίησαν  μια σειρά επαφών με την Πρόξενο και άλλους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του  Πειραιά με την Οδησσό. Ο κ. Μώραλης παραβρέθηκε στις επίσημες εκδηλώσεις με τις οποίες το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Οδησσού συμμετείχε στην επέτειο από την ίδρυση της Οδησσού. Επίσης, έδωσε το παρών στα Αποκαλυπτήρια της προτομής του Γ. Μαρασλή στην Πλατεία των Ελλήνων. Το μνημείο ανεγέρθη με τη χορηγία του κ. Παντελή Μπούμπουρα, Προέδρου του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού.Επιπλέον, παρακολούθησε τη Συναυλία Παραρτήματος ΕΙΠ Οδησσού με τη συμμετοχή του Κ. Μακεδόνα και της Μ. Ασλανίδου, υπό την Καλλιτεχνική διεύθυνση Α. Κατσιγιάννη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης,  δήλωσε: «Επισκεφθήκαμε για ένα τριήμερο την Οδησσό, μια πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με τον Πειραιά από το 1993. Αυτά τα 23 χρόνια δεν είχαν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις οι δύο πόλεις. Με την ευκαιρία του εορτασμού των 222 ετών  από την ίδρυση της Οδησσού και μετά από πρόσκληση, επισκεφθήκαμε μαζί με τους Αντιδημάρχους και τον Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου κ. Νίκο Διαμαντή την Οδησσό. Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις,  συναντήθηκα με τον Δήμαρχο της Οδησσού και συμφωνήσαμε από εδώ και στο εξής, να υλοποιήσουμε  κοινές συνέργειες. Τους κάλεσα να παραστούν στον εορτασμό των Ημερών Θάλασσας 2017 και θα ξεκινήσει μια σταθερή συνεργασία με την πόλη της Οδησσού. Το ελληνικό στοιχείο στη Οδησσό είναι έντονο, οι σχέσεις των Ελλήνων με την Οδησσό μετρούν πάνω από δύο αιώνες. Σκοπός μας είναι να ενδυναμωθεί αυτή η σχέση. Παράλληλα υπήρχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας στον εορτασμό της Οδησσού. Μιλήσαμε και με την Πρόξενο. Είναι πόλη-λιμάνι όπως  ο Πειραιάς. Είμαστε κοντά και είναι στο χέρι των δύο Δήμων, των δύο Δημάρχων και των επιτελείων τους, να αναπτύξουν σχέσεις επ΄ ωφελεία των δύο πόλεων. Ο Πειραιάς πρέπει να έχει  μια εξωστρέφεια, να ενισχύσει τις συνεργασίες του, βασιζόμενος και στις πολλές  αδελφοποιήσεις που έχουν γίνει, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε. Θα θυμάστε ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο, είχαμε επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη, όπου είχαμε κάνει μια κοινή δράση με αφορμή το κοινό έτος Ρωσίας-Ελλάδος. Σκεφτόμαστε λοιπόν και με τις υπόλοιπες πόλεις που είναι αδελφοποιημένος ο Πειραιάς να αναπτύξουμε τέτοιου είδους σχέσεις».