Στόχος μας είναι την διεκδίκηση και τον ρόλο του Πειραιά ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 να τα πάρουν στα χέρια τους οι δημότες μας και οι δημότες των δήμων του ευρύτερου Πειραιά και να στηρίξουν τη δημοτική αρχή, γιατί αυτό εξασφαλίζει την επιτυχία που θα είναι επωφελής, κυρίως για τους ίδιους, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Κόκκαλης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πειραιά για την Τοπική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα και επικεφαλής του Γραφείου Υποστήριξης Υποψηφιότητας του Πειραιά ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Η συμμετοχή του κόσμου, άλλωστε, ήταν η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας», που έχουμε καθιερώσει στον Δήμο, και γι’ αυτό την θέλουμε και στην προσπάθεια για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Είναι αυτονόητο ότι θα είναι σημαντικό για τον ευρύτερο Πειραιά να τα καταφέρουμε, γι' αυτό έχουμε προγραμματίσει με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να συναντηθούμε με τους δημάρχους της Β’ Περιφέρειας του Πειραιά, προκειμένου να συμβάλουν και αυτοί στην όλη προσπάθεια.

Για το ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που δίνουν πλεονέκτημα στον Πειραιά να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ο κ. Κόκκαλης τονίζει ότι ο Πειραιάς έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό, ωστόσο «το ζήτημα είναι σε κάποιο βαθμό τι έχουμε πετύχει, αλλά περισσότερο είναι το τι θα κάνουμε. Τι πρέπει να γίνει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο και ιδιαίτερα τη χώρα και την πόλη μας, όπως είναι η φτώχεια, η πείνα σε κάποιες περιπτώσεις, η προσφυγιά και η μετανάστευση κ.ά. Αυτά θα προσπαθήσει να τα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια κοινότητα και θα πρέπει να είμαστε κι εμείς στο κάδρο».

Η ενασχόλησή μου με αυτήν την υποψηφιότητα, η οποία είναι σχετική με την ευθύνη που έχω για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα, απαντά στην ερώτηση για το πώς μπορεί να συνδυαστούν αυτά με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και τον πολιτισμό. Το ένα τροφοδοτεί το άλλο σε μια σχέση αλληλεξάρτησης και στην πορεία μέχρι και το 2021 μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τη μορφή και τη ζωή της πόλης.

Στις συναντήσεις που κάνουμε, συνεχίζει ο Πέτρος Κόκκαλης, με φορείς και μεμονωμένους πολίτες, γινόμαστε δέκτες ιδεών που είναι πολύ σημαντικές και διαπιστώνουμε ένα πολύ θετικό κλίμα. Θέλουμε τις επόμενες ημέρες και μήνες να διευρυνθεί αυτή η συμμετοχή. Απευθυνόμαστε σε όλους, κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει κι εδώ η ανταπόκριση και η επιτυχία.

Με αυτήν την προσπάθεια μπορεί ο Πειραιάς να γίνει μια άλλη πόλη, με πολύ ζωντάνια και δημιουργία. Σε κάθε γειτονιά, με πρωτοβουλίες των δημοτών, να γίνονται εκδηλώσεις στις οποίες να έρθουν σε επαφή οι Πειραιώτες, να γνωρίσει ο ένας τον άλλον. Αυτό, εκτός του ότι είναι αντίδοτο στην οικονομική κρίση και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δημιουργεί και προϋποθέσεις τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ευθύνη απέναντι στην πόλη η διεκδίκηση αυτή, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να είναι και μια γιορτή δημιουργίας που θα αλλάξει την ποιότητα της πόλης και της ζωής μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.

Ο κ. Κόκκαλης εκφράζει την αισιοδοξία του για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας ότι «διεκδικούμε να είναι ο Πειραιάς η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 με σοβαρές αξιώσεις, διότι ο Πειραιάς είναι μια πόλη με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και αυτό ενώνει την πόλη» και καταλήγει: «Για να μην κρυβόμαστε, ο Πειραιάς το χρειάζεται αυτό. Είναι μια πόλη που έχει αδικηθεί και από την κεντρική εξουσία διαχρονικά, αλλά πολλές φορές αδικείται και από τους ίδιους της τους κατοίκους. 

Είναι καιρός να νιώσουμε ότι ζούμε σε μια όμορφη πόλη, που έχει λιμάνι και θάλασσα, και μπορούμε από κοινού να την κάνουμε ζηλευτή. Αυτό το ακούω από μικρό παιδί, αλλά ποτέ δεν έγινε μια ουσιαστική και αποτελεσματική προσπάθεια. Ο ρόλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι μια σπουδαία ευκαιρία και δυνατότητα να το επιχειρήσουμε αποτελεσματικά».